Kako na leđima zaposlenika uštedjeti pola milijuna kuna?

Hrvatskim šumama prijete tužbe jer su radnicima plaćali samo minimalne troškove prijevoza

Gabrijela Galić

Foto  NL arhiva

Foto NL arhiva

Sutra će od radnika tražiti da se odreknu regresa, božićnice... Gdje je kraj?



ZAGREB Hrvatske šume uskoro će se suočiti s novom tužbom radnika i to zbog činjenice da su s 90-ak radnika sklopili ugovore o radu i tim ugovorima uglavili naknadu prijevoza mimo odredbi Kolektivnog ugovora. Umjesto stvarnih troškova, radnici su potpisali ugovore prema kojima im se mjesečno isplaćuje 360 kuna putnih troškova što je u visini troškova gradskog radničkog prijevoza u Zagrebu. No, osim u Zagrebu, ti inženjeri šumarstva – revernici, rade na području Gospića, Ogulina, Vinkovaca, Našica, Bjelovara i Osijeka i od mjesta stanovanja do mjesta rada dnevno putuju od 50 do više od 100 kilometara. Neki revernici mjesečno na putne troškove potroše i preko 2,2 tisuće kuna, a poslodavac im isplaćuje jedva šestinu potrošenog. Primjerice, revernik koji svakodnevno na putu od doma do radnog mjesta pa natrag prijeđe preko stotinu kilometara, za autobusnu kartu mjesečno plaća nešto više od 2,2 tisuće kuna, što znači da iz vlastitog džepa nadoplati 1,9 tisuća kuna. Njegovo prosječno primanje od 6,5 tisuća kuna smanjuje se na 4,6 tisuća kuna. Svi radnici nisu oštećeni jer ima i onih kojima je iznos mjesečnog gradskog radničkog prijevoza dostatan za pokriće troškova putovanja. Pod pretpostavkom da je oštećeno 60-ak radnika i da im je poslodavac mjesečno uskratio prosječno 800 kuna na ime prijevoza, poslodavac je preko leđa radnika godišnje uštedio oko pola milijuna kuna.


Radnici koji su u svibnju prošle godine stavili potpis na ugovore o radu kojima se odriču kolektivnim ugovorom dogovorenih troškova puta, nisu imali izbora. 


– Znate i sami kakva je situacija u državi. Taj posao smo jedva dobili. Izbor je bio ili na burzu, ili prihvatiti ugovor kakav se nudi – veli nam jedan od radnika koji će tužiti poslodavca. Kako je ugovorima određena i mogućnost raskida ugovora ukoliko radnik na probnom radu ne zadovolji, tako su se svi oštećeni »čuvali« ne želeći tijekom probnog rada otvarati pitanje troškova prijevoza. No, raspitivali su se o zaštiti svojih prava i nakon što im je probni rad prošao, krenuli su u akciju.




Prema riječima Željka Kalauza, predsjednika Hrvatskog sindikata šumarstva, u pripremi je 30-ak tužbi. Navodi kako je na putnim troškovima u svibnju prošle godine zakinuto 90-ak novozaposlenih revernika, no ista praksa primijenjena je i u listopadu kada je zaposleno 50-ak šumskih tehničara, ali i pri zapošljavanju pripravnika.


– Uprava Hrvatskih šuma na neki način je ucijenila te radnike znajući da se na natječaj prijavio daleko veći broj radnika od traženog pa su im ponudili na potpis ugovore o radu kojim se odriču naknade troškova prijevoza veće od mjesečne karte gradskog prijevoza – veli Kalauz, ističući da tako neki radnici mjesečno dobiju i do 1,9 tisuća kuna manje naknade troškova. 


– Ako se upravi dozvoli takvo postupanje, sutra će prilikom zapošljavanja od radnika tražiti da se odreknu regresa za godišnji odmor, božićnice… Gdje je kraj? – pita se Kalauz, navodeći kako je nedopustivo takvo stavljanje radnika u nepovoljniji položaj, što se događa u poduzeću u kojem se istovremeno »predsjednik Uprave hvali ‘povijesnim rezultatom’ od 150 milijuna kuna u plusu«.