Sud joj priznao stanarsko pravo, pa je izbacio

Hrvatsko pravosuđe: Deložirana nasljednica stana, uhićeni aktivisti Živog zida

Vanja Vesić

Sine, imaš i ti majku, nemoj to raditi. Molim te. Odi majci – ponavljala je više puta riječi dok je 66-godišnja Vojković bila u šoku suočena s trećom po redu deložacijom iz stana u koji je došla još kao novorođenče s obitelji 1949. godine



ZAGREB  Po zahtjevu Općinskog građanskog suda u Zagrebu interventne snage MUP-a u četvtak su prisilno deložirale iz naslijeđenog stana 66-godišnju umirovljenicu Gordanu Vojković na zagrebačkom Srebrnjaku iako je taj isti sud u ožujku 2012. priznao stanarsko i nasljedno pravo temeljem očeve oporuke i preminulog zaštićenog najmoprimca.


Policija je danas priopćila kako je prilikom postupka deložacije uhitila čak 32 osobe, a da su se na mjestu događaja pozvani od suda da asistiraju, točnije, da pomognu izvršiti sudsku odluku. Uhićeni su mahom mladi aktivisti udruge Živi zid, agilni protivnici nasilnih deložacija koji su cjelonoćnim boravkom u stanu pokušali zaustaviti pravno i socijalno upitnu intervenciju u prijepodnevnim satima. No, nisu uspjeli. Uz povike negodovanja i skandiranje protiveći se napuštanju stana interventni policajci su ih doslovno iznijeli iz doma na ulicu pa u policijsku maricu. Među njima bila i jedna starija žena koja je unatoč uzavreloj situaciji toplim riječima još u stanu pokušavala utjecati na postupak policajaca: 


– Sine, imaš i ti majku, nemoj to raditi. Molim te. Odi majci – ponavljala je više puta riječi dok je 66-godišnja Vojković bila u šoku suočena s trećom po redu deložacijom iz stana u koji je došla još kao novorođenče s obitelji 1949. godine. 




– Pri-ziv savjesti! Pri– ziv savjesti – skandirali su aktivisti pokušavajući nagovoriti policajce na kolektivno odustajanje. No, ništa od toga nije upalilo jer je sud taj koji je cijelu situaciju i »zakuhao«, a policija puki izvršitelj.


O činjenici da je pravosuđe donijelo dvije oprečne odluke, uporno se šuti. U rješenju o ovrsi kao ovrhovoditelji se spominju braća Željko i Vladimir Vlahović, vlasnici koji su temeljem parnice dobili pravo da se Vojković izbaci iz doma u cilju da okrupne vlasništvo nad cijelom zgradom, nekretninom s četiri stana.


Nedostaje im još 83 kvadrata stana u kojem je živa nasljednica. Inače, zgrada je bila nacionalizirana 1958. i postala društveno vlasništvo. Sredinom 90-tih stečena stanarska prava bitno su smanjena. Otac Gordane Vojković, koji je uselio u sporni stan još 1949. godine 45 godina kasnije derogiran je u status zaštićenog najmoprimca, a pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju Općinskog građanskog suda u Zagrebu priznat i prepoznat kao nosilac stanarskog prava temeljem kojeg je sud primijenio oporučno pravo.