Gosti na cesti

Porečki hotel Villa Holiday zatvoren zbog poreznog duga, umaški “Adriatic” zbog – manjka gostiju

Vedrana Habereiter

Razlog zatvaranja hotela s 12 soba dug prema Poreznoj upravi u iznosu od oko 137 tisuća kuna za nepodmirene obveze za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i za PDV



POREČ   Zaposlenici Porezne uprave iz Pazina u utorak u 9 sati zapečatili su hotel Villa Holiday u Buićima uz državnu cestu Poreč – Pazin i zabranili mu daljnji rad. Razlog zatvaranja je dug prema Poreznoj upravi u iznosu od oko 137 tisuća kuna za nepodmirene obveze za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i za PDV. Ovaj mali obiteljski hotel s 12 soba posluje od 2006. godine i u vlasništvu je Velimira Kanceljaka, koji nas je, očajan zbog zatvaranja u srcu turističke sezone, obavijestio o ovoj priči. Nije, kaže, želio zvati novinare i dizati prašinu kada se sve to odvijalo, jer se nadao da će se stvari nekako riješiti, ali na kraju se ipak odlučio, potaknut dijelom i nedavnom pričom o zatvaranju hotela u Senju. U vrijeme pečaćenja u hotelu je boravilo 15 gostiju koji su ga po naredbi poreznika morali napustiti u kratkom roku, neugodno iznenađeni zbog prisutnosti inspektora i policije. Ubrzo potom sobe i ulaz u recepciju su zapečaćeni, dok je glavni ulaz u hotel ostao otvoren, iz razloga jer Kanceljak i njegova obitelj žive u istom objektu. 



»Poštovani gosti, GH Adriatic zatvara 3. kolovoza. Za sve upite i potrebe za vas je na usluzi recepcija hotela Sipar. Hvala na razumijevanju«. Obavijest je izvješena na ulaznim vratima zatvorenog Istraturistovog hotela Adriatic u Umagu, s listom 18 turista koji su ovdje rezervirali smještaj od 3. do 25. kolovoza, ali su premješteni u hotele Sol Umag, Sipar i Polynesia. U Istraturistu kažu da je hotel zatvoren 3. kolovoza jer jednostavno nije bilo gostiju te da je riječ o sasvim uobičajenoj poslovnoj odluci. Doduše, depandansa hotela ostala je otvorena gdje ima gostiju. (K. F. , B. B.)





– Gostima koji su izbačeni nisam niti naplatio, bez obzira što su bili ovdje sedam dana. Nisam imao snage, jer su se našli u neugodnoj situaciji i već im je dovoljno bilo što se našli na cesti i morali sami snalaziti. Sada je sve zatvoreno, dok ne platim dug, a gdje ću naći novac kad ne radim, kaže Kanceljak koji su svom objektu zapošljava i četiri djelatnika. Kako nam je ispričao, problemi su počeli 1. srpnja kada su došli iz pazinskog područnog ureda Porezne uprave i izvršili inspekcijski nadzor, te ga usmeno obavijestili o dugu. Dva tjedna nakon toga dobio je rješenje o obavljenom nadzoru gdje mu je fiskalizacija priznata kao uredna, ali u kojem ga se obavještava da ima dug u točnom iznosu od 136.824 kune koji mora riješiti, jer će u protivnom objekt biti zapečaćen. 


– Poreznoj ispostavi u Poreču poslao sam zahtjev za reprogramiranjem i pravo na zastaru po nekim stavkama i tražio sam da se te stvari riješe. Sve sam predao 2. kolovoza. Dan prije toga dobio sam rješenje o zatvaranju hotela najavljeno za 6. kolovoza u 9 sati. Nakon primitka rješenja uložio sam žalbu na njega, ali sama žalba ne odgađa izvršenje, priča Kanceljak. Dodaje da se za pomoć obratio porečkom gradonačelniku Ediju Štifaniću, koji se isto založio oko slučaja, ali bez uspjeha.