'Zima, e pa šta je'

Hrvatska ispod nule: Autocestom od Delnica do Kikovice mogu samo automobili

Hina

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Danas će biti vrlo vjetrovito i hladno, umjereno i pretežno oblačno, a na sjevernom Jadranu i ponegdje u istočnoj Hrvatskoj većinom sunčano, ističe se u prognozi DHMZ-a



Jutro je u Hrvatskoj vjetrovito i hladno, o čemu svjedoče najniže temperature od 17.5 stupnjeva ispod ništice zabilježene u pet sati na Zavižanu i Sv. Juri. Na Puntijarci je izmjereno -13.4 stupnjeva, a u Pargu na Čabru – 10.4 stupnjeva, podaci su DHMZ-a. Na Zavižanu su jučer u 17 sati izmjerena 24 centimetara snježnog pokrivača, u Ogulinu 20 cm i u Gospiću 17 cm. Danas će biti vrlo vjetrovito i hladno, umjereno i pretežno oblačno, a na sjevernom Jadranu i ponegdje u istočnoj Hrvatskoj većinom sunčano, ističe se u prognozi DHMZ-a. Mjestimice je moguć slab snijeg, osobito u Lici i unutrašnjosti Dalmacije, a može ga, uz kišu, biti i ponegdje na obali i otocima. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura između -10 i -5, u gorju i malo niža, a na Jadranu od -6 do -1. Najviša dnevna između -9 i -3, na Jadranu od -3 do 3 stupnja Celzija,


Jutros je na Bjelašnici u BiH izmjereno -20 stupnjeva iz sjeverni vjetar brzine 122 km na sat, a na Kredarici u Sloveniji -23 stupnja, podaci su nacionalnih meteoroloških službi.


NOVO! 10:03 – Olujna bura koju je donijela ciklona Luce i u petak stvara probleme u zračnom, cestovnom i pomorskom prometu na širem dubrovačkom području. Jutarnji let iz Zračne luke Dubrovnik za Zagreb je otkazan, dok su popodnevni i večernji dolasci i odlasci ovisni o razvoju vremenskih neprilika. Prema informacijama na stranicama HAK-a, za sav promet zatvoren je most dr. Franja Tuđmana, a kako su odgovorili iz Lučke kapetanije Dubrovnik, brod Postira koji povezuje Elafitsko otočje s Dubrovnikom jutros nije isplovio s otoka Šipana. Prema najavama meteorologa, na jugu Hrvatske tijekom dana neće biti padalina, ali je najavljena olujna i orkanska bura s udarima do maksimalnih 165 kilometara na sat. Vozačima se savjetuje oprez zbog mogućeg smrzavanja mokrih kolnika.




NOVO! 9:37 – Zbog jake bure u petak su u prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split sa otocima, a u prekidu su i trajektne linije Split-Vis, Makarska-Sumartin (Brač), Drvenik-Sućuraj (Hvar) te Drvenik Veliki-Drvenik Mali (Trogir), doznaje se u petak od Ante Mrvice, koordinatora Jadrolinijinog splitskog plovnog područja. Na otvorenom moru puše jaka bura koja dostiže brzinu oko 130 kilometara na sat, a povremeno se pojavljuju i valovi visine iznad tri metra, rekao je Mrvica.


Tijekom noći s četvrtka na petak i u ranim jutarnjim satima na više mjesta u Splitu vjetar je prevrtao kontejnere i nanosio ih na prometnice, a na nekoliko su mjesta odlomljene grane s drveća padale na tlo.


—————————————————————


Teški uvjeti se nastavljaju na hrvatskim cestama, zbog čega su i dalje zatvorene brojne ceste, a tijekom noći je je zatvorena i Autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera za sve skupine osim za osobna vozila, izvijestio je Hrvatski autoklub. 


I dalje su za sav promet zatvorene dionice autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta DC1 Gračac-Knin , most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku, Paški most, Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene te državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, županijska cesta ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević.


Obilazak dionice autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27.


Zimski su uvjeti na većini državnih cesta. U Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno sa orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme, priopćio je HAK u malo prije 4 sata.


Zbog najavljenog pogoršanja vremena i iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, na Jadranu jakom i olujnom, na udare i orkanskom burom Hrvatski autoklub savjetuje vozačima da prije putovanja provjere stanje na cestama kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na cestama odabrali alternativni pravac putovanja.