Projekt RapidCell

Hrvatski znanstvenici razvili novu metodu za otkrivanje tumora

Vedrana Simičević

Dr. sc. Mario Cindrić

Dr. sc. Mario Cindrić

ZAGREB » Hrvatski znanstvenici razvili su inovativnu metodu za ubrzanu detekciju tumorskih stanica i patogenih mikroorganizama koja do sad nije primjenjivana nigdje u svijetu, poručili su jučer s Instituta »Ruđer Bošković«, najavivši da će metoda javnosti detaljnije biti predstavljena 5. ožujka. Riječ je o prototipu metode za primjenu u kliničkoj praksi koji su znanstvenici IRB-a razvili u suradnji s kolegama sa zagrebačkog Prehrambeno biotehnološkog fakulteta (PBF) u okviru gotovo 5 milijuna kuna vrijednog IPA projekta RapidCell pod vodstvom dr. sc. Maria Cindrića, voditelja Laboratorija za sistemsku biomedicinu IRB-a.     Zahvaljujući ovoj novoj metodi, navode iz IRB-a, znanstvenici će moći doći do pouzdane dijagnostike u samo tri sata, te tako, primjerice, pomoći kliničarima da na vrijeme odrede ciljanu terapiju za pacijente.     Istraživanje koje je prethodilo razvoju metode temelji se na novom, patentom zaštićenom reagensu i računalnoj metodi koja je plod višegodišnje suradnje cijelog niza domaćih i stranih znanstvenika. Radi se o povezivanju biokemije, genetike, proteomike i računarstva s kliničkom praksom određivanja tumora i patogenih mikroorganizama. Poboljšanja su vezana uz postupak biotipizacije, odnosno točnog i brzog određivanja vrste i soja patogenih mikroorganizama uzročnika bolesti.  

  Okosnicu metode predstavlja iščitavanje aminokiselinskih sljedova i simultana usporedba više tisuća DNA i proteinskih sekvencija na razini nukleotida i amino kiselina, što predstavlja potpuno novi koncept u svijetu biotipizacije.


  Znanstveni tim u pregovorima je za komercijalizaciju metode, a »u igri« je tvrtka SemGen koja funkcionira u sklopu Prehrambeno biotehnološkog fakulteta.