Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 2
Sutra: 10° 10° 2
12. prosinca 2018.
Mjesec opasnog življenja

Hrvatski vojnici u Afganistanu napadnuti tri puta u mjesec dana

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 7. travanj 2011. u 21:06 2011-04-07T21:06:51+02:00

Pripadnici HV-a neozlijeđeni. U MORH-u su odlučili izvijestiti o svakoj incidentnoj situaciji, pazeći pritom da ne ugrožavaju sigurnost hrvatskih pripadnika ISAF-a

ZAGREB U samo mjesec dana Ministarstvo obrane izvijestilo je o čak tri incidenta koja su se dogodila pripadnicima hrvatskih snaga u mirovnoj misiji u Afganistanu. Najprije je početkom ožujka eksplodirala improvizirana bomba postavljena uz cestu po kojoj su netom prošli hrvatski vojnici u vozilima. Potom se dogodio manji raketni napad na kamp »Black Horse« u Kabulu u kojem se nalazilo i deset hrvatskih vojnika. Sada je, pak, MORH izvijestio da je napadnut konvoj pripadnika Afganistanske narodne armije koje mentoriraju pripadnici zajedničkog hrvatsko-američkog mentorskog tima. Napad se dogodio na području regionalnog zapovjedništva Sjever u Afganistanu.

 – U tom napadu nije bilo izravnog djelovanja na 13 pripadnika hrvatsko-američkog mentorskog tima koji su po dolasku u bazu nastavili sa svojim redovnim zadaćama, priopćio je MORH.    

Povećan broj incidenata

Srećom, i u tom, i u prethodnim incidentima hrvatski su vojnici prošli neozlijeđeno, ali se ipak, zbog učestalosti incidentnih situacija, nametnulo pitanje postaje li Afganistan sve opasniji za Hrvate (i ostale pripadnike NATO-ove misije) ili je MORH konačno jače otvorio svoja vrata javnosti. 

– Mislim da se radi o kombinaciji ta dva faktora. S jedne strane, u zadnje dvije godine se stanje i broj incidenata u Afganistanu povećava što ima veze i s time da je međunarodna zajednica povećala broj ljudi i intenzitet aktivnosti. Dakle, sigurnosna situacije je postala sve kompliciranija i Afganistan je zadnjih godina postajao sve opasnije mjesto, ističe vojni analitičar Igor Tabak.    

Otvorenost prema javnosti

No, s druge strane, napominje naš sugovornik, u obrambenom je sustavu došlo do promjene na mjestu ministra i načelnika glavnog stožera. Ministar Davor Božinović, smatra Tabak, dobro razumije obrambeni sektor i spreman je otvoriti Ministarstvo javnosti. Upravo je tu politiku jače otvorenosti prema javnosti istaknuo i na sjednici saborskog Odbora za obranu na kojoj je raspravljeno izvješće o sudjelovanju hrvatskih vojnika u misiji u Afganistanu, otkrio je Tabak. 

I u MORH-u tvrde da su prepoznali interes javnosti i medija za informacije iz Afganistana, pa su zato odlučili izvjestiti o svakoj incidentnoj situaciji pazeći pritom da ne ugrožavaju sigurnost hrvatskih pripadnika ISAF-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka