Nije sve tako crno

Hrvatska među 25 najvećih izvoznika vojne opreme na svijetu: lanjski izvoz 880 milijuna kuna

Danko Radaljac

Rast izvoza u ovom sektoru je više od 50 posto u odnosu na 2011. godinu te općenito gledajući, rekordni iznos izvoza vojne opreme od osamostaljenja Hrvatske



Tijekom 2012. godine ukupan iznos izvoza vojne industrije u Hrvatskoj iznosio je 880 milijuna kuna. Neslužbeni su to rezultati Agencije Alan, zadužene za vojni izvoz, a taj rezultat pokazuje rast izvoza u ovom sektoru od preko 50 posto u odnosu na 2011. godinu te općenito gledajući, rekordni iznos izvoza vojne opreme od osamostaljenja Hrvatske. 


   Rezultati su neslužbeni, jer dio proizvođača ima posebne dozvole te sami mogu izvoziti, bez posredovanja Alana. No, u Agenciji su na upit Novog lista prikupili podatke i od takvih izvoznika, i rezultat iznosi oko 880 milijuna kuna. Za usporedbu, godinu prije ukupan izvoz vojne industrije zaustavio se na oko 550 milijuna kuna, a dosadašnji rekordni izvoz bio je 2009. godine, kada je izvezeno nešto preko 650 milijuna kuna. 


   Ravnatelj Agencije Alan Ivan Nekić kaže kako je Hrvatska s ovim rezultatima među 25 najvećih izvoznica vojne opreme na svijetu. 


  Samo nova tehnologija




– Kada bi se samo računao samo izvoz najmodernijih tehnologija, taj bi plasman bio i mnogo bolji, kaže Nekić. Naime, za razliku od mnogih država koje većinom izvoze samo viškove starije opreme, hrvatski izvoz u više od 95 posto slučajeva odnosi se na prodaju novih tehnologija i proizvoda. 


   – Moram kazati kako je ovaj rezultat još vrijedniji ako se u obzir uzmu neke objektivne okolnosti. Ponajprije, u ovom segmentu vlada velika konkurencija na svjetskom tržištu. Potom, radi se o izvozu najmodernijih tehnologija, i to u najvećoj mjeri na zahtjevna zapadna tržišta. A na kraju, ova grana industrije nije niti na koji način subvencionirana od države, niti ima bilo kakve državne monopole, ističe Nekić. 


   Što se tiče samog izvoza i proizvoda, pojedinačno najbolji izvozni produkt je pištolj HS2000 u svim svojim izvedenicama, kojeg se 2012. prodalo u 460.000 primjeraka samo u Sjedinjene Američke Države. SAD kao tržište i jeste najveći uvoznik hrvatskih proizvoda vojne namjene. Čak 60 posto našeg vojnog izvoza plasira se u tu državu. HS Produkt, proizvođač tog pištolja, u fazi je uvođenja i jurišne puške VHS u Hrvatske postrojbe. Nakon toga se nadaju da bi i ova puška mogla biti veliki izvozni adut. 


  Izvoz u 39 država


Prema neslužbenim podacima Agencije Alan, Hrvatska vojnu opremu izvozi u 39 svjetskih država. Neke od njih se svakako isplati navesti, prije svega primjerice Izrael, zemlju koja najveći dio svojih vojnih tehničkih potreba podmiruje vlastitom proizvodfnjom ili kooperacijom s Amerikancima. No, čak su i oni uvozili hrvatske vojne proizvode u 2012. godini. Isto tako, dvije uvjerljivo najveće izvoznice oružja, spomenuti SAD te Rusija, u odnosu na Hrvatsku su primarno uvoznice. A gledano iz perspektive zbivanja od prije 20-tak godina, gotovo komično zvuči podataka da je i Srbija nabavljala naše proizvode, prije svega streljivo. 


   U recesijskim kriznim vremenima, podatak o rastu izvoza nekog sektora svakako zvuči dobro. Ravnatelja nekića upitali smo i koliko ta grana industrije zapošljava ljudi, no odgovor na to pitanje ne može se dati točno. 


   – Dio tvrtki ima i vojne i civilne programe, tako da je teško ocjeniti koliko točno ljudi je uposleno. No, neslužbeno mogu procjeniti da je na ovim izvoznim programima radilo tri do pet tisuća zaposlenika, kaže Nekić.