Biljana Borzan

Hrvatski tinejdžeri se vole drogirati “osvježivačima zraka”, EU od sutra prekida tu zabavu

Portal Novilist.hr

Foto arhiva

Foto arhiva

S obzirom da je Europska unija postrožila propise, apeliram na pravosuđe, policiju i druga relevantna tijela da iskoriste nove ovlasti i procedure i stanu na kraj onima koji profitiraju trujući djecu, kaže Biljana Borzan



BRUXELLES  U petak, 23. studenog, na snagu stupaju dva nova europska propisa kojima je svrha suzbijanje zloupotrebe novih psihoaktivnih stvari, poput pušenja tzv. osvježivača prostora. Radi se o regulativi (2017/2101) o razmjeni informacija i sustavu ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim tvarima te direktivi (2017/2103) za obuhvat novih psihoaktivnih tvari definicijom pojma „droge”.


– Novi EU propisi stižu u pravi čas jer je pošast zloupotrebe novih psihoaktivnih tvari uzela maha u Hrvatskoj i EU. Značajno se ubrzava vrijeme potrebno za identifikaciju, procjenu rizika i zabranu tih droga. Informacije o novim opasnostima će državama članicama biti odmah dostupne u europskom sustavu za brzo upozoravanje, kazala je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan.


Ubrzavanje procedura je ključno jer kemičari u službi dilera i profitera proizvode nove molekule brže nego što ih EU i države članice stignu zabraniti. Nadalje, proširila se definicija pojma „droga“ kako uključivala nove spojeve koji se pojavljuju na tržištu, a dosad su se često provlačili kroz rupe u zakonu, napominje.




– Neki od spojeva koji su na tržištu su izrazito jaki i mogu izazvati posljedice poput povišenog tlaka, paranoje, psihoze, mučnine, napadaja i u nekim slučajevima, smrti. Najteže posljedice se događaju jer se aktivna tvar tijekom miješanja i sušenja nepravilno rasporedi po proizvodu. Npr. u Kini koriste miješalice za beton kako bi proizvodili te spojeve. Uslijed toga, neka pakiranja su višestruko jača i štetnija od drugih. To je zapravo lutrija s nesretnim dobitnikom, smatra europarlamentarka iz Osijeka.



Mladi su ciljana skupina konzumenata i kao takvi trpe najviše štete od konzumacije. Diljem Europe su registrirani smrtni slučajevi, a svako malo u crnoj kronici čitamo o predoziranjima u Hrvatskoj. Nažalost, istraživanje ESPAD je pokazalo da hrvatski teenageri u odnosu na prosjek EU značajno više konzumiraju nove psihoaktivne tvari.


– Opravdanje da na tzv. osvježivačima prostora piše da nisu za konzumaciju je krajnje hladno i licemjerno. Trgovci koji te proizvode prodaju vrlo dobro znaju da se oni ne koriste za osvježavanje prostora, već za drogiranje. S obzirom da je Europska unija postrožila propise, apeliram na pravosuđe, policiju i druga relevantna tijela da iskoriste nove ovlasti i procedure i stanu na kraj onima koji profitiraju trujući djecu, izjavila je SDP-ova europarlamentarka.