Gdje na pretrage? Sve bolnice na e-listi čekanja

Hitni onkološki pregled u Zagrebu čeka se četiri dana, u Koprivnici – četiri mjeseca

Ljerka Bratonja Martinović

Hrvatske bolnice sada su umrežene i za pregled ili dijagnostičku obradu može se naručiti iz ordinacije obiteljske medicine, ali glavni cilj još uvijek nije ostvaren – liste nisu skraćene u medicinski prihvatljive okvire

ZAGREB - Sve 64 bolničke ustanove u Hrvatskoj ušle krajem prošlog tjedna na nacionalnu e-listu čekanja, a u njih se za pregled ili dijagnostičku obradu može naručiti iz ordinacije obiteljske medicine. Podaci o tome koliko se u kojoj hrvatskoj bolnici čeka na pregled neurologa, internista ili fizijatra, kao i na MR, CT i druge dijagnostičke pretrage, dostupni su na web-stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a pacijenti na temelju toga mogu odlučiti gdje će svoj pregled obaviti. Informatizacija bolnica bila je, kako je ljetos objasnio ministar zdravlja Rajko Ostojić, preduvjet skraćivanja listi čekanja u medicinski prihvatljive okvire.   

Neispunjeno obećanje




Do kraja godine, prema ministrovom obećanju, bolnice će pacijente početi primati prema stupnju hitnosti: u hitnim slučajevima, zdravstvene usluge moraju biti pružene u roku od 24 sata, za brze procedure krajnji je rok tri mjeseca, a za redovite procedure šest mjeseci. Kod zloćudnih bolesti, ovisno o hitnosti, do liječnika se mora doći u roku od najviše mjesec dana, a kod ortopedskih operacija do 18 mjeseci. 



PREGLED ONKOLOGA   

   KBC ZAGREB » 4 dana 


   PULA » 11 dana 




   KARLOVAC » 95 dana 


   NOVA GRADIŠKA » 108 dana 


   RIJEKA » nije objavljeno   

  


 CT MOZGA   

   OSIJEK » 8 dana 


   KBC ZAGREB » 44 dana 


   RIJEKA » 75 dana 


   SPLIT » siječanj 2014.



   Pacijenti oboljeli od zloćudnih bolesti na pregled u nekim bolnicama, prema listama čekanja od 16. prosinca, i dalje moraju čekati daleko izvan medicinski prihvatljivih okvira. Na prvi pregled onkologa u karlovačkoj se općoj bolnici čeka 95 dana, a u Općoj bolnici u Novoj Gradiški čak 108 dana! Opća bolnica »Dr. Tomislav Bardek« u Koprivnici prima predbilježbe za travanj 2013. godine, što znači da se u toj bolnici na prvi onkološki pregled čeka čak četiri mjeseca. Za usporedbu, u KBC-u Zagreb na isti se pregled čeka samo četiri dana, a u pulskoj bolnici 11 dana. Neke bolnice, primjerice KBC Rijeka, nisu objavile prvi slobodni termin. 


 Dijagnostičke pretrage još uvijek su daleko od od zacrtanih šest mjeseci, u kojima bi svi ne-hitni pacijenti morali doći na red. Na CT-a mozga u pojedinim se bolnicama čeka i po godinu dana duže nego drugdje. Tako se na red za CT mozga u KBC-u Osijek može doći za osam dana, u KBC-u Zagreb čeka se 44 dana, u KBC-u Rijeka 75 dana, a u KBC-u Split primaju se predbilježbe tek za siječanj 2014. godine! Magnetska rezonancija torakalne kralježnice u KB Merkur može se obaviti u roku od 71 dana, u riječkom KBC-u čeka se 167 dana, a u KBC-u Zagreb čak 184 dana. U Općoj bolnici u Slavonskom Brodu na ovu se pretragu čeka samo mjesec i pol dana.  

Dobar početak


Kako se doznaje u KBC-u Zagreb, u toj se bolnici e-naručivanjem tijekom prosinca naručivalo samo četiri posto pacijenata, dok se ostalih 96 posto naručivalo klasičnim putem, uglavnom osobno na šalteru bolnice, a nešto rjeđe faxom ili e-mailom. Obiteljski liječnici koji bi morali naručivati pacijente za bolničke preglede, tvrde da problem leži u bolnicama. Tamo gdje su bolnice posložile termine, sustav radi odlično, ali, tvrde liječnici, ima slučajeva da bolnice namjerno ne šalju podatke jer se iz njih jasno vidi tko koliko i kako radi. U KBC-u Zagreb to međutim nije slučaj, jer su svi termini narudžbi u toj ustanovi objavljeni na web-u. 


   Četiri posto e-narudžbi ne smatra se lošim rezultatom za početak e-naručivanja, kaže naš izvor u ministarstvu zdravlja, jer se radi o prvim pregledima koji obuhvaćaju oko 20 posto svih pregleda u bolnici. Prema tom tumačenju, e-naručivanjem za prvi se pregled dosad naručio svaki četvrti pacijent.