Sporna direktiva o izaslanim radnicima

Hrvatskoj prijeti Sud EU jer je zaboravila EK obavijestiti da je izglasala zakon

Gabrijela Galić

Reuters

Reuters



Europska komisija prijavila je Hrvatsku Sudu Europske unije zbog »nepriopćavanja donesenih mjera za prenošenje u nacionalno zakonodavstvo propisa EU-a o provedbi Direktive o upućivanju radnika« iz 2014. godine. Ta direktiva koju se naziva i »Direktivom o provedbi« utvrđuje ključne alate za sprečavanje zaobilaženja i zlouporabe pravila EU-a o upućivanju radnika te za poboljšanje administrativne suradnje i razmjene informacija među državama članicama. Njene odredbe u nacionalna zakonodavstva su trebale biti ugrađene još prije godinu dana, a kako Komisija navodi, Hrvatska do danas nije službeno priopćila ni jedan propis kojim se prenosi Direktiva o provedbi.


Direktiva o upućenim radnicima, međutim, u međuvremenu je ugrađena u domaće zakonodavstvo i to u izmjene i dopune Zakona o strancima koji je trebao biti donesen u hitnom postuplu. No, završio je u redovnom te ga je Sabor izglasao 30. lipnja, ali još nije objavljen u Narodnim novinama što znači da se ne primjenjuje. U taj zakon ugrađene su i odredbe Direktive o sezonskim radnicima, koja je u nacionalna zakonodavstva trebala biti prenesena do kraja rujna prošle godine. U studenom prošle godine Komisija je Hrvatskoj, ali i nizu drugih članica EU-a, uputila službenu opomenu, a u svom jučerašnjem paketu o povredama zakonodavstva upućeno je i obrazloženo mišljenje. No, zbog toga Hrvatska neće završiti na Sudu EU-a, osim ako ne zaboravi Komisiju informirati o ugradnji direktivne u nacionalno zakonodavstvo.

Što se tiče odredbi direktive o upućenim radnicima, službenu opomenu Hrvatska je dobila u rujnu prošle godine, au veljači ove i obrazloženo mišljenje. U to vrijeme izmjene i dopune zakona o strancima u koje je direktiva ugrađena još su bile u postupku donošenja.