Konoplja u zdravstvu

Huanito Luksetić: Kanabinoida ima i u majčinom mlijeku, hoćemo li zabraniti dojenje?

Bojana Mrvoš Pavić

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

I naše tijelo samo proizvodi kanabinoide, kaže Huanito Luksetić, dok dr. Robert J. Melamede ističe da je povećanje kanabinoidne aktivnosti neophodno za zdravlje



ZAGREB  »Mnogima je potrebna pomoć, pa tako i meni, a nitko ništa ne poduzima. Moguće je, već sada, odmah, olakšati život bolesnima, ali se ništa oko toga ne poduzima. Da, svi mi, koji bolujemo od neke bolesti, možemo otići u ljekarnu i piti lijekove koje nam liječnici propišu, ali što ćemo ako nam ti lijekovi ne pomažu? Bit ćemo opet prisiljeni  za svoje potrebe ilegalno uzgajati marihuanu.


Čovjekov nutrijent


Neću na crnom tržištu kupovati nešto za što ne znam što je, i skupo to plaćati«, kazao je na jučerašnjem skupu »Demistifikacija konoplje – teorija i praksa o konoplji u zdravstvu« Huanito Luksetić, 37-godišnjak iz Matulja, koji je prošle godine uhićen i optužen zbog zloporabe droga jer je indijsku konoplju, marihuanu, uzgajao radi liječenja od multiple skleroze. Od nje boluje od svoje 16. godine, pokušao se liječiti svim konvencionalnim lijekovima i nekonvencionalnim metodama, no pomogao mu je, unatrag četiri godine, samo ekstrakt indijske konoplje, zahvaljujući kojem se digao iz kreveta i ponovno počeo normalno živjeti.


Osobno znam par stotina ljudi koji na isti način liječe razne bolesti – od karcinoma, dijabetesa, Parkinsona, multiple skleroze i drugih, širok je spektar tih bolesti. Javnost treba upoznati s činjenicom da i naše tijelo samo proizvodi kanabinoide, oni se nalaze i u majčinom mlijeku. Hoćemo li zbog toga zabraniti i dojenje?«, upitao se Luksetić na skupu koji je okupio svjetske stručnjake koji se bave ljekovitošću marihuane. Jedan od gostiju bio je dr. Robert J. Melamede, molekularni biolog i biokemičar, jedan od vodećih autoriteta iz terapeutske uporabe konoplje.




Konoplja, koju i sam konzumira više od 50 godina, kazao je, predstavlja suštinski čovjekov nutrijent, i koliko je god koja država branila, ona će neminovno jednoga dana postati legalan lijek širom svijeta. »Kanabinoidi reguliraju učinak viška slobodnih radikala, a povećanje kanabinoidne aktivnosti je neophodno za zdravlje suvremenog čovjeka«, kazao je Melamede, s kojim se slažu i ostali znanstvenici koji zagovaraju kanabis u medicinske svrhe. Kanabidiol je klinički dokazan snažan antioksidans i antiupalni lijek, napomenuo je dr. Paul Hornby kojeg je Kanadski savezni odjel za poboljšanje zdravlja ovlastio da legalno analizira marihuanu. O liječenju raznih bolesti kanabisom govorio je i dr. Ilya Reznik s Marena dijagnostičkog centra u Izraelu, dok je dr. Lumir Ondrej Hanuš, češki kemičar koji se kanabisom bavi više od dvadeset godina, opisao njegovu upotrebu kroz dugu povijest. 


Pripravci u kapsulama


Ljudsko je tijelo stvoreno za kanabinoide, hranjive tvari koje imaju ključnu ulogu u zaštiti stanica protiv bolesti, u jačanju imunološkog sustava – moglo se čuti na jučerašnjem skupu.


Ministarstvo zdravlja je, podsjetimo, osnovalo povjerenstvo čiji je zadatak dati mišljenje o legaliziranju indijske konoplje u medicinske svrhe i u Hrvatskoj. Legalizacija bi se mogla dogoditi već ove jeseni, budući da je povjerenstvo preporučilo da se korištenje ljekovitih pripravaka od kanabisa omogući onima kojima takva terapija može pomoći. Pripravci u kapsulama i za inhalaciju sadržavali bi točno propisan udio aktivne tvari kanabisa, a njihova izrada bi bila standardizirana. Svaki bi pacijent dobio individualizirani pripravak, prilagođen potrebama, predložilo je povjerenstvo. Tako bi se pomoglo bolesnima, ali ih se i zaštitilo od kupovine skupih, a neprovjerenih pripravaka na crnom tržištu. Liječenje kanabisom legalno je u 12 europskih država, ne i u Hrvatskoj.