Zabrinutost zbog nasilja protiv LGBT osoba

I gejeve ubijaju: Diskriminacija seksualnih manjina u porastu

Bojana Mrvoš Pavić

Nasilje PROTIV LGBT osoba je istinski paneuropski fenomen, motiviran nacionalizmom, tradicionalizmom i vjerskim fundamentalizmom



Brojna su dosadašnja istraživanja pokušala odgovoriti na pitanje jesu li ekonomski razvijene zemlje svijeta tolerantnije prema svojim manjinama, pa tako i LGBT osobama. I makar u Europi ekonomska snaga i neovisnost uglavnom idu ruku pod ruku s većom tolerancijom u društvu općenito, drugdje u svijetu, primjerice u bogatim arapskim zemljama, to nije tako. 


  Ovdje, kod kuće u Hrvatskoj, uoči referenduma o braku kao zajednici muškarca i žene, društvo se pak podijelilo na dva tabora, i čini se da se vraćamo nekoliko koraka natrag, pri čemu pravi korak naprijed nikad nismo niti učinili. Ranija istraživanja, poput onog belgijske nevladine organizacije ILGA o homofobiji, rađenom pod pokroviteljstvom EU-a prošle godine, kaže da je Hrvatska, barem u regiji, najtolerantnija prema homoseksualcima, najhomofobnije su pak Makedonija i Kosovo. 


  Belgijsko istraživanje ustanovilo je da se BiH, primjerice, opasno približila izrazito homofobnim državama poput Rusije ili Ukrajine, dok su općenito najtolerantnije u Europi Švedska i Velika Britanija. 


 Govor mržnje




  »Nasuprot uvriježenom mišljenju da su prava LGBT osoba u EU zaštićena, ovo istraživanje ipak pokazuje da je diskriminacija seksualnih manjina u porastu. Nasilje PROTIV LGBT osoba je istinski paneuropski fenomen, motiviran nacionalizmom, tradicionalizmom i vjerskim fundamentalizmom«, navodi se u istraživanju, koje je kao posebno negativan primjer navelo Mađarsku, državu čiji je parlament seksualne manjine izbrisao iz Zakona o sprječavanju diskriminacije, i gdje je zabilježen povećan broj slučajeva prijetnji i nasilja prema LGBT osobama od strane desnih ekstremista. Prozvane su, međutim, i Grčka, u kojoj su se pripadnici neonacističke »Zlatne zore« okomili ne samo na imigrante i osobe tamnije puti, nego i na seksualne manjine, kao i Bugarska, u kojoj je, navodi se u istraživanju, »govor mržnje prema LGBT osobama sasvim uobičajen čak i kod nosilaca najviših javnih funkcija«. Kako pak stoji u zaključku, poražavajuće je što ni jedna europska institucija, osim EU Parlamenta, zapravo aktivno ne promovira antidiskriminacijsku LGBT politiku niti ima strategiju rješavanja ovog problema. 



Udruženje lezbijki i gejeva Njemačke zajedno s Turskim savezom Berlina na početku svake nove školske godine, počev od 2011., učenicima i njihovim nastavnicima u Berlinu dijele letke s informacijama o istospolnim vezama. Letak se štampa na njemačkom, turskom i arapskom jeziku. Kako napominju aktivisti, homoseksualci su i dalje često izloženi diskriminaciji i predrasudama, pri čemu je problem posebno velik među mladom migrantskom populacijom. Prije nekoliko godina Turski savez Berlina podržao je i akciju Udruženja lezbijki i homoseksualaca protiv homofobije pod nazivom »Kai je homoseksualac, Murat također«.



  Ipak, u globalu, Europa je svjetski lider u izjednačavanju prava LGBT osoba s pravima većine. Od desetak zemalja u svijetu koje dozvoljavaju istospolni brak, sedam ih je u Europi, na čelu nekih od država nalaze se gej osobe koje to otvoreno i priznaju. 


  S druge strane, gotovo 40 posto država u svijetu, mahom u Africi i na Srednjem istoku, homoseksualce i dalje kažnjava. Smrtna kazna im prijeti, primjerice, u Sudanu, Jemenu ili u Saudijskoj Arabiji, u dijelovima Nigerije ili Somalije. Svijetli primjer izvan Europe, koji jača prava LGBT populacije, jest Latinska Amerika, primjerice Argentina koja je lani usvojila zakon o promjeni spola, bolji i od mnogih europskih. Unatoč svojoj katoličkoj tradiciji, zemlje Latinske Amerike u svojim liberalnim stavovima počinju nadmašivati čak i najliberalnije države zapadne Europe. 


 Francuska najnetolerantnija


  »Jača li ekonomska sloboda toleranciju?«, naziv je studije britanskih istraživača Therese Nilsson i Niclasa Berggrena iz svibnja prošle godine, koja je pokazala, primjerice, da je Francuska, država koja je ove godine legalizirala istospolne brakove, zapravo najnetolerantnija država u zapadnoj Europi. Čak je 28,8 francuskih ispitanika u anketi za potrebe studije odgovorilo kako ne žele homoseksualce u susjedstvu, za razliku od 3,6 Šveđana koje je tako odgovorilo, 7,4 posto Španjolaca ili 11 posto Švicaraca. Homofobija je, navodi se, tipična za istočne europske države, pri čemu je, primjerice, čak 92,6 posto ispitanika u Gruziji odgovorilo kako im se ne bi svidjelo u susjedstvu imati homoseksualce. Muslimanske su zemlje među najhomofobičnijima, kaže ovo istraživanje, jer 19 od 20 Jordanaca ne želi živjeti blizu homoseksualaca, u Iranu, primjerice, 93,2 ispitanika.  

  Sudeći prema »Indeksu boljeg života«, kojeg istražuje OECD, najsretnije države u svijetu ujedno su i gay-friendly države. Indeks boljeg života u obzir uzima 11 kriterija, između ostalog prihod, zdravlje, sigurnost i slično, i države rangira na 36 mjesta. Kanada, Norveška, Švedska, Danska, Island i Nizozemska – države koje, sve redom, dozvoljavaju istospolne brakove, nalaze se i među deset najsretnijih. Australija je, pritom, najsretnija treću godinu zaredom u OECD-ovom istraživanju. Čak 84 posto Australaca odgovara kako su zadovoljni sa životom, smireni i ponosni, zadovoljni postignutim. Slijedi Švedska na drugom te Kanada na trećem mjestu, nakon njih Norveška, Švicarska, SAD, Danska, Nizozemska, Island i Velika Britanija. 


 Rasna netrpeljivost


  Brojna dosadašnja istraživanja o toleranciji prema drugim rasama najveću netoleranciju pripisuju zemljama u razvoju. S druge strane, zapadne države poput Velike Britanije, SAD-a, Kanade i Australije najtolerantnije su prema drugim rasama. Europske države su pak podijeljene – europski je zapad tolerantniji od istoka, no čak 22,7 posto Francuza odbija, primjerice, ideju suživota sa drugim rasama. 


  Čak je 40 posto ispitanika u Indiji i Jordanu odgovorilo kako ne želi imati susjeda druge rase, od 30 do 40 posto njih isto je odgovorilo u Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Iranu, Inodoneziji ili, primjerice, Južnoj Koreji. Taj je odgovor dalo i, od 20 do 40 posto Francuza, Turaka, Bugara, Alžiraca, stanovnika Hong Konga, Malezije, Tajlanda, Filipina i tako redom. Samo je, do najviše pet posto, rasno netrpeljivih ispitanika u SAD-u, Kanadi i Brazilu, Argentini, Kolumbiji, Australiji, Novom Zelandu, Norveškoj i još nekim državama, a od pet do deset posto u Čileu, Peruu, Meksiku, Njemačkoj, Belgiji, Bjelorusiji, Japanu, Pakistanu. U tu je grupu, sa pet do deset posto onih koji ne bi voljeli u susjedstvu imati ljude druge rase, svrstana i Hrvatska, bolja od, primjerice, Finske, Poljske, Ukrajine, Italije, Grčke, Češke ili Slovačke, u kojima je od deset do 15 posto stanovnika odgovorilo da u susjedstvu ne želi drugu rasu. Još je gore u Mađarskoj, Srbiji, Rumunjskoj, Makedoniji, Rusiji, Kini ili, primjerice Etiopiji i Ugandi, u kojima je taj odgovor dalo do čak 20 posto ispitanika.