Azil ili zatvor

Hrvatska uhitila političku aktivisticu iz Turske

Ana Raić Knežević

Aktivistica Bashak Shahin Duman uhićena je na studentskim demonstracijama 2004. u Ankari i optužena za antidržavnu aktivnost, a potom i na šest godina zatvora



Turska državljanka sa stalnim prebivalištem u Njemačkoj Bashak Shahin Duman uhićena je u utorak u zračnoj luci Pleso na temelju međunarodne tjeralice koju je izdala turska policija. Ova tridesettrogodišnja žena 2004. godine sudjelovala je u studentskim prosvjedima u Ankari, tijekom kojih je uhićeno 46-oro ljudi. Studenti su se pobunili protiv antiterorističkog zakona, koji je ograničavao pravo na prosvjedovanje. Studenticu Medicine Bashak Shahin država je teretila za »antidržavnu terorističku aktivnost«. Presuda je glasila – šest godina zatvora.    


Živjela u Njemačkoj


Međutim, kraj suđenja koje je trajalo sve do 2010. godine Shahin nije dočekala u Turskoj, kao niti većina njezinih kolega koji su uhićeni u vrijeme prosvjedne akcije što će u Turskoj kasnije biti nazivana – »Protest 46«. Odselila je u Njemačku, gdje je dobila stalno prebivalište i našla posao prevoditeljice. Mnogi njezini prijatelji tražili su i dobili politički azil u Njemačkoj i Švicarskoj. Shahin je mislila da joj politički azil neće trebati, budući da je dobila stalno prebivalište. Međutim, Turska je raspisala međunarodnu tjeralicu, što će studentska aktivistica saznati po slijetanju u zagrebačku zračnu luku Pleso. Hrvatska policija bila je dužna po toj tjeralici postupiti. 


  – Optužena je za antidržavnu djelatnost, a to uhićenje studenata u Turskoj je vrlo poznat slučaj, kaže za naš list Nikola Vukobratović, prijatelj uhićene studentske aktivistice. Trebao je biti njezin domaćin, a sad se bori da mu prijateljicu ne izruče u Tursku. Čim je čuo za uhićenje, iz Njemačke je stigao i muž uhićene studentske aktivistice – Mesut Duman. S njim i Vukobratovićem susreli smo se u Kući ljudskih prava na Selskoj ulici. Mesut je vidno zabrinut. U Kući ljudskih prava dogovaraju plan: »Bashak mora tražiti azil u Hrvatskoj!« 




    – U pitanju je klasični politički proces, govori Vukobratović. Potvrdit će to i izjave prijatelja uhićene turske studentice, koji su dobili politički azil. U Kući ljudskih prava podvlače: Odmah treba tražiti azil!   


Utučeni suprug


Prije 2004. godine Bashak Shahin Duman bila je uzorna, nikad privođena građanka Turske. Nakon »Protesta 46« i uvođenja u policijsku evidenciju problemi nisu prestajali, sve dok nije otputovala u Njemačku. Tamo se skrasila, udala i zaposlila. Znala je da u Tursku ne smije putovati, ali Hrvatska se nije činila kao problem. Danas je u pritvorskoj jedinici Remetinca, a pred njom je borba za azil. U slučaju izručenja u Tursku, rekosmo, čeka je šest godina zatvora. 


   Na Županijskom sudu neslužbeno doznajemo da je pred sutkinjom izjavila da se boji izručenja i zatvora. U zatvoru je, rekla je, vrlo vjerovatno čeka maltretiranje i šikaniranje. 


    – Bashak poznajem iz studentskih priča, kaže njezin prijatelj Vukobratović, pojašnjavajući da je nedavno bio njezin gost u Njemačkoj. Dok razgovaramo, mužu uhićene studentske aktivistice u Kući ljudskih prava tumače: »Čim je posjetite morate joj reći da traži azil«. On vidno utučen klima glavom.