Izgubljeno vlasništvo

Hrvatske tvrtke pokušavaju vratiti vrijednu imovinu: Ina i HEP od ”Juge” traže milijarde eura

Bojana Mrvoš Pavić

V. Karuza

V. Karuza

Hrvatska elektroprivreda od Elektroprivrede Srbije zbog predratnih ulaganja u TE Nikola Tesla u Obrenovcu potražuje oko dvije milijarde eura, dok Ina diljem bivše države potražuje nekoliko stotina crpki 



ZAGREB » Već deset godina traje sudski spor kojeg INA vodi radi utvrđivanja prava vlasništva nad 28 benzinskih postaja na Kosovu, i kojem se ne nazire kraj. Slična je situacija i sa sporovima koje vodi i u ostalim republikama bivše Jugoslavije, u kojoj je bila najjača naftna kompanija. 


  U lipnju prošle godine INA je Kosovskoj agenciji za privatizaciju podnijela zahtjev da joj na korištenje ustupi 28 benzinskih crpki za koje smatra da joj pripadaju, dok se ne okonča sudski spor o definiranju vlasništva, započet 2005. godine. Te pumpe, rasprostranjene širom Kosova, godinama koristi »Kosova Petrol«.  »Od 2005. vodimo sudski spor radi utvrđenja prava vlasništva nad 28 benzinskih postaja na Kosovu. Nakon što je Agencija za privatizaciju Kosova objavila natječaj za najam istih tih benzinskih postaja, INA im je uputila pismo kojim izražava nezadovoljstvo jer se radi o postajama koje su predmet sudskog spora. Na to pismo nismo dobili odgovor, a temeljem provedenog natječaja potpisan je ugovor o najmu s API grupom, o čemu INA nije službeno obaviještena. Vezano uz navedeni slučaj, INA će i dalje postupati u skladu s međunarodnim zakonima i zakonima Republike Kosovo«, navode iz Ine na upit koju imovinu potražuju na Kosovu i drugdje na teritoriju bivše Jugoslavije, te u kojoj je fazi svaki od tih procesa. 

Opširnije u tiskanom izdanju