Nastavljene prozivke

Hebrang: Kujundžić jest dezerter, Kolak je bio dragovoljac

Dražen Ciglenečki

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Međutim, pokazalo se da status dragovoljca Domovinskog rata više ništa ne znači. To se s vremenom jednostavno izbrisalo, rezignirano je za naš list komentirao Andrija Hebrang



ZAGREB Toni Kolak, smjenjeni ravnatelj KB Dubrava, posljednjih dana, nakon što ga je Upravno vijeće razriješilo, nemilosrdno napada ministra zdravstva Milana Kujundžića, tvrdeći, između ostalog, da je on dezerter Domovinskog rata. Ministar Kujundžić ga je Državnom odvjetništvu prijavio zbog, prema njegovoj procjeni, protuzakonitog ugovora o uštedi vode u toj bolnici, koji je sklopio kao ravnatelj, a najavio je i privatnu tužbu protiv Kolaka zbog klevete.


Prošao bez tužbe


Međutim, gotovo na dlaku isto o Kujundžiću je prije nešto više od dvije godine govorio Andrija Hebrang, ali je prošao bez tužbe. Razlog Hebrangove provale bijesa na Kujundžića bila je njegova kandidatura za predsjednika Republike, u vrijeme kad je napustio HDZ i vodio stranku Hrvatska zora.


Nimalo mu se nije dopalo to što se Kujundžić natjecao kao konkurent HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović i javno ga je zato žestoko prozivao, premda mu je ovaj nekad bio pomoćnik dok je Hebrang obnašao dužnost ministra zdravstva. U međuvremenu se Kujundžić vratio u HDZ, ali Hebrang nije zbog toga promijenio stav o njemu.




– To su činjenice, a one se ne mogu promijeniti. Postoje dva dokumenta, jedan je Kujundžićev službeni životopis, koji je predao u Vladi, i u njemu se uopće ne spominje Domovinski rat i njegovo sudjelovanje. Drugi je članak o Kujundžiću u Wikipediji, koji nije demantiran, a iz kojeg je jasno gdje je on i u kojim državama bio 1991. 1992. 1993. 1994. 1995., rekao nam je jučer Hebrang. On je krajem 2014. u više navrata isticao da je Kujundžić 1991. i 1992. proveo na stručnom usavršavanju u Njemačkoj, 1993. i 1994. u SAD-u, a 1995. u Mađarskoj.


– To je tako bilo. Ali, nas smo si dvojica prošle godine u Vukovaru pružili ruke. Čestitao sam mu na pobjedi, jer je na HDZ-ovoj listi dobio ogroman broj preferencijskih glasova i osvojio zastupnički mandat. To je dokaz da danas sudjelovanje u Domovinskom ratu više nije nikakva prednost, niti nekome hendikep predstavlja to što je bio dezerter.


Pomirio sam se s tim, birači su rekli svoje. Kujundžić je bio u pravu, a ne ja. U demokraciji kad birači nešto kažu, to se mora prihvatiti. Na svojoj sam koži to jako dobro osjetio. Na predsjedničkim izborima 2009. od svih izglednih kandidata jedini sam ja bio dragovoljac Domovinskog rata i jedini nisam bio član Saveza komunista, a uvjerljivo sam izgubio. Pokazalo se da status dragovoljca Domovinskog rata više ništa ne znači. To se s vremenom jednostavno izbrisalo, rezignirano komentira Hebrang.


Besprijekoran


On se ne želi miješati u Kolakovu smjenu, naglašava da mu nisu poznate okolnosti u kojima je do nje došlo. Međutim, nije suzdržan kad je riječ o Kolakovom doprinosu u Domovinskom ratu.


– Itekako ga se kao ratni ministar zdravstva sjećam iz tog razdoblja. Kolak je bio dragovoljac od prvog dana i nema ratišta u Hrvatskoj na kojem nije bio i to uvijek u prvim redovima. Četiri godine je bez prekida spašavao živote a u rat je otišao premda je kući imao troje djece. Nekoliko sam mu puta rekao: »Toni, čuvaj se, imaš djecu«. On bi mi u tim prilikama odgovarao: »Zbog moje djece i branim Hrvatsku«. Što se toga tiče, Kolak je doista besprijekoran čovjek, zaključuje Hebrang.