Nova čudesa istrage o poslovanju austrijske banke

Hypo za mutan posao u Hrvatskoj podmitio srpskog nogometaša

Danko Radaljac

Kreditom teškim 84 milijuna eura koji je isplaćen britanskoj tvrtki Helios Properties za 68 milijuna kupljeno je 100 tisuća kvadrata u Poslovnom parku Zagreb. Da bi sve teklo kako treba »podmazan« je zasad neimenovani nogometaš

ZAGREB Raspetljavanje sumnjivog poslovanja Hypo banke u Austriji se nastavlja, a najnovijom istragom ponovno se dotiče i Hrvatska. Naime, nekadašnji predsjednik uprave Tilo Berlin osumnjičen je da je sudjelovao u makinacijama s jednim kreditom od 84 milijuna eura, koji je bio isplaćen za nekretninske poslove u Hrvatskoj 2008. godine.Iako je dio domaćih medija donio priču kako se radi o isplati hrvatskoj tvrtki koja se bavi nekretninama, istina nije takva, dapače, mnogo je kompliciranija, s mnogo međutransfera novca.

Sam kredit primarno je dan britanskoj tvrtki Helios Properties, a svrha kredita bila je kupnja Poslovnog parka Zagreb. Koristeći svoje suvlasničke tvrtke, Helios je i kupio na kraju oko 100 tisuća kvadratnih metara u sklopu Poslovnog parka Zagreb, a prema izvještajima domaćih medija iz 2008. godine, čitav posao na kraju je iznosio 68 milijuna eura.


Zanimljivo je kako Austrijanci navode da je tijekom kreditiranja Helios na kraju dignuo i više od 84 milijuna kredita. Novčani transferi nisu išli direktno iz austrijske banke na hrvatske račune, već je put novca bio mnogo kompliciraniji.


Helios, koji je Poslovni park kupio putem svoje tvrtke PPZ, novac je transferirao preko više računa, od kojih su neki bili i u off-shore oazama. Austrijski istražitelji sumnjaju kako je čak 23 milijuna eura putem »zapelo« na za sada  neotkrivenim računima.




Pretpostavka je da se radi o računima banaka s Britanskih Djevičanskih Otoka. Što se s tim novcem događalo u posljednjih pet godina biti će predmetom daljnje istrage.



Dubinskom provjerom austrijski istražitelji su ustanovili da je Helios Properties svojevrsni fond iza kojeg stoje nepoznati vlasnici, a njihovo poslovanje i prije 2008. godine nije bilo najtransparentnije. Dapače, navode bečki mediji, koristeći više suvlasničkih tvrtki i tvrtki kćeri, Helios je ulazio u, u najmanju ruku, mutne poslove. Sredstva osiguranja ovog kredita, pritom, također nisu bila najjasnija. Sve je to ponukalo stručnjake za procjenu rizika da preporuče nedavanje kredita. No, prema austrijskim istražiteljima, sam je Berlin inzistirao na provođenju posla.



Gdje je tu krivica Tila Berlina? Prema izvještajima ozbiljnih austrijskih medija, odjeli zaduženi za provjere kredita svog su vrhovnog šefa izvjestili kako kredit nije siguran, dapače, morao bi se označiti riskantnim novčanim ulaganjem.


Ukupna šteta nastala ovim poslom procjenjuje se na čak 95 milijuna eura, s tim da je već spomenutih 23 milijuna završilo direktno u nečijim rukama. Odnosno na nečijem računu. 


Da čitav slučaj bude intrigantniji, pobrinuo se jedan sitni detalj iz istrage. Po već poznatoj šemi kad je Hypo u pitanju, u ovom poslovnom transferu se i potplaćivalo ljude kako bi čitav posao kupoprodaje i izdavanja kredita prošao bez problema. Ukupno 140 tisuća eura tako je promijenilo vlasnika, a najveći dio iznosa otišao je za sada neimenovanom – srpskom nogometašu.