Opet bi napravio isto

Ispovijest profesora iz Čakovca: ‘Zlostavljaju me od početka godine. Uskoro će početi nositi i noževe u školu’

P. N.

Kad prolazite razredom, netko od učenika će fućkati, drugi će kričati, a nakon što se okrenem prema školskoj ploči, započne gađanje komadićima krede. Dio završava u ploči, dio na meni. To traje obično tri sata tjedno - kazao je Dragičević



“Sram me toga što sam napravio, ali bih opet to napravio. Bio sam izazvan. Njima se daju opomene, negativne ocjene, ali to nema nekog efekta sve dok ne dođe do ukora pred isključenje. Molio sam, prijetio, držao predavanja kao da sam svećenik, ali ništa nije pomoglo”.


Dio je ovo ispovijesti Franje Dragičevića (64), profesora strojarstva u Tehničkoj školi Čakovec za  , povodom ovotjednih optužbi da je usred sata izgubio kontrolu i istukao jednog od učenika. 


Dragičević navodi da se samo branio od napada koji traju već tri mjeseca. Jedan ga je učenik, kaže, gađao kredom, a drugi je pljunuo na klupu. 




-Ti učenici ne zlostavljaju samo mene, već i sve druge nastavnike koji rade u tom razrednom vijeću. Zlostavljanje traje od početka školske godine, oni su sad drugi razred. Kad uđe nastavnik u razred i krene s radom čuju se neartikulirani krikovi. Kad prolazite razredom, netko od učenika će fućkati, drugi će kričati, a nakon što se okrenem prema školskoj ploči, započne gađanje komadićima krede. Dio završava u ploči, dio na meni. To traje obično tri sata tjedno – kazao je Dragičević, koji se obraćao i pedagoškoj službi tražeći zaštitu.


Uvijek dosad se, kaže, u takvoj situaciji okrenuo i kazao – “Sine, nije ti fora. Ako si pravi, javi se.” – ali svaki ga je put dočekala šutnja. 


– U utorak me opet gađao. Doletio je komad krede, ne komadić. Cijelo desno krilo izbacio sam van s nastave. Učenika koji me gađao, cipelom sam lagano gurnuo nogom pazeći da ne padne, nisam ga udario. Prije izlaska iz učionice drugi učenik se nagnuo i pljunuo na klupu. Poslije je to pokušao obrisati rukavom. Njemu sam učinio isto. Nisam ih udario niti ozlijedio, nisu imali fizičkih ozljeda ni hematoma. Bojao sam se da se naknadno sami ne ozlijede i prijave da sam to ja učinio. Zato sam im ponudio ih da odvezemo u bolnicu. Oni su to odbili – dodaje profesor, poručujući da se boji da učeničko nasilje ne eskalira.


– Poručio sam kolegama da uskoro mogu očekivati i nožiće u razredu ako se to bude toleriralo, zaključuje.


Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.