Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
21. listopada 2019.
Pismo

Inicijativa "Istina o Istanbulskoj" traži od predsjednice RH da raspiše referendum

Inicijativa "Istina o Istanbulskoj" traži od predsjednice RH da raspiše referendum
Inicijativa "Istina o Istanbulskoj" traži od predsjednice RH da raspiše referendum
Autor:
Objavljeno: 15. ožujak 2018. u 13:47 2018-03-15T13:47:54+01:00

Predsjednica Republike prema Ustavu nema pravo raspisati referendum, pa ni pokretati ga. Ustav propisuje da predsjednica Republike raspisuje referendum u skladu s Ustavom, a u tom istom Ustavu piše da "predsjednik Republike može na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade raspisati referendum o prijedlogu promjene Ustava ili o drugom pitanju za koje drži da je važno za neovisnost, jedinstvenost i opstojnost Republike". S obzirom na inicijativu premijera Andreja Plenkovića da se Istanbulska konvencija ratificira u Saboru nevjerojatno bi bilo da Vlada kojom on predsjedava raspisivanje referenduma o toj temi predloži predsjednici Republike i da taj prijedlog Plenković supotpiš

Inicijativa "Istina o Istanbulskoj" traži od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da raspiše referendum o ratifikaciji Istanbulske konvencije kako bi se skratila procedura, odnosno kako aktivisti inicijative ne bi morali prikupljati potpise za raspisivanje referenduma. Pismom su od predsjednice Republike zatražili da u skladu s ustavnim ovlastima pokrente referendum o ratifikaciji Istanbulske konvencije. I već je tu prvi problem za te protivnike Istanbulske konvencije.

Predsjednica Republike prema Ustavu nema pravo raspisati referendum, pa ni pokretati ga. Ustav propisuje da predsjednica Republike raspisuje referendum u skladu s Ustavom, a u tom istom Ustavu piše da "predsjednik Republike može na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade raspisati referendum o prijedlogu promjene Ustava ili o drugom pitanju za koje drži da je važno za neovisnost, jedinstvenost i opstojnost Republike". S obzirom na inicijativu premijera Andreja Plenkovića da se Istanbulska konvencija ratificira u Saboru nevjerojatno bi bilo da Vlada kojom on predsjedava raspisivanje referenduma o toj temi predloži predsjednici Republike i da taj prijedlog Plenković supotpiše.

Bez obzira na sve te ustavne zapreke inicijativa Istina o Istanbulskoj smatra da bi predsjedničinom inicijativom referendum bilo moguće provesti i prije odluke o ratifikaciji u Hrvatskom saboru. No, ako im sve to ne pođe za rukom, a Ustav jasno kaže da neće, u Istini o Istanbulskoj spremni su i na rezervnu varijantu i uvjereni su da će u zadanom zakonskom roku (15 dana) skupiti potreban broj potpisa (10 posto birača) i "tako osigurati provedbu referenduma".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.