Po nalogu NATO-a, HV također mora imati dronove

Hrvatska obvezna nabaviti 30-ak bespilotnih letjelica

Danko Radaljac

Dronovi bi se nabavljali nekoliko godina, jer novca u proračunu  zasad nema, a predviđena cijena za 2015. je desetak milijuna eura. Radi se o izvidničkim letjelicama, a u hrvatskim vojnim formacijama  trenutno su dva takva drona



ZAGREB Hrvatska bi do kraja ove godine trebala obaviti razgovore s proizvođačima bespilotnih letjelica (UAV) iz Izraela i Sjedinjenih Država, a sljedeće godine bi krenula i nabava dronova za potrebe Oružanih snaga.


Naime, Hrvatska je morala pristati da pojača ovu komponentu svojih snaga, jer je NATO tako tražio. Pri tome, da Hrvatska nije pristala na angažiranje ovih sustava, najvjerojatnije bi se morala uključiti u neke druge programe nabave vojne tehnologije, a koji su u konačnici skuplji. Članstvo u NATO-u ipak ima uvjete kad je vojna spremnost i opremljenost u pitanju.


Izviđački, ne borbeni


Ove godine se neće ići u nabavku, jer proračun to ne bi mogao izdržati. Stoga je plan da se do kraja 2014. godine obave preliminarni razgovori s izraelskim i američkim proizvođačima. Odluka je pala na ove dvije države jer zapravo jedine iz »zapadnog« svijeta proizvode srednjedometne dronove. Nakon tih preliminarnih dogovora vjerojatno će se raspisati natječaj, kojim bi se u 2015. godini počela nabavka bespilotnih letjelica. Nabava bi trebala ići kroz više godina, a predviđena cijena za prvu godinu je oko desetak milijuna eura.




Što znači, kad se pogledaju prosječne cijene srednjedometnih UAV-a, da bi se pet ili šest komada kupilo dogodine. Kako se saznaje, na kraju čitavog procesa nabave, Hrvatska, odnosno Oružane snage, trebale bi imati 30-ak dronova.


Radi se o izvidničkim letjelicama, a ne borbenim dronovima koje Amerikanci često koriste, i koji su višestruko skuplji i sofisticiraniji od izvidničkih verzija. Treba napomenuti kako Hrvatska u svojim vojnim formacijama već ima dva izvidnička drona, koje koriste Vojno obavještajna bojna i Središnjica elektronskog izviđanja.


Hermes favorit


Radi se o izraelskim proizvodima Hermes 450, koji su napravljeni u Elbitu, jednom od giganata vojne industrije. Stoga i nije čudo da je Hermes 450 jedan od glavnih favorita za daljnju nabavu.


Smisao ove nabave je omogućavanje formacijskim vojnim postrojbama da imaju pregled bojišnice ispred sebe u realnom vremenu. Laički kazano, ovoliki broj bespilotnih letjelica omogućit će svakoj pješačkoj i mehaniziranoj postrojbi Oružanih snaga da manje koristi izvidnike, a više dronove. Također, u Ministarstvu obrane računaju kako će se UAV-i moći koristiti i za civilne svrhe, primjerice pri potragama za unesrećenima na nepristupačnim područjima.