Mjesec opasnog življenja

Hrvatski vojnici u Afganistanu napadnuti tri puta u mjesec dana

Irena Frlan Gašparović



 – U tom napadu nije bilo izravnog djelovanja na 13 pripadnika hrvatsko-američkog mentorskog tima koji su po dolasku u bazu nastavili sa svojim redovnim zadaćama, priopćio je MORH.    


Povećan broj incidenata


Srećom, i u tom, i u prethodnim incidentima hrvatski su vojnici prošli neozlijeđeno, ali se ipak, zbog učestalosti incidentnih situacija, nametnulo pitanje postaje li Afganistan sve opasniji za Hrvate (i ostale pripadnike NATO-ove misije) ili je MORH konačno jače otvorio svoja vrata javnosti. 


– Mislim da se radi o kombinaciji ta dva faktora. S jedne strane, u zadnje dvije godine se stanje i broj incidenata u Afganistanu povećava što ima veze i s time da je međunarodna zajednica povećala broj ljudi i intenzitet aktivnosti. Dakle, sigurnosna situacije je postala sve kompliciranija i Afganistan je zadnjih godina postajao sve opasnije mjesto, ističe vojni analitičar Igor Tabak.    


Otvorenost prema javnosti




No, s druge strane, napominje naš sugovornik, u obrambenom je sustavu došlo do promjene na mjestu ministra i načelnika glavnog stožera. Ministar Davor Božinović, smatra Tabak, dobro razumije obrambeni sektor i spreman je otvoriti Ministarstvo javnosti. Upravo je tu politiku jače otvorenosti prema javnosti istaknuo i na sjednici saborskog Odbora za obranu na kojoj je raspravljeno izvješće o sudjelovanju hrvatskih vojnika u misiji u Afganistanu, otkrio je Tabak. 


I u MORH-u tvrde da su prepoznali interes javnosti i medija za informacije iz Afganistana, pa su zato odlučili izvjestiti o svakoj incidentnoj situaciji pazeći pritom da ne ugrožavaju sigurnost hrvatskih pripadnika ISAF-a.