Hypo blokirao mesoprerađivača

Panika u Pazinu: Puris se gasi?

Paulo Gregorović

Gavrilović zatvara pogon po pogon, a sprema se i završni udarac – radnici su zadnju plaću dobili u srpnju, a sada ih šalju na prisilni odmor ili proglašavaju tehnološkim viškom 



PAZIN  Unatrag dva mjeseca obratilo nam se nekoliko zabrinutih radnika Purisa koji su ustvrdili da se gasi primarna proizvodnja – Tvornica stočne hrane i tov purana. Direktor Miodrag Čavić tada je izjavio da traže strateškog partnera ili kupca koji bi preuzeo te pogone. Sada nam se obratio Dario Lukšić, glavni sindikalni povjerenik i predstavnik radnika u Nadzornom odboru Purisa. Veli da tvrtka Gavrilović, koja je vlasnik 98,62 posto kapitala pazinskog mesoprerađivača, zatvara pogon po pogon i da se uskoro može očekivati gašenje Purisa, koji djeluje već 51 godinu. Tvrdi i da se sada sprema završni udarac – radnici se šalju na prisilni godišnji odmor ili dobivaju otkaz kao tehnološki višak.


Hypo ih nije pratio


– U srpnju smo dobili tek pola plaće za lipanj, i to s tjedan dana zakašnjenja. Predsjednik NO-a Miljenko Rospaher 1. kolovoza je rekao da plaće neće biti do daljnjeg, zabrinuto nam je rekao Lukšić. Rospahera i Miodraga Čavića, direktora Purisa, upitali smo što se dogodilo da je narušena likvidnost tvrtke. Predsjednik Nadzornog odbora Purisa odgovorio nam je da problemi s likvidnošću pazinske tvrtke potječu još iz razdoblja prije nego što ju je preuzeo Gavrilović.


– Dio je toga sanirano uzimanjem kredita od 2,8 milijuna eura kojem je Gavrilović jamac. Od naše poslovne banke (Hypo), koja ima hipoteku nad cjelokupnom imovinom Purisa, tražili smo reprogramiranje dugova. I zato bi se sredstva, umjesto na otplatu, mogla usmjeriti na financiranje neophodnih ulaganja i zalihe repromaterijala, prvenstveno kukuruza. Hypo banka, nažalost, nije popratila Puris u njegovim nastojanjima da poslovanje učini održivim i oglušila se na sve naše molbe. S druge strane, Puris je banci do ožujka 2011. uredno otplaćivao dugove, do kada su vraćena oko dva milijuna eura. Zalihe kukuruza nisu se mogle formirati u trenutku berbe, već se on kupovao tijekom godine i po dvostruko višoj cijeni od one za vrijeme berbe. Samo kroz tu stavku generiran je pretežni dio gubitka koji je ostvario Puris. Napominjemo da je Puris zahvaljujući Gavrilović Grupi uredno isplaćivao plaće radnicima sve do srpnja. Gavrilović također financira dio proizvodnje kroz odnose s dobavljačima, čime se osigurava opstojnost Purisa. Stalni iznos financiranja iz Grupe iznosi oko dva milijuna eura. Budući da je banka trenutno blokirala Puris, svi će priljevi koji su bili namijenjeni isplati ostatka plaće i plaćanju prioritetnih dobavljača biti usmjereni na Hypo banku, piše u odgovoru Rospahera.


Gavrilovićevo povlačenje




 Od predstavnika Hypo banke tražili smo objašnjenje zašto su blokirali Purisov račun. Igor Vukasović, menadžer Korporativnih komunikacija banke, kazao je da su u više navrata pokazali želju za kooperativnim dogovorom s Purisom.


– Međutim, budući da određene ugovorne obveze Puris opetovano nije ispoštovao, Hypo banka je bila primorana blokirati račun. Banka ni na koji način nije odgovorna za moguća dugovanja zaposlenicima koji nisu krivi za nastalu situaciju te smo spremni račun privremeno odblokirati da bi se zaposlenicima mogle isplatiti plaće, zaključuje Vukasović.  Lukšić smatra da je Gavrilović, kao vlasnik, krivac za uništavanje Purisa. Dodaje da je Hypo banka manji krivac jer ona nije upravljala firmom. No, Rospaher nam je drugačije protumačio Gavrilovićev odnos s Hypo bankom, koja im je prije četiri godine prepustila Puris za jednu kunu, ali uz obvezu podmirenja 15 milijuna eura duga.


– U dogovorima s bankom oko pronalaska rješenja za održavanje tvrtke Gavrilović se obvezao ostati u vlasničkoj strukturi Purisa do kraja 2012. godine uz uvjet da banka financijski podrži Puris i aktivno se uključi u pronalaženje kupca. Budući da je to izostalo, jedno od mogućih rješenja je da banka kao stopostotni hipotekarni vjerovnik preuzme Puris bez naknade, što joj je u više navrata već odavno predloženo, odgovorio nam je Rospaher.