Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
23. veljače 2020.
Prestižno priznanje

Inicijativa mladih za ljudska prava dobitnica nagrade Vaclav Havel za ljudska prava

Foto YIHR
Foto YIHR
Autor:
Objavljeno: 30. rujan 2019. u 16:26 2019-09-30T16:26:22+02:00

ZAGREB Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava dobitnica je prestižne nagrade Vaclav Havel koju od 2009. dodjeljuje Parlamentarna skupština Vijeća Europe, priopćila je u ponedjeljak ta organizacija.

Inicijativi mladih za ljudska prava nagrada je uručena danas na svečanosti u Strasbourgu, a osim Inicijative nagradu je dobio Ilham Tohti, zagovarač i branitelj prava zajednice Ujgura u Kini, dok je Buzurgmehr Jorov, odvjetnik koji je u Tadžikistanu branio i stao u zaštitu brojnih političkih zatvorenika, bio u užem izboru za dodjelu nagrade.

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Ivan Đurić rekao je na svečanosti dodjele nagrade da će Inicijativa u čitavoj regiji nastaviti raditi na kreiranju budućnosti i društava u kojima se stavovi neće zasnivati na predrasudama i nepouzdanim informacijama, već na osobnim iskustvima i znanju.

Nagrada Vaclav Havel za Inicijativu mladih za ljudska prava predstavlja motivaciju da se još snažnije suprotstavi nacionalističkoj retorici kojom čelnici država zapadnog Balkana nastoje narušiti mir u regiji, ali i da kreira još više mogućnosti za građane i građanke da kroz regionalne razmjene i dijalog jačaju suradnju između društava i država regije.

Inicijativa će, ističu, nastaviti poticati i proces suočavanja sa prošlošću, bez čega društva u regiji ne mogu postići trajan i održiv mir.

Nagrada Vaclav Havel dodjeljuje se od 2009. organizacijama i pojedincima za izvanredan doprinos u području ljudskih prava u Europi i svijetu.

Do 2013. godine nagrada je nosila naziv "Nagrada Parlamentarne Skupštine Vijeća Europe za ljudska prava", nakon čega je preimenovana u "Nagrada Vaclav Havel", u znak sjećanja na nekadašnjeg predsjednika Čehoslovačke i Češke Republike.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.