Licem u lice

Ideja o »velikoj debati« nije oduševila televizijske kuće: Sučeljavanja će biti na svim televizijama

Siniša Pavić

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Ako televizije ne prihvate, odnosno ako se ne dogovore o zajedničkom sučeljavanju, iz oba stožera je potvrđeno da su i Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović spremni prihvatiti sve pozive na debate



Drugi krug predsjedničkih izbora sve je sveo na bitku između Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića, taman da se sučeljavanje na svim TV postajama čini neminovno i posve izvjesno. Nova TV, RTL Televizija, HRT i N1 televizija uredno su odaslali poziv kandidatima na sučeljavnje.


– Kao i za prvi krug predsjedničkih izbora, još smo u listopadu poslali ‘save the date’ s datumima sučeljavanja na Novoj TV za prvi i za drugi krug. Kada je službeno počela kampanja, datume smo službeno komunicirali, a po završetku izborne noći za dvoje kandidata poslali smo opet poziv. Vjerujemo da će se ovoga puta oboje i odazvati. Sučeljavanja će se održati 3. siječnja, zadnji dan kampanje nakon Dnevnika Nove TV, a trajat će 90 minuta – poručili su nam s Nove TV. Slično priopćenje dobili smo i s RTL Televizije.


– Pozvali smo na sučeljavanje dvoje predsjedničkih kandidata koji su ušli u drugi krug. Sučeljavanje bi se održalo u studiju RTL-a, 30. prosinca 2019. u ponedjeljak u 20 sati. Predviđeno trajanje sučeljavanja je od 60 do 90 minuta – pripoćili su s RTL-a. Tome su dodali kako je poziv službeno upućen izbornim stožerima dvoje kandidata, ali do ovog trenutka nisu dobili na njega odgovor.




S HRT-a jučer nisu priopćili ništa, ali vrijedi podsjetiti da je i javni servis uoči prvoga kruga najavio da je poslao pozive i za sučeljavanje u drugom krugu, a ono bi se trebalo održati 2. siječnja u udarnom terminu na Prvom programu. Slučajno ili ne, na internetskim stranicama HRT-a, u rasporedu programu u tom terminu najavljen je Milijunaš. Što se pak Hrvatskog radija tiče, i oni su, kako neslužbeno doznajemo, planirali sučeljavanje i to 3. siječnja u emisiji Poligraf, gdje su se sučeljavali i kandidati za prijašnjih izbora.


Najkraće rečeno, u ponedjeljak, dan nakon prvog kruga izbora, sve do ranih popodnevnih sati činilo se da TV kuće samo čekaju potvrde predsjedničkih kandidata da bi novo svjetlo na sve, ako ne i pomutnju, bacio Milanović. On je, naime, na svom Facebook profilu iznio prijedlog da sve televizije organiziraju jednu debatu. Osim što je veliko pitanje koliko je ideja mudra za Milanovićevu kampanju, čini se da i ne pada na plodno tlo što se razumijevanja TV kuća za ovu ideju tiče.


– Nova TV smatra sučeljavanje izuzetno važnim formatom koji biračima može donijeti bolju sliku o dvoje kandidata koji su ušli u drugi krug. Teško nam je vjerovati da se pretendenti na jednu od najvažnijih funkcija u državi boje sučeliti više puta na različitim TV postajama. A ne vjerujemo ni da im nije stalo pružiti biračima više prilika da upoznaju njihove programe i karaktere. U posljednjih 15 godina kandidati su spremno dolazili na više sučeljavanja i bilo bi šteta učiniti demokratski uzmak – poručuju s Nove TV.


S RTL Televizije do zaključenja teksta nismo dobili odgovor. Neslužbeno i oni bi rado svoje sučeljavanje. S HRT-a na temu Milanovićeve ideje jučer muk. Ako ne može drugačije, u grupnom organiziranju sučeljavanja spremna je zato sudjelovati N1 televizija. I s N1 televizije su uredno odaslali pozive za sučeljavanje u drugom krugu, učinila je to Nataša Božić Šarić, a zna se i datum sučeljavanja, 27. prosinca. Ni na N1 Televiziju od kandidata još nije stigao nikakav odgovor.


Vrijedi podsjetiti da su se na izborima 2005. godine Jadranka Kosor i Stjepan Mesić sučelili na sve tri televizije, baš kao i Kolinda Grabar-Kitarović i Ivo Josipović na izborima 2014. A vrijedi kazati i to kako je iz stožera Zorana Milanovića jučer stigla i informacija da je Milanović ideju za zajedničkom organizacijom izbora plasirao samo kao ideju. Ako isti televizije ne prihvate, odnosno ako se ne dogovore, spreman je Milanović doći na sve debate, poručuju iz njegova stožera. To pak hoće reći da je, što se TV sučeljavanja tiče, na potezu, baš kao i u prvom krugu, ponajprije Predsjednica. A iz njezinog stožera su potvrdili da je u debati spremna sudjelovati.