Sastanak Upravljačkog odbora za zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda

Hrvatska zatražila od EK mjere zbog zabrane izvoza u Rusiju

Hina

Uslijed odluke Ruske Federacije o zabrani uvoza u Rusiju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i izvoznici iz Republike Hrvatske trpe izravnu štetu, a posebno u segmentu proizvoda koji se tradicionalno izvoze kao što su razni prehrambeni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, voće, meso i prerađevine



Ističe se to u priopćenju Ministarstva poljoprivrede iz kojeg napominju kako uslijed odluke Ruske Federacije o zabrani uvoza u Rusiju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i izvoznici iz Republike Hrvatske trpe izravnu štetu. Ujedno najavljuju skori sastanak Vijeća za prehrambenu industriju na kojem će se razmotriti svi potencijali problemi koji se očekuju zbog ove zabrane.


Ruski premijer Dmitrij Medvedev 7. kolovoza je objavio da je stupila na snagu jednogodišnja zabrana uvoza u Rusku Federaciju s rokom na godinu dana većine poljoprivrednih proizvoda, sirovina i prehrambenih proizvoda podrijetlom iz SAD-a, Europske unije, Kanade, Australije i Norveške.


Na današnjem sastanku Upravljačkog odbora za zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda (Management Committee), na kojem su u Bruxellesu sudjelovali predstavnici hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, stručnjaci svih država članica EU analizirali su negativne učinke uvođenja zabrane izvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju.




Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede na tom je sastanku iznijelo službeno stajalište te zatražilo da Europska komisija pripremi mjere vezane za saniranje posljedica ove krizne situacije prije svega u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda te voća, a i ostalim sektorima.


Uslijed odluke Ruske Federacije o zabrani uvoza u Rusiju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i izvoznici iz Republike Hrvatske trpe izravnu štetu, a posebno u segmentu proizvoda koji se tradicionalno izvoze kao što su razni prehrambeni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, voće, meso i prerađevine. Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da će neizravni učinak zabrane izvoza vrlo brzo uzrokovati neravnotežu na europskom tržištu koja će dovesti do ozbiljnih poremećaja u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, a prije svega se može očekivati gomilanje proizvoda na tržištu Europske unije, što u konačnici može rezultirati robnim viškovima i naglim padom cijena.


Zaključci poljoprivrednih stručnjaka sa današnjeg Upravljačkog odbora za zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda (Management Committee) bit će početkom rujna upućeni prema Posebnom odboru za poljoprivredu, a potom i na Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva na kojem će se raspraviti.


Ministarstvo poljoprivrede RH, ističe se u priopćenju, i dalje će biti u kontaktu sa tvrtkama koje su pogođene ovom zabranom, a nakon današnjeg sastanka planira se i održavanje sjednice Vijeća za prehrambenu industriju na kojem će se razmotriti svi potencijali problemi koji se očekuju zbog zabrane izvoza, prije svega mogući pritisci trgovaca prema proizvođačima za snižavanjem cijena ili problemi koji se očekuju u sektoru voća, obzirom na sezonski karakter ovih proizvoda i nemogućnost dugotrajnijeg čuvanja.