Rekonstrukcija

Imaju iskustva, ali nemaju mehanizaciju: Prugu za domaći konzorcij postavlja njemačka tvrtka

Gabrijela Galić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Niti jedna domaća tvrtka nije specijalizirana za  polaganje pruge, pa će to obaviti  DB Bahnbau Gruppe GmbH kao podizvođač radova. Dio poslova (38 posto) obavit će Hidroelektra Niskogradnja



Domaći konzorcij u kojem se nalaze Dalekovod, Zagreb-Montaža i DIV, odabran kao najpovoljniji ponuditelj za rekonstrukciju postojećeg i gradnju drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci, još će malo pričekati prije no što šampanjcem proslave posao.


Kada će potpisom zaključiti posao ovisi o tome hoće li se netko od preostalih pet pretendenata za posao žaliti na postupak natječaja. Naime, ova dionica pruge najbolji je primjer toga koliko ozbiljno treba pripremiti projekt za financiranje iz EU fondova, ali i pokazatelj kompliciranosti domaćeg sustava javne nabave.  


Osposobljeni i stručni


No, domaći konzorcij, iako neki njegovi članovi imaju iskustva u obavljanju dijela radova na obnovi i izgradnji željezničke infrastrukture, bez podizvođača neće moći rekonstruirati postojeću dionicu i izgraditi 38,2 kilometra drugog kolosijeka. Naime, nitko od njih nije specijaliziran za specifične građevinske poslove polaganja pruge niti ima mehanizaciju kojom bi to obavili. Tu specifičnu mehanizaciju nema niti jedna domaća tvrtka, pa ni Pružne građevine, tvrtka kćer HŽ Infrastrukture specijalizirana za remont i izgradnju željezničke infrastrukture. Stoga i ne čudi da su do sada te poslove obavljala strana poduzeća. Bit će tako i u slučaju rekonstrukcije postojeće pruge i izgradnje novog kolosijeka na dionici Dugo Selo – Križevci. Te će poslove raditi Nijemci kao podizvođači radova. Naime, kako su nam potvrdili u domaćoj zajednici ponuditelja, usko specijalizirane radove obavit će podizvođač radova, građevinska tvrtka iz grupacije Njemačkih željeznica, odnosno Deutsche Bahn (DB).



Imaju iskustva u radu  s HŽ Infrastrukturom




Hidroelektra Niskogradnja, Zagreb-Montaža kao i Dalekovod i DIV imaju iskustva u radu s HŽ Infrastrukturom ili drugim željezničkim tvrtkama. Tako DIV, primjerice, uvozi i isporučuje tračnice i kolosiječni pribor. Dalekovod je radio na kontaktnoj mreži, a Hidroelektra je radila betonske elemente za kanale, nadvožnjake, mostove. To poduzeće moglo bi trasirati novu prugu, no polagat će je DB Bahnbau. Jedno od poduzeća grupacije Zagreb-Montaža, primjerice, izrađuje metalne konstrukcije za Končarove niskopodne vlakove za HŽ Putnički promet.



»Usko specijalizirane poslove radova na samoj trasi izvesti će DB Bahnbau Gruppe GmbH, prijavljena tvrtka podizvoditelj koja je izgradila tisuće kilometara pruge po Njemačkoj i drugim zemljama Europe, ujedno i najveća željezničko-građevinska tvrtka u Europi«, odgovorili su nam iz Dalekovoda, DIV-a i Zagreb-Montaže. Ističu pritom da su kao konzorcij zadovoljili sve kriterije iz natječaja.


»Svi ponuditelji su osposobljeni i stručni s povećim referentnim listama u provođenju velikih infrastrukturnih radova, s iskustvom u gradnji i opremanju željezničkih pruga kao i objekata na trasi pruge«, navode iz domaćeg konzorcija.


No, specijalizirana građevinska tvrtka Njemačkih željeznica nije jedini podizvođač radova, pa će nepunih 38 posto poslova na dionici obaviti Hidroelektra Niskogradnja. To je jasno iz objave Hidroelektre na Zagrebačkoj burzi.  


Posao trasiranja


Kako je riječ o projektu koji se financira iz fondova EU, do okončanja žalbenog postupka naručitelj radova – HŽ Infrastruktura – ne smije javno iznositi podatke o tvrtkama koje su dobile posao. Detalji se smiju objaviti tek nakon što prođe žalbeni postupak. No, Dalekovod je informaciju o sudjelovanju na natječaju i odabiru konzorcija čiji je on član objavio na Zagrebačkoj burzi.


Nešto nakon njega, i Hidroelektra Niskogradnja objavila je na burzi da je odabrana za posao na dionici Dugo Selo – Križevci kao podizvoditelj zajednice ponuditelja Dalekovod, Zagreb-Montaža i DIV. Obje tvrtke, s obzirom na to da su njihove dionice na burzi, dužne su javno objaviti sve relevantne podatke o poslovanju pa je tako i otkrivena osnovna informacija o odabranim izvođačima.