Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Novinarstvo ne damo

I SSSH se pridružuje bojkotu HRT-a: 'Vidimo se na prosvjedu'

Foto Nenad Reberšak
Foto Nenad Reberšak
Autor:
Objavljeno: 25. veljača 2019. u 16:56 2019-02-25T16:56:22+01:00

Prema stavu Europske federacije novinara, HRT je po razini neovisnosti, najgori javni servis u Europi te stoga ne možemo dopustiti atmosferu zastrašivanja kojom se dodatno srozavaju medijske slobode u Hrvatskoj, ističe Mladen Novosel

ZAGREB Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) se priključuje organizacijama civilnog društva u bojkotu Hrvatske radiotelevizije (HRT). Do prosvjeda „Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!“ koji će se održati u subotu 2. ožujka u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), zaposleni u SSSH neće davati izjave, gostovati u studiju niti sudjelovati u programu HRT-a.

- Također, pozivamo članove i članice sindikata da se odazovu prosvjedu te tako iskažu solidarnost s novinarima i novinarkama, ali i pošalju snažnu poruku kako ne damo novinarstvo i slobodu govora.

Medijski rad i slobode u Hrvatskoj ozbiljno su ugroženi brojnim tužbama, političkim pritiscima, prijetnjama, zahtjevima oglašivača, ugrožavanjem profesionalnih prava i nepoštivanjem zakona. Sloboda izvještavanja i izražavanja osnovni je preduvjet, oruđe i svrha medijskog rada te neophodna za demokratsko društvo koje u svom fokusu ima interes i dobrobit svojih građana i radnika.

Stoga se pridružujemo zahtjevima HND-a za odbacivanjem svih tužbi HRT-a protiv novinara i medija koji su izvještavali o trošenju javnog novca u javnom interesu te podržavamo zahtjeve za održivom medijskom politikom i pravnim okvirom kojim će se štititi neovisnost i sloboda novinarske profesije. Prema stavu Europske federacije novinara, HRT je po razini neovisnosti, najgori javni servis u Europi te stoga ne možemo dopustiti atmosferu zastrašivanja kojom se dodatno srozavaju medijske slobode u Hrvatskoj.

Javni servis – javni interes, poručuje predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Vidimo na prosvjedu u subotu 2. ožujka u 12.05 ispred Novinarskog doma, poziva Novosel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.