Prijevremeni izbori

Hoće li ponovno dominirati veliki igrači u 8. izbornoj jedinici: Oleg Butković glavni adut HDZ-a u “bazi” Narodne koalicije

Tihana Tomičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Listu Narodne koalicije, koju čine SDP, HNS, HSS i HSU, i ove godine vodi Željko Jovanović, bivši ministar obrazovanja u Milanovićevoj vladi, koji je prošle godine sam osvojio oko 19.000 preferencijalnih glasova



RIJEKA Osma izborna jedinica obuhvaća cijelu Istru i najveći dio Primorsko-goranske županije – sve otoke, Rijeku i Primorje, osim Bakra i Novog Vinodolskog koji su u 7. jedinici, kao i Grobnik i Gorski kotar. Ova jedinica je baza dviju lijevih stranaka – IDS-a i SDP-a te njihovih partnera, a HDZ se iz izbora u izbore za Sabor najčešće bori kako zna i umije za obično maksimalno tri od 14. mandata. Hoće li sada kad stranku na izborima vodi potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković biti drugačije, provjerit ćemo 11. rujna.


Iako su SDP-ova i IDS-ova ekipa na neke od izbora ranije izlazile zajedno, i 2015. godine kao i ove godine odlučeno je da dva lijeva bloka nastupaju – odvojeno. Na taj način, izračunali su, mogu dobiti više glasova nego da idu u zajedničkom savezu, kao što je bio slučaj i 2000. godine te 2011. godine s Kukuriku koalicijom.


Prošle godine, SDP-ova koalicija Hrvatska raste osvojila je 8. jedinici sedam mandata, a savez IDS-PGS-Lista za Rijeku tri – to je proklamirani cilj i na ovim izborima, na kojima je SDP utvrdio da je zadatak zadržati sedam mjesta, a savez IDS-PGS još se nada da možda može dobiti i četiri mandata, budući da im je prošle godine nedostajalo svega oko tisuću glasova. No, ako te glasove i uzmu na Krku, na što Vasilić računa, tada će to ići nauštrb kandidata Narodne koalicije s Krka – barem je tako bilo prošle 2015. godine, kad je prevaga ostala SDP-u i regionalistička koalicija ostala je na tri mandata.


»Veli Jože« iz Istre




Listu Narodne koalicije, koju čine SDP, HNS, HSS i HSU, i ove godine vodi Željko Jovanović, bivši ministar obrazovanja u Milanovićevoj vladi, koji je prošle godine sam osvojio oko 19.000 preferencijalnih glasova i upisao se na listu onih koji su u Hrvatskoj bili među najbolje plasiranima. Slijedi Peđa Grbin, »Veli Jože« iz Istre, uzdanica Iblera i osoba za koju se smatra da bi u ovom mandatu, osvoji li lijeva koalicija većinu, možda mogla čak i u izvršnu vlast, mada je još uvijek vrlo mlad (1979. godište). Slijedi predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja te vodeća HNS-ovka u PGŽ-u i gradonačelnica Kraljevice Nada Turina-Đurić. Na listi su još i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, Fažane Ada Damjanac te donačelnica Matulja Eni Šebalj. Na listi je i predsjednica Glavnog odbora SDP-a Romana Jerković, kao i već iskusna Ana Komparić-Devčić, kojoj bi ovo mogao biti već treći mandat u Saboru. Čelnik Uprave tvrtke Jadran Dino Manestar, koji je uspio sačuvati svoju tvrtku u tvrdoj borbi s Mostom ovih dana, također je na listi, kao i direktor Hrvatske lutrije Danijel Ferić.


IDS-ovu listu u 8. jedinici vodi najjača ekipa – predsjednik stranke Boris Miletić, potom njegovi prvi suradnici Giovanni Sponza i Tulio Demetlika, koji su ujedno i načelnici Rovinja i Labina. Na četvrtom mjestu je Darijo Vasilić, predsjednik PGS-a i gradonačelnik Krka, a Listu za Rijeku predstavlja kulturnjakinja iz Rijeke Laura Marchig. Na zadnjem mjestu je Valter Flego, istarski župan iz IDS-a, koji je praktički podrška kolegama, a zapravo planira ostati na mjestu župana.


Pročišćena lista


Lista HDZ-a ove je godine pročišćena od većine Karamarkovih ljudi – vodi je ministar prometa Oleg Butković, ranije dugogodišnji gradonačelnik Novog Vinodolskog, praktičan i operativan političar koji i unutar vlastite stranke, kao i u lokalnoj javnosti, kotira visoko. Prati ga šef istarskog HDZ-a Jurica Šiljeg, a visoki treći po redu je liječnik iz Rijeke, predstavnik branitelja, Zlatko Tomašić, kojega se smatra vrlo uglednim u toj populaciji, a ujedno i odmjerenim u istupima. Zastupnik s Raba Josip Borić je četvrti na listi, a s obzirom na to da je godinama među najaktivnijim saborskim zastupnicima, njegov je plasman također logičan. Na listi je i liječnik Ivan Kirin, donedavni član HSP-AS-a, zatim gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli, potom član Županijske skupštine, liječnik Željko Plazonić, načelnica Vrbnika Marija Dujmović-Pavan te na kraju, zadnji, ali ne i najmanje bitan, aktualni ministar turizma Antun Kliman, koji računa da bi u Sabor mogao proći uz pomoć preferencijalnih glasova. Lista HDZ-a ovoga puta dosta je jaka i na njoj je dosta operativaca iz izvršnih vlasti, ali i predstavnica Hrasta – Carla Konta. Na prošlim izborima HDZ je u 8. jedinici dobio tri mandata, a minimalno toliko, ako ne i četiri, očekuje i ovoga puta.


Očekuje se da bi, kao i prošle godine, izborni prag svakako mogao u 8. jedinici prijeći i Most, koji predstavlja liječnica Ines Strenja-Linić. Bivša PGS-ovka danas je jedna od glavnih suradnica Bože Petrova i u svim Scilama i Haribdama koje je prolazio Most od zadnjih izbora do danas, bila mu je vjeran suradnik. Na listi je i Ladislav Turčinović iz Sv. Petra u Šumi iz Istre, također vrlo blizak Petrovu, dok su ostala imena u političkom smislu manje poznata. No, sve ankete pokazuju, a i prošli izbori 2015. uostalom, dokazali su da Most prolazi te se očekuje da i ovoga puta osvoje barem jedan mandat.


Jake mašinerije


Sličnome se nada i Živi zid, čiju listu ovoga puta nosi Marin Škibola iz Rijeke, koji je dosta govorio o RBA zadrugama te ovršnim zakonima u javnosti, i oni koji prate Živi zid dobro ga poznaju na lokalnom terenu. Po anketama, Živi zid, koji ide zajedno s Akcijom mladih, ovoga puta bi mogao proći bolje nego 2015. godine, no je li to moguće i u izbornoj jedinici gdje su odnosi snaga godinama zacementirani, te obično prolazi 10 ili 11 zastupnika lijevoga centra (SDP plus IDS), dva do tri HDZ-ovca i maksimalno jedan »dodatni« zastupnik, zasad je teško prognozirati.


Naravno, svoje liste imaju i predstavnici Hrvatskih laburista, koje vodi županijski vijećnik David Bregovac; potom HSP-AS kojeg zastupa Mile Biondić; stranke Bandić Milan 365 koji su marketinški vrlo prisutni na jumbo-plakatima i reklamama u medijima; zatim Istarski demokrati (koji nisu kandidirali Damira Kajina); tu je i SRP, ali i prvi put Pametno, stranka koju vodi bivši zamjenik ministra obrazovanja Saša Zelenika iz Rijeke. Listu ima čak i Stipe Petrina, no realno je da bi u 8. jedinici uspjeh ponovno mogle ostvariti samo velike i jake stranačke mašinerije.