Prosvjed udruga

Iskorak i Kontra pozvali LGBT osobe da ponište biračke listiće

Irena Frlan Gašparović

Udruge tvrde da posljednjih tjedana političke stranke »kao da se natječu koja će više zgaziti ljudska prava LGBT osoba kako bi se dodvorile biračima za koje pretpostavljaju da su homofobični«.



ZAGREB Udruge Iskorak i Kontra pozvale su jučer LGBT osobe da na parlamentarnim izborima ponište biračke listiće. »Svim LGBT osobama poručujemo da izađu na izbore i ponište izborne listiće jer ni jedna politička stranka nema namjeru podržati naša ljudska prava«, naveli su u priopćenju.


Udruge tvrde da posljednjih tjedana političke stranke »kao da se natječu koja će više zgaziti ljudska prava LGBT osoba kako bi se dodvorile biračima za koje pretpostavljaju da su homofobični«. Pritom navode primjer ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića koji je na jednoj tribini nedavno »optužio« SDP da »zagovaraju homoseksualne brakove i eutanaziju«. No, Iskoraku i Kontri problematični su i dužnosnici Kukuriku koalicije.


Prozivaju tako predsjednika SDP-a Zorana Milanovića zbog izjave da se koalicija u Planu 21 izjasnila za slobodu izbora životnog stila, ali da to ne znači da će podržati i legalizaciju brakova istospolnih partnera. »Izjava predsjednika SDP-a pokazuje da on, kao i kreatori programa koalicije, ne znaju ni što je spolna orijentacija. Program nas vraća u 70.-te godine prošlog stoljeća, kada je seksualni odnos između dvoje odraslih muškaraca prestao biti kazneno djelo.




Skretanje pozornosti upravo na slobodu izbora seksualnog partnera može se protumačiti jedino kao izostanak bilo kakve pozitivne izjave o suzbijanju diskriminacije i, štoviše, skretanje javne rasprave na progon homoseksualnih osoba«, tvrde udruge u priopćenju.


Ujedno, licemjernom su nazvali izjavu HNS-ovke Vesne Pusić da će se zalagati za gej brakove jer »HNS nije najavio nikakve konkretne korake u tom smjeru u posljednjih deset godina, kao ni logičan izlazak iz koalicije s kojom ne dijeli stav oko toliko bitnog pitanja kao što je zaštita temeljnih ljudskih prava i sloboda«.