Presušilo stoljetno vrelo

Rezidencija Skiper crpi vodu za zalijevanje igrališta: jegulje ugibaju zbog golfa

Vedrana Habereiter

Uzrok iznenadnog nestanka vode, tvrde žitelji, pet je bušotina za crpljenje podzemnih voda Rezidencije Skiper za zalijevanje golf igrališta. Samo se borimo za opstanak, tvrde pak u Rezidenciji Skiper



SAVUDRIJA   Tridesetak mještana sela Valfontane i okolnih mjesta kod Savudrije okupilo se oko stoljetnog istoimenog izvora u selu, na kojem su napajali stoku i koristili vodu za druge potrebe u poljoprivredi, a koji je prije nekoliko dana iznenada osvanuo suh. Izvor i lokva u njegovoj blizini, kako su nam rekli, nikada u sto i više godina, koliko seže sjećanje najstarijih mještana, nisu presušili.


O iznenadnom nestanku vode željeli su obavijestiti novinare jer je razlog tomu, kako tvrde, pet bušotina za crpljenje podzemnih voda koje je napravila Rezidencija Skiper. Ta hotelijerska tvrtka crpi vodu iz podzemnih izvora koristi za zalijevanje golf igrališta koje se nalazi na uzvisini, svega nekoliko metara od izvora.


– U četvrtak su počeli bušiti, a u subotu tijekom noći su uključili pumpe i otad nema vode u izvoru. Ovo je jedini izvor u radijusu od pet kilometara. Kad smo došli u subotu ujutro izvor je bio suh. Na lokvu se dolazila napajati divljač, u njoj ima žaba, riba, kornjača, a sada ugibaju, veli Marino Buršić.




– Poslali smo na teren komunalne redare i ustanovili da se crpi voda na izvoru koji je javno dobro i pod upravom Hrvatskih voda. Napravili smo zapisnik i prijavu podnijeli  Hrvatskim vodama, Ministarstvu poljoprivrede, državnom vodopravnom inspektoru i Konzervatorskom odjelu, s obzirom da se lokva nalazi pod konzervatorskom zaštitom, kaže gradonačelnik Umaga Vilija Bassanesea. 


Vodopravna inspekcija izašla je na teren nakon prijave Grada Umaga o bušotinama za crpljenje podzemnih voda. Od Ministarstva poljoprivrede dobili smo odgovor da je pregledom dokumentacije utvrđeno da trgovačko poduzeće Rezidencija Skiper nema koncesiju za crpljenje podzemnih voda, niti je u postupku traženja koncesije.


Iz Rezidencije Skiper tvrde da dvije godine izvode hidrogeološka istraživanja s ciljem utvrđivanja mogućnosti zahvata voda na području lokacije golf igrališta, jer smatraju da postojeće, naslijeđeno rješenje crpljenja vode iz javnog vodovoda nije prihvatljivo, društveno-odgovorno, niti financijski opravdano.


– Od proglašenja redukcije intenzivirali smo istražne radove, boreći se za opstanak, jer se sušni period nastavlja. U protivnom ne samo da ćemo morati zatvoriti igralište i otpustiti radnike, nego i izgubiti jedinstvenu ponudu našeg klastera. Srećom, istražni radovi su pokazali da vode u podzemlju ima, kažu u Rezidenciji Skiper.