Neće ipak svi proizvođači osjetiti posljedice embarga

Hrvatsko vino i maslinovo ulje mogu u Rusiju

Davor Šišović

Tvrtka Capo je već izvezla u Rusiju kamion istarskog maslinovog ulja, a kako imaju ugovore  o izvozu vina u Rusiju na deset godina, ne vjeruju  da bi ruski partneri kršili te ugovore



PULA  Zabrinutost i zbrku, iako ipak manjih razmjera, izazvao je dekret ruskog predsjednika Putina kojim na godinu dana zabranjuje uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i sirovina u Rusiju iz zemalja Europske unije, SAD-a, Kanade, Australije i Norveške. Dosadašnjim izvoznicima iz Hrvatske gospodarske komore posljednjih su dana stizali prijevodi dekreta i popisa namirnica čiji je uvoz zabranjen, tako da se na osnovu tih popisa može sasvim egzaktno znati što se smije a što se više ne smije izvoziti u Rusiju. Na popisu su izričito navedeni meso (svježe i smrznuto) i mesne prerađevine, ribe, rakovi i mekušci, mlijeko i mliječni proizvodi, voće i povrće, te mliječni proizvodi na bazi biljnih masti. Kako na popisu izričito nisu navedeni ni vino ni maslinovo ulje, oni rijetki istarski proizvođači koji izvoze dosad ne baš velike količine istarskog vina i maslinovog ulja u Rusiju – ne moraju brinuti da će im se to tržište zatvoriti.


 Jedan od rijetkih tvrtki registriranih u Istri koja u Rusiju izvozi i vino i maslinovo ulje iz Istre je tvrtka Capo iz Brtonigle. Kako saznajemo od Capovog enologa Elvisa Visintina, u ovu tvrtku još niodakle nije stiglo nikakvo upozorenje da u Rusiju više neće moći izvoziti vino i maslinovo ulje. Početkom ove godine tvrtka Capo je inače izvezla u Rusiju jedan kamion istarskog maslinovog ulja, s 4.000 boca po 0,25 l, a sljedeća pošiljka dogovorena je tek za početak sljedeće godine. Prvi ovogodišnji izvoz Capo vina za Rusiju planira se za studeni, a ugovoreno je 15.000 boca, među kojima najviše malvazije, zatim crnog i sivog pinota, te crne kupaže Taurus. »Od Gospodarske komore dobili smo popis na kome piše što je pod embargom a što nije, a vino i maslinovo ulje na popisu definitivno nisu. Povrh toga, naša tvrtka ima potpisane desetgodišnje ugovore s dopuštenjima o izvozu određenih vrsta vina u Rusiju, pa ne vjerujemo da bi ruski partneri kršili te ugovore«, rekao nam je Visintin, nimalo zabrinut da bi se poslovi s Rusijom mogli poremetiti.