Izglasao Sabor

Hrvatski studentski zbor zadovoljan novim Zakonom o obavljanju studentskih poslova. Evo što sve donosi

P. N.

Svi studenti koji nisu u radnom odnosu mogu raditi posredstvom studentskih servisa, sustav će se digitalizirati, uvedena je minimalna satnica, obveze naručitelja, posrednika i izvršitelja studentskih poslova jasnije su definirane, a uvodi se i inspekcijski nadzor



OSIJEK Hrvatski studentski zbor izrazio je zadovoljstvo novim Zakonom o o obavljanju studentskih poslova, koji je danas izglasan u Saboru, a čime je konačno zamijenjen 22 godine star Pravilnik o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata.


– Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Vladi Republike Hrvatske i zastupnicima u Hrvatskom saboru bez kojih nije bilo moguće područje obavljanja studentskih poslova kvalitetnije regulirati. Zakon donosi brojne izmjene o kojima smo puno pričali stoga još jednom ukratko ističemo kako stupanjem na snagu Zakona svi studenti koji nisu u radnom odnosu mogu raditi posredstvom studentskih servisa, sustav će se digitalizirati, uvedena je minimalna satnica, obveze naručitelja, posrednika i izvršitelja studentskih poslova jasnije su definirane, a uvodi se i inspekcijski nadzor, kažu studenti.


Iznimno smo sretni zbog činjenice da su studenti i izazovi s kojima se susrećemo bili tema višesatne rasprave u Hrvatskom saboru, dodaju.




– Unatoč tome što se rasprava protezala izvan okvira Zakona o obavljanju studentskih poslova koristimo ovu priliku da najavimo svim nadležnim institucijama kako ćemo kao studentski predstavnici i u budućnosti, kao i do sada, ukazivati na propuste i predlagati izmjene nužne za poboljšanje kvalitete studiranja na našim visokim učilištima, podizanje razine studentskog standarda te poticati i promicati studentske aktivnosti i aktivizam. Nadamo se samo da neće biti potrebne nove 22 godine da se promjene koje budemo predlagali i usvoje, kažu u Hrvatskom studentskom zboru.