Vladajući nisu promijenili negativan stav

Istraga Agrokora: HDZ misli prekinuti rad povjerenstva čim DORH pokrene istragu

Dražen Ciglenečki

Pozvat će se na Zakon o istražnim povjerenstvima iz 1996., u kojem se navodi da će povjerenstvo odmah prestati s radom »ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije je istraživanje povjerenstvo osnovano«

ZAGREB Istražno povjerenstvo za Agrokor još nije niti započelo s radom, prva sjednica na koju je pozvan Ivica Todorić zakazana je za 3. studenoga, a HDZ već pokazuje ozbiljne namjere da ugasi to povjerenstvo. HDZ se šest mjeseci opirao formiranju tog tijela, ovog su tjedna popustili, ali njihov krajnje negativan stav o povjerenstvu nije se izmijenio. Zato će eventualno rješenje Državnog odvjetništva o pokretanju istrage o Agrokoru HDZ iskoristiti kako bi prekinuo rad povjerenstva, s obrazloženjem da ne mogu postojati dvije paralelne istrage.

Jasan zaključak




Pritom će se pozvati na Zakon o istražnim povjerenstvima iz 1996. godine, u kojem se navodi da će povjerenstvo odmah prestati s radom »ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije je istraživanje povjerenstvo osnovano«. Dakle, u slučaju da DORH već do 3. studenoga, na osnovi izvida što ih provode mjesecima, objavi da pokreću istragu protiv Ivice Todorića, povjerenstvo će se ugasiti i prije nego što ono počne raditi, prije nego što i bude saslušan vlasnik koncerna Agrokor.


To se može jasno zaključiti temeljem HDZ-ovih članova povjerenstva. U četvrtak je nakon prvog sastanka povjerenstva njegov predsjednik Orsat Miljenić (SDP) rekao novinarima da su razgovarali i o tome kako bi istraga Državnog odvjetništva utjecala na njihov daljnji rad i da je bilo »različitih mišljenja«. Nije se glasovalo, pa je ova tema ostala bez konačnog dogovora. Oporbeni članovi povjerenstva bili su zadovoljni kako je prošao taj sastanak, čak iznenađeni kooperativnošću HDZ-ovaca.


– Nisu imali nikakvih primjedbi. Nisu se usprotivili niti kad smo mi tumačili da bi povjerenstvo moralo nastaviti funkcionirati i ako DORH pokrene istragu, i istraživati stvari kojima se oni ne bave. Sumnjivo mi je to, analizirao je jedan opozicijski zastupnik tijek sastanka povjerenstva.Samo nekoliko sati kasnije, gosti HTV-ove emisije Otvoreno bilo je petero članova povjerenstva, a među njima i Marija Jelkovac iz HDZ-a. Njezin nastup bio je hladan tuš za prisutne članove povjerenstva iz opozicije, koji su bili još pod dojmom pozitivnih vibracija na sastanku.– Ne može postojati istovremeno istraga o određenim pitanjima o kojima raspravlja i povjerenstvo. U tom slučaju mi moramo prestati s radom, sukladno Zakonu o istražnim povjerenstvima. Zakon je tu vrlo jasan, ja sam legalist, izjavila je Marija Jelkovac.

»Bit će to fajt«


Gordan Maras, Nikola Grmoja i Ivan Lovrinović negodovali su i izražavali zabrinutost. »Sastanak je bio vrlo uspješan, ne znam čemu sad ove izjave«, kazao je mostovac Grmoja. Ali, Marija Jelkovac samo je ponovila stav HDZ-a, koji je dan ranije, s identičnom argumentacijom, iznio i njezin stranački kolega Josip Borić. HDZ-ovce u povjerenstvu sigurno će podržati koalicijski partner iz HNS-a Stjepan Ćuraj i tako će ovo tijelo vjerojatno uskoro završiti svoju misiju. I to unatoč tome da je glavni državni odvjernik Dinko Cvitan prošli tjedan konstatirao da povjerenstvo ne bi ometalo istragu, jer »oni će se baviti nekim drugim aspektima, a mi ćemo se baviti samo činjenicama u odnosu na utvrđivanje moguće kaznenopravne odgovornosti dionika svih ovih događaja«.




– Bit će to fajt. Mi se nećemo samo tako povući, a ako HDZ bude htio ugasiti povjerenstvo zbog DORH-ove istrage, morat će objasniti javnosti što to skrivaju, rekao nam je jučer jedan oporbeni član povjerenstva.