Član Hrasta

Hrast zahvaljujući HDZ-u opet parlamentarna stranka, a Zekanović kaže: ‘Ključno pitanje je kad počinje život’

Zdenko Duka

Foto D. JARAMAZ/PIXSELL

Foto D. JARAMAZ/PIXSELL

Siguran sam da će se svi složiti da je život neprocjenjiv i to moramo imati na umu kod ovog pitanja, kaže Zekanović



Na listi Hrvatske demokratske zajednice u 9. izbornoj jedinici, iako uz HDZ-ovo nije bilo spomenuto i ime stranke Hrast, sa sedmog mjesta liste je u Hrvatski sabor ušao i Hrvoje Zekanović, član Hrasta. Hrast je imao zastupnika i u prošlom sazivu – bio je to Ladislav Ilčić, predsjednik stranke.


Hrvoje Zekanović, potpredsjednik je Hrasta, zaposlen je u županijskoj Javnoj ustanovi za zaštitu prirode i jedan od osnivača Društva za očuvanje šibenske baštine »Juraj Dalmatinac«, suradnik Caritasa, koordinator referenduma »U ime obitelji« za Šibensko-kninsku županiju.


– Danas se Hrvatska suočava s brojnim izazovima, ne mogu se svi problemi riješiti odmah, ali je bitno postaviti prioritete. Smatram da je demografska situacija u kombinaciji s velikom emigracijom mladih jedan od najvećih problema Hrvatske danas. Nova provediva dugoročna populacijska politika je nešto na čemu Hrvatski sabor mora početi sustavno raditi te će to biti jedan od problema za čije ću se rješenje zalagati – kazao nam je Zekanović.




Na naše pitanje kakvi su sada odnosi s HDZ-om, s obzirom na Plenkovićev odmak prema centru, a da je poznato da ih je u Domoljubnu koaliciju okupio Tomislav Karamarko, Zekanović kaže da su HDZ i Hrast stranke koje su programski i svjetonazorski bliske, a odnosi između stranaka se definiraju upravo prema programima, bez obzira na vodstvo stranke.


– Odnosi vodstva HDZ-a i Hrasta su definirani predizbornim dogovorom te mogu kazati da smo iznimno zadovoljni komunikacijom – kaže on. Hoće li Hrast mijenjati nešto u svojim dosadašnjim političkim stavovima?


– Politički stavovi se mogu odnositi na dnevna politička zbivanja, a tada se definiraju trenutačno, nasuprot tome programi stranaka su nešto što se ne mijenja svakodnevno. Hrast će kao i HDZ i ostali partneri naravno ostati kod svojih programa jer su na osnovu njih i dobili povjerenje birača – kaže nam Zekanović.


Pitamo ga kao jednog od organizatora referenduma »U ime obitelji« i kao zastupnika Hrasta – bi li trebalo načelno zabraniti abortus u Hrvatskoj?


– Prije svega sam da se svim problemima, pa tako i ovom, priđe s pozicije znanosti. Znanost danas na pitanje kada počinje novi život odnosno na pitanje pobačaja gleda drugačije nego prije 50-ak godina. Ključno pitanje je kada počinje život? Nakon odgovora na ova pitanja s pozicije znanosti možemo kao civilizirano društvo krenuti dalje. Siguran sam da će se svi složiti da je život neprocjenjiv i to moramo imati na umu kod ovog pitanja – odgovorio nam je novi zastupnik Hrasta.