Tužba Zelenih i Istarske županije

Počinje bitka protiv TE Plomin C na upravnom sudu u Rijeci

Marinko Glavan

Plomin C na ugljen upitan je i bez obzira na ishod spora, jer je ostao samo jedan zainteresirani partner



RIJEKA   Na upravnom sudu u Rijeci  započinje postupak što su ga protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode, zbog Plomina C na ugljen, pokrenuli Istarska županija, Zelena Istra, Zelena Akcija te nekoliko građana s područja Labinštine. Radi se o objedinjenom postupku, nakon niza zasebnih tužbi, podnesenih protiv ministarstva prvenstveno zbog toga što je ono izdalo rješenje o prihvatljivosti zahvata izgradnje termoelektrane Plomin C na ugljen, što je u suprotnosti s važećim dokumentima prostornog uređenja.


– Tužbu temeljimo na neusklađenosti projekta koji predviđa izgradnju termoelektrane na ugljen, snage od 500 megavata, dok je prema Prostornom planu Istarske županije na toj lokaciji moguća izgradnja isključivo termoelektrane na plin, i to četiri puta manje snage od 125 megavata, rekla je Dušica Radojčić iz Zelene Istre, dodajući kako su tužbe podnošene i iz niza drugih razloga, među kojima su i razni propusti u izradi Studije utjecaja na okoliš u kojoj nije obrađeno alternativno rješenje u odnosu na ugljen, niti je adekvatno obrađen utjecaj TE Plomin C na zdravlje ljudi.


Osim što je već godinama ekološko pitanje, tužba Istarske županije protiv Ministarstva, točnije dvije tužbe što ih podnio župan Ivan Jakovčić potkraj prošle godine – zbog neusklađenosti s Prostornim planom i zbog, kako tvrdi, nevaljane lokacijske dozvole, pretvorila je Plomin C i u političko pitanje, odnosno još jedan u nizu sukoba između IDS-a i SDP-a, koji su rezultirali gotovo otvorenim ratom na prošlim izborima. Jakovčićev IDS je na biralištima odnio pobjedu, a dobri su izgledi da bi mogao pobijediti i po pitanju Plomina i to bez obzira na ishod sudskog procesa.




Projekt Plomina C na ugljen mogao bi propasti jer je sve manje, točnije više gotovo da ih i nema, zainteresiranih partnera za gradnju i upravljanje termoelektranom. Od tog je projekta već davno odustao RWE, koji je gradio Plomin 2, a nakon nepotvrđenog odustajanja talijanskog Edisona i korejskog KOSEP-a u igri je ostala još samo japanska tvrtka Marubeni, iako tek treba vidjeti hoće li uopće dati ponudu.Uzrok slabom interesu je u prvom redu upitna isplativost elektrane na ugljen, na što je svojom iscrpnom studijom već ranije upozorio profesor Enco Tireli, bivši ministar industrije i energetike, te direktor gradnje Plomina 2 i voditelj proizvodnje u Plominu 1. Prema rezultatima njegove studije, koje je predstavio i čelništvu HEP-a te bivšem ministru gospodarstva Radimiru Čačiću, zbog visokih cijena otkupa emisijskih kvota za ugljični dioksid, posve zanemarenih u Studiji utjecaja na okoliš i službenim projekcijama isplativosti projekta. TE Plomin C na ugljen, prema njegovim bi kalkulacijama, kroz dvadeset godina eksploatacije generirala preko milijardu eura gubitaka. U tom kontekstu, slab interes ulagača ne čudi, a u konačnici bi mogao i presuditi cijelom projektu.