Drugi krug predsjedničkih izbora

Hrvatska dobiva predsjednicu: Grabar Kitarović pobijedila s manje od 1 posto prednosti

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Objavljeni su prvi rezultati izlaznih anketa, koji bi mogli biti vrlo indikativni obzirom dosadašnja iskustva pokazuju da odstupanja u odnosu na konačne rezultate budu u okviru 1 posto. Prema njima bi Hrvatska trebala dobiti predsjednicu



ZAGREB » Po četvrti put uzastopce hrvatski birači u drugom izbornom krugu odlučivali su o tome tko će sljedećih pet godina obnašati dužnost predsjednika Republike. U popis birača upisano je 3.799.517 birača, što je oko 20.000 više nego u prvom izbornom krugu. Prebivalište u Hrvatskoj ima 3.785.468 birača, a izvan Hrvatske njih 14.049.


Foto Denis LOVROVIĆ


Foto Denis LOVROVIĆ



NOVO! 23:18 – Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na novu dužnost po zakonu stupa posljednjega dana mandata predsjednika u odlasku Ive Josipovića, koji je petogodišnji predsjednički mandat preuzeo 19. veljače 2010. Nova predsjednica prije preuzimanja dužnosti pred predsjednikom Ustavnog suda položit će svečanu prisegu kojom se obvezuje na vjernost Ustavu. Tradicionalno, svečanost inauguracije predsjednika Republike održava se na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Do danas je održano pet takvih ceremonija.




Predsjednička dužnost nespojiva je s bilo kojom javnom ili profesionalnom dužnošću, a predsjednica ne smije smije biti ni članom političke stranke, što znači da će Grabar Kitarović morati podnijeti ostavku na dužnosti u HDZ-u i o tomu obavijestiti Hrvatski sabor


NOVO! 22:45 - Nakon 99,7 posto obrađenih mjesta, Kolinda Grabar Kitarović ima 50,43 posto glasova.


NOVO! 22:08 - Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin objavio je kako je obrađeno preko 97 posto glasova, te prebrojano 2.177.779 glasova. Nevažećih listića bilo je 2,8 posto, a Kolinda Grabar Kitarović je u vodstvu s 50,54 posto glasova.


NOVO! 21:39 - Sada je rezultat, nakon prebrojavanja 90ak posto glasova, 50,87 posto glasova u korist Kolinde Grabar Kitarović.


NOVO! 21:28 - Prednost Kolinde Grabar Kitarović povećala se na 50,61 posto.


NOVO! 21:14 – Novi preokret! Kolinda Grabar Kitarović prešla je u vodstvo s 50,13 posto.


NOVO! 21:09 – Josipović je pao na 50,04 posto. Potpuno izjednačena borba u ovom času.


NOVO! 20.52 - Obrađeno je više od 60 posto mjesta. Josipović još vodi s 50,46 posto, no sa svakom novom objavom postotak u njegovu korist bitno pada.


NOVO! 20:42 – Prednost se i dalje topi. Josipović ima 50,51 posto, protukandidatkinja Grabar Kitarović 49,49 posto


NOVO! 20:15 - Jedno je sigurno, a to je da su ovi izbori najneizvjesniji ikada.Obrađeno je 42,4 posto mjesta. Josipović vodi s 51,45 posto, a Grabar Kitarović dobiva 48,55 posto.


NOVO! 20:10 – Stanjuje se prednost Ive Josipovića koji sada vodi s 51,9 posto. Obrađeno je 37 posto mjesta.


NOVO! 20:05 - Potpuni preokret. DIP je objavio prve nepotpune i neslužbene rezultate. Na temelju obrađenih 33 posto biračkih mjesta, Kolinda Grabar Kitarović dobiva 47,51 posto, a Ivo Josipović 52,49 posto glasova.


NOVO! 19:01 - Objavljeni su prvi rezultati izlaznih anketa, koji bi mogli biti vrlo indikativni obzirom dosadašnja iskustva pokazuju da odstupanja u odnosu na konačne rezultate budu u okviru 1 posto. Prema njima bi Hrvatska trebala dobiti predsjednicu. Ivo Josipović dobiva 48,60 posto glasača, a Kolinda Grabar Kitarović 51,40 posto. Prošla izlazna anketa procijenila je rezultate prvog kruga izbora s pogreškom manjom od pola posto. Rezultati ankete ne uključuju glasove dijaspore.


Izlazna anketa je metoda koja na temelju odgovora birača na pitanje za koga su glasovali procjenjuje rezultate izbora. Izlazna anketa provodi se na uzorku od desetak tisuća birača. Statistička pogreška iznosi 4 posto.


NOVO 17:56 Odlična je izlaznost na nedjeljnom, drugom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP) prema kojima je do 16,30 sati glasovala gotovo polovica birača, odnosno njih 48,23 posto.


U apsolutnim brojkama, to je 1,7 milijuna birača, rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin,


Mjereno u postotcima, izlaznost je najveća u Karlovačkoj (53,2) i Varaždinskoj županiji (52 posto), najmanja u Zadarskoj (43,9), te Brodsko-posavskoj (44,3) i Primorsko-goranskoj (44,7 posto) županiji.


Izlaznost veću od 50 posto imaju i Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska te Grad Zagreb u kojemu je do 16,30 sati glasovalo 316 tisuća birača.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji glasovalo je 176 tisuća birača, u Zagrebačkoj 128 tisuća, u Primorsko-goranskoj 119 tisuća, a u Osječko-baranjskoj 114 tisuća birača.


Hrvatin nije želio prognozirati hoće li nedjeljni odaziv, u konačnici, biti i rekordan.


“Nećemo biti proroci, ostaje još par sati za glasovanje, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi”, rekao je Hrvatin.


Potvrdio je da ima dojava o manjim nepravilnostima, ali kako one nisu takve da bi “dovele u sumnju integritet glasovanja na biračkim mjestima”.


DIP je, precizirao je, dobio obavijesti od policije, o “nešto malo alkohola i ponekoj svađi na par mjesta”, no ukupno izbori protječu bez nekakvih “znakovitih nepravilnosti”.


DIP će od 20 sati na svojim internetskim stranicama početi objavljivati izborne rezultate, privremene i nepotpune, koje će ažurirati kako budu pristizali podaci s terena.


U 22 sata održat će konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene rezultate šestih izbora za predsjednika, odnosno predsjednicu države.


Naime, oko 3,8 milijuna birača u nedjelju odlučuje hoće li Hrvatsku idućih pet godina voditi aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, ili prva predsjednica, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović.


 NOVO 17:20  Gotovo polovica hrvatskih birača, preciznije njih 48,23 posto, izašlo je u nedjelju do 16,30 sati na izbore za predsjednika države, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).


Glasovalo je 1, 707 976 birača, izvjestio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin. U prvom krugu ukupno je glasovalo 1.787.928 birača.


U prvom krugu, 28. prosinca, u istom je vremenu na birališta izašlo oko 470 tisuća birača manje. Naime, do 16,30 sati glasovalo ih je 36,36 posto, odnosno 1. 240. 454 birača


Pravo glasa na šestim predsjedničkim izborima od neovisnosti ima oko 3, 8 milijuna birača.


NOVO 16:42   Prema procjenama Udruge “U ime obitelji” na birališta je u nedjelju do 15 sati izišlo nešto više od 44 posto birača, što je za više od 8 posto više nego u prvom krugu, pa u udruzi očekuju kako će u drugom krugu predsjedničkih izbora na izlaznost biti rekordna.


Iz Udruge je priopćeno kako su putem vlastitog informatičkog sustava za praćenje izlaznosti do 15,30 sati zaprimili izvješća o izlaznosti od svojih promatrača s 175 biračkih mjesta.


Tijekom drugog kruga predsjedničkih izbora primijećeno je znatno više nepravilnosti nego što je to bilo u prvom krugu. Dežurni volonteri udruge “U ime obitelji” od jutra bilježe i klasificiraju prigovore koje zaprimaju od 845 promatrača diljem Hrvatske. U jednom slučaju morala je intervenirati čak i policija.


Na biračkom mjestu 172. u Zagrebu promatrač “U ime obitelji” verbalno je napadnut od strane nepoznate osobe koja nema funkciju u biračkom odboru, a ispostavilo se da je član SDP-a. Nakon što je promatrač Udruge uputio prigovor na protuzakonito postavljanje SDP-ova promatrača u biračkom odboru, jer iako je imao potvrdu nije bio na popisu promatrača DIP-a, promatraču Udruge zaprijetio je drugi SDP-ov član koji se zatekao na biralištu i također tvrdio kako je promatrač SDP-a izjavom: “Mi smo vlast i nemate pravo stavljati prigovor na naše promatrače!”


O prijetnjama su obaviještena nadležna tijela, a dolaskom policije spomenuta osoba koja se zatekla na biralištu donijela je, naknadno, potvrdu SDP-a da je njihov promatrač.


U Samoboru su članovi biračkog odbora otvorili glasačku kutiju u 12 sati, uz obrazloženje kako nema mjesta u kutiji te će oni to podijeliti na dva dijela.


Prema dojavi građana, u Zaprešiću na biračkom mjestu u Domu zdravlja glasačka kutija nakon 10 sati nije bila zatvorena, a u odboru je bilo prisutno samo dvoje članova. Građani su nepravilnost prijavili DIP-u, no s obzirom na to da ne znaju je li slučaj riješen, zabrinuli su se kada su na podnevnom dnevniku na javnoj televiziji čuli kako su iz DIP-a objavili da nema nikakvih nepravilnosti te su stoga nepravilnost prijavili i Udruzi “U ime obitelji”.


Građani su prijavljivali i kršenje izborne šutnje izjavama predsjedničkog kandidata Ive Josipovića nakon glasovanja, u kojem je iznio dio svog programa, a koji su objavljivali pojedini mediji.


Udruga “U ime obitelji” podsjeća sve one koji se zbog gužve na biračkim mjestima zateknu u redovima pred biralištima, glasovanje biti omogućeno i nakon 19 sati. Osobito se to odnosi na glasovanje hrvatskih državljana u Mostaru (BiH) koji od ranog jutra stoje u redovima kako bi ostvarili svoje građansko pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske, stoji u priopćenju Udruga “U ime obitelji”.


NOVO 16:34 Oko devet i pol tisuća birača glasovalo je do 15 sati na biralištima za izbor predsjednika Hrvatske koja su otvorena na teritoriju Bosne i Hercegovine, potvrdio je u nedjelju Hini Pero Bilušić, koordinator za provedbu izbora na teritoriju BiH.


Najviše birača, njih šest i pol tisuća, glasovalo je na biralištima u nadležnosti generalnog konzulata u Mostaru, gdje su tijekom dana zabilježene i najveće gužve.


Redovi pred biralištima zabilježeni su i u veleposlanstvu u Sarajevu, a gužve su rezultat pojačanog odaziva birača koji se nisu aktivno registrirali za glasovanje pa sad prije toga moraju ishoditi potvrde o upisu u birački popis.


Odaziv birača u BiH u drugom krugu predsjedničkih izbora već do poslijepodnevnih sati znatno je veći nego u prvom krugu, kad je ukupno glasovalo nešto više od 7300 birača.


Birališta u BiH ostaju otvorena do 19 sati, no glasovanje će biti omogućeno svima koji se do tog trenutka eventualno zateknu u redovima.


NOVO 15:38 Udruga “U ime obitelji”, čijih više od 800 promatrača prati izbore, izvijestila je da se i u drugom krugu predsjedničkih izbora pojavljuju problemi s biračkim popisom.


“Neki građani kojima je istekla osobna iskaznica nalazili su se na popisu, dok drugi kojima je također istekla nisu na popisu”, navodi se, uz ostalo, u priopćenju i dodaje kako na nekim biračkim mjestima nije osigurana tajnost glasovanja jer su paravani okrenuti prema ulazu na biralište.


Foto Denis LOVROVIĆ


Foto Denis LOVROVIĆ



“Više biračkih odbora najavilo je kako možda neće moći omogućiti glasovanje onima koji ne mogu pristupiti glasovanju na biračkom mjestu posjetom njihovim kućama”, pa ta udruga poziva sve građane koji mogu pomoći svojim susjedima, rođacima i svim osobama koje bi željele glasovati, a možda ne mogu doći do birališta, da ih prevezu ili im pomognu na neki drugi način kako bi svoje pravo i ostvarili.


Udruga “U ime obitelji” primila je prije podne izvještaj od svojih promatrača sa 187 biračkih mjesta. Od građana je zaprimljeno više prijava kršenja izborne šutnje, u subotu dijeljenjem promotivnih materijala, slanjem SMS poruka.


Udruga GONG je izvijestila da izborni dan prolazi u znaku dojava građana o manjim nepravilnostima te gužvi na 15 biračkih mjesta u BiH. GONG, navodi se uz ostalo u priopćenju, zaprima neanonimne dojave građana koje su se, tijekom prijepodneva, odnosile na agitiranje birača, kršenja izborne šutnje, rad biračkih odbora i slabu informiranost birača o registraciji za glasanje izvan mjesta prebivališta.


NOVO 13.10 Predsjednička kandidatkinja HDZ-a i koalicijskih partnera Kolinda Grabar Kitarović glasovala je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Mjesnom odboru “Nadbiskup Antun Bauer” u Gradskoj četvrti Donji grad, a u izjavi novinarima pozvala je građana da u što većem broju izađu na izbore i ostvare svoje biračko pravo.Kandidatkinja za hrvatsku predsjednicu Kolinda Grabar- Kitarović na biralište je izašla u pratnji supruga Jakova.
 Foto Silvano JEŽINA


Foto Silvano JEŽINA



NOVO 12.54 Više od petine birača, bitno više nego u prvom krugu, izašlo je na nedjeljni, drugi krug izbora za predsjednika, odnosno predsjednicu države, pokazuju podaci Državnoga izbornog povjerenstva (DIP).


Do 11, 30 sati na birališta je izašlo gotovo 780 tisuća birača, odnosno 21, 9 posto, pokazuju podaci o odazivu koje je DIP objavio u podne.


U prvom krugu, 28. prosinca, u istom je vremenu svoju biračku dužnost ispunilo 13,2 posto, odnosno oko 450 tisuća birača.


Nedjeljni odaziv bitno je veći i od odaziva drugog kruga na posljednjim predsjedničkim izborima, onima prije pet godina.


Naime, te 2009. do 11 sati glasovalo je 491 tisuća birača, sada gotovo 270 tisuća više, precizirao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.


Hrvatin procjenjuje da bi i ukupna izlaznost na aktualnim izborima mogla biti veća od izlaznosti prije pet godina.


Te, 2009. godine ukupna izlaznost je bila oko 50, 13 posto, no biračko je tijelo bilo znatno veće, ipak kad se promatraju apsolutne brojke, s velikom se vjerojatnošću može očekivati veća izlaznost, rekao je predsjednik DIP-a.


Potvrdio je da na biralištima u BiH, konkretno u Mostaru, ima gužvi.


U Banjoj Luci i Tuzli nema problema, čeka se od 15 minuta do pola sata, problem je Mostar gdje je već ujutro izašao veći broj birača, rekao je Hrvatin i pojasnio što je razlog gužvama, odnosno višesatnom čekanju.


“Čeka se zbog izdavanja potvrda za birače koji se nisu aktivno registrirali za glasovanje, iako imaju prebivalište u BiH”, rekao je predsjednik DIP-a.


Naveo je i da, za sada, nema dojava o nepravilnostima, kao ni policijskih dojava o kršenju javnog reda i mira na biračkim mjestima.


Gledano u postotcima, najbolji odaziv po županijama imaju Karlovačka (27, 4 posto) i Varaždinska (26,4) , najslabiji Požeško-slavonska (17 posto) i Brodsko-posavska županija (17, 9 posto).


Mjereno u apsolutnim brojkama, najviše birača glasovalo je u Gradu Zagrebu, njih 141 tisuću, te u Splitsko-dalmatinskoj županiji -gotovo 80 tisuća.


Među gradovima, po odazivu prednjači Karlovac u kojemu je do 11, 30 sati glasovalo gotovo 30 posto birača, te Varaždin (28, 6 posto), na dnu ljestvice su Slavonski Brod (18,6) te Pazin i Dubrovnik (oko 19, 9 posto).


Po gradovima i u apsolutnim brojkama, nakon već spomenutog Zagreba slijede Split (31. 400), Rijeka (23.500), te Osijek (20.050).


NOVO 11.57 - Do 11.30 sati na glasačka mjesta izašlo je 778.175 glasača. Izlaznost u drugom krugu predsjedničkih izbora zasad iznosi 21,92 posto.


U prvom krugu izbora odaziv do 11.30 sati iznosio je 13,19 posto,  a do 16.30 sati 36,36 posto.


NOVO 11.49 Više stotina hrvatskih državljana čeka na glasovanje za predsjedničke izbore ispred Osnovne škole Ilije Jakovljevića u Mostaru, gdje se održavaju izbori za područje koje pokriva Generalni konzulat RH u Mostaru, a veće gužve stvorile su se zbog birača koji se nisu aktivno registrirali pa traže posebne potvrde kako bi to pravo ostvarili na dan održavanja izbora.


“Gužve postoje, a stvorene su jer se značajan broj ljudi nije na vrijeme registrirao za izbore”, rekao je za Hinu generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša.


On je dodao da su naknadno organizirana dva reda, za osobe koje su se ranije registrirale za izbore, te za osobe koje traže posebne potvrde s kojima mogu glasovati zbog čega su se djelomično smanjile gužve ispred škole u kojoj se glasuje.


Policija posebno regulira promet oko škole, a za sada nisu zabilježeni veći organizirani dolasci autobusa s biračima iz Hercegovine koji su se najavljivali proteklih dana.Na području koje pokriva Generalni konzulat RH u Mostaru ukupno je upisano 110.000 hrvatskih državljana s pravom glasa.


NOVO 11.27 - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko glasovao je u drugom krugu predsjedničkih izbora na biračkom mjestu u Mjesnom odboru Središće u Novom Zagrebu, gdje je sa suprugom došao nešto poslije 10 sati, a u izjavi za novinare istaknuo je da pobjednik ili pobjednica dobivaju mandat, a građani pravo da nadziru obećano.


“Pobjednik ili pobjednica dobivaju mandat, odnosno demokratsku legitimaciju ili legitimitet, a građani pravo da nadziru i kontroliraju ono što im je obećano”, rekao je predsjednik Sabora Leko, koji očekuje veću izlaznost građana nego u prvom krugu.


“Dakle demokratski izbori su prvi korak u demokraciji i u tom prvom koraku odlučuju građani, ali i u zadnjem koraku jednako odlučuju građani jer mogu odlučivati da li će kandidatu dati novi mandat”, naglasio je Leko.


Na pitanje novinara što očekuje od drugog kruga izbora, poručio je kako “očekuje da izbori proteknu u visokim demokratskim standardima kao što i priliči hrvatskoj državi i hrvatskom društvu koji iz dana u dan pokazuje da razumije demokraciju i demokratske vrijednosti, da ih uvažava”.


“I to je dokaz da sve više i više građana izlazi na izbore i na taj način preuzima demokratsku odgovornost za stanje u državi”, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.


NOVO 9.28 Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, njih 6. 260 su otvorena i izbori za predsjednika Republike provode se bez ikakvih problema, a tako je i u inozemstvu, potvrđeno je u nedjelju ujutro u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP).


Sve funkcionira, ni od policije nema dojava o eventualnim problemima, odnosno kršenju javnog reda i mira, rekao je Hini član DIP-a Davor Orlović.


Ni u inozemstvu, za sada, nema nikakvih problema, kaže potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Ileković.


U inozemstvu se hrvatski predsjednik, odnosno predsjednica, bira u 50 država, na 92 biračka mjesta. Trećina mjesta, njih po 15, u nedjelju je otvoreno u Njemačkoj i BiH.


Sva biračka mjesta u BiH su otvorena, od ranog jutra ima dosta glasača, nema dojava o problemima, kaže Jozić Ileković.


Potvrdila je da izbori u 9 sati po hrvatskom vremenu završavaju u tri australska grada – Canberri, Sydneyu i Melbournu.


Zbog vremenske razlike, posljednje će se otvoriti biralište u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata ujutro po hrvatskom vremenu.


NOVO 7.36 Hrvatski predsjednik i predsjednički kandidat Ivo Josipović glasovao je u nedjelju ujutro u 7,15 sati u 2. izbornom krugu za predsjednika, na svom biračkom mjestu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu.


Josipović i supruga Tatjana na biračko su mjesto došli među prvima.


“Izašao sam među prvima upravo zato da to bude poziv našim sugrađankama i sugrađanima da iskoriste svoje biračko pravo, izađu na izbore i daju svoj glas onome kandidatu za kojega smatraju da je najbolji”, izjavio je Josipović novinarima.


Josipović je dodao kako očekuje i rekordno visoku izlaznost pa i svojim primjerom želi svima biti poticaj da izađu na izbore.


NOVO 7.08 U Bosni i Hercegovini u sedam sati otvorena su birališta na kojima hrvatski državljani s prebivalištem u toj zemlji mogu glasovati za novog predsjednika Hrvatske.


I u drugom izbornom krugu hrvatskim državljanima upisanim u birački popis bit će omogućeno glasovanje na petnaest biračkih mjesta u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.


Najviše biračkih mjesta, njih deset, otvoreno je u generalnom konzulatu u Mostaru, po dva su otvorena u veleposlanstvu u Sarajevu i generalnom konzulatu u Tuzli a jedno u generalnom konzulatu u Banja Luci.


Procjenjuje se kako u BiH živi između 250 i 260 tisuća hrvatskih državljana s pravom glasa no za glasovanje u drugom krugu predsjedničkih izbora aktivno se registriralo njih tek nešto više od deset tisuća.


Glasovanje će kao i ranije ipak biti omogućeno i onima koji se nisu prethodno registrirali no sve takve osobe prije toga morat će pribaviti potvrdu o upisu u birački popis koje i na sam dan izbora mogu dobiti u veleposlanstvu odnosno konzulatima.


Biračka mjesta i u BiH ostaju otvorena do 19 sati a rezultate glasovanja u toj zemlji objavit će Državno izborno povjerenstvo Hrvatske (DIP).


NOVO 7.04 Aktualni predsjednik ili prva predsjednica na čelu države, odlučit će u nedjelju oko 3,8 milijuna hrvatskih birača, birališta su otvorena u 7, zatvaraju se u 19 sati.


Potporu za petogodišnji mandat, u drugom izbornom krugu traže aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, pravnik i glazbenik i HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica i diplomatkinja.


Za predsjednika, odnosno predsjednicu, može se glasovati na 6.352 biračka mjesta, u Hrvatsku ih je 6.260, u inozemstvu 92.


Osim u Hrvatskoj, šesti predsjednički izbori od neovisnosti, provode se u još 50 država, na 92 biračka mjesta, glasovati se može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Najviše biračkih mjesta, po 15, određeno je za Bosnu i Hercegovinu te u Njemačku.


Do nedjelje u 19 sati traje dvodnevna izbora šutnja za koje je u tradicionalnim medijima i na internetu zabranjena svaka izborna promidža, kao i objavljivanje izbornih rezultata.


Državno izborno povjerenstvo (DIP), ključno izborno tijelo, pozvalo je sve izborne sudionike da u tom razdoblju ne šalju ni promidžbene SMS-ove ili e-mail-ove, da ne distribuiraju letke.


Glasovanje u nedjelju traje od 7 do 19 sati, sat kasnije DIP će na svojim stranicama početi objavu prvih podataka o izbornim rezultatima koje će neprestano ažurirati.


Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.


DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o izlaznosti do 11,30, odnosno 16, 30 sati.


U prvom krugu 28. prosinca Ivo Josipović dobio je 38,46 posto glasova a Kolinda Grabar-Kitarović 37,22 posto glasova.


 Broj aktivno registiranih birača, dakle onih koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, znato je povećan. U prvom krugu bilo je ih 8.331, a sada skoro 6.000 više. Najviše ih je registrirano u Bosni i Hercegovini 9.297 (u prvom krugu 4.810) i u Njemačkoj gdje ih je 2.081 (u prvom krugu 1.659).


  Birači će predsjednika Republike birati na nešto više od 6.300 biračkih mjesta. Obrada rezultata posebno u drugom krugu predsjedničkih izbora i inače je brza, a velik broj biračkih mjesta i činjenica da u prosjeku na jedno biračko mjesto dolazi oko 600 birača to bi moglo još ubrzati. Očekuje se da će DIP rezultate, neslužbene i nepotpune, početi objavljivati oko 20 sati, a već oko 22 sata trebali bi biti obrađeni rezultati s više od 90 posto biračkih mjesta.


  Drugi krug predsjedničkih izbora promatrat će nešto manje od 22.000 promatrača, približno toliko promatralo ih je i prvi krug. Najviše promatrača, njih skoro 11.500, prijavio je HDZ. SDP i njegovi koalicijski partneri prijavili su nešto manje od 9.100 promatrača, a svoje promatrače prijavili su i ORaH (196) i HSS (66). Izbore promatraju i četiri udruge. Najviše promatrača njih 845, akreditirala je udruga »U ime obitelji«. Ostale tri udruge koje promatraju izbore – GONG, Promatrač i Hrvatsko odgovorno društvo – prijavile su ukupno 75 birača.