Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 2
Sutra: 5° 5° 2
16. veljače 2019.

Hrvatska komora medicinskih sestara: Želimo građanima pružati najbolju hitnu skrb, ali nam vlasti to moraju najprije omogućiti

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 17. kolovoz 2018. u 16:15 2018-08-17T16:15:06+02:00

Hrvatska komora medicinskih sestara je pred nekoliko mjeseci pokrenula izradu dokumenta s nužnim kompetencijama medicinskih sestara i tehničara i s predloženim razinama obrazovanja za rad u hitnoj medicinskoj pomoći, naglašava Slava Šepec, predsjednica Komore

ZAGREB Hrvatska komora medicinskih sestara izražava iskrenu sućut obitelji Mattea Ružića. Za svaku medicinsku sestru i tehničara gubitak života je bolan, a još je teže kada je to mladi život ili život djeteta, kažu.

Hrvatska komora medicinskih sestara se od samih početaka reforme hitne medicinske pomoći  zalagala da medicinske sestre i tehničari u Timu 2 moraju imati visoko, specijalističko obrazovanje kako bi mogli imati i proširene kompetencije. Za ostvarenje ovog cilja nužno je mijenjati zakone i podzakonske propise. Postojeći zakonski propisi određuju da jedino liječnici smiju ordinirati terapiju i da medicinske sestre ne smiju primijeniti terapiju bez naloga liječnika.

„Hrvatska komora medicinskih sestara je stoga pred nekoliko mjeseci pokrenula izradu dokumenta s nužnim kompetencijama medicinskih sestara i tehničara i s predloženim razinama obrazovanja za rad u hitnoj medicinskoj pomoći“ naglašava Slava Šepec, predsjednica Komore.

Na dokumentu, koji će Komora Ministarstvu zdravstva predložiti ove jeseni, radi Radna skupina medicinskih sestara i tehničara, vrhunskih stručnjaka iz ovog područja.

Na temelju europskih trendova u hitnom zbrinjavanju pacijenata, često se spominju paramedici. U Engleskoj i Irskoj ovaj posao obavljaju vrhunski obrazovane medicinske sestre i tehničari ili liječnici, što znači najmanje tri ili četiri godine studija na visokim učilištima i specifične edukacije iz područja hitne medicine. Ovakav sustav obrazovanja omogućava i ordiniranje neophodne terapije lijekovima.

Čak i Republika Njemačka, čije se obrazovanje tako često spominje u RH, ima obrazovanje paramedika u trajanju od 3 godine, nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja. Hrvatska komora medicinskih sestara se zalaže za timove u kojima će biti visokoobrazovane medicinske sestre koje će imati dobru edukaciju iz područja hitne medicine i kompetencije ordiniranja i pružanja neophodne terapije i postupaka za održavanje života pacijenta do dolaska liječnika ili do transporta u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Hrvatska komora medicinskih sestara i hrvatsko sestrinstvo žele pružati najbolju skrb građanima RH i  očekuje od obrazovnog sustava i zakonodavnih vlasti da im to omoguće.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka