Kontroverzni ministar

Hasanbegović najavio da ide u posjet spomen-području: ‘Odat ću počast žrtvama Jasenovca’

Boris Pavelić

U javnosti je stvoren dojam da spomen-područje postoji samo zbog komemoracije. No ono ima i istraživačko-dokumentacijsku i muzejsku zadaću, a to treba uistinu i postati, kazao je Hasanbegović



ZAGREB  Vrlo brzo ću posjetiti Spomen-područje Jasenovac i ondje odati počast žrtvama, izjavio je jučer za naš list ministar kulture Zlatko Hasanbegović.


Dodao je kako »podržava rad« Spomen-područja Jasenovac.



Ivan Gabelica, predsjednik Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) iz vremena kada je Hasanbegović bio predsjednik stranačke mladeži, današnjeg ministra pamti kao »protivnika svakog nasilja, hrvatskog domoljuba i protivnika svih totalitarizama«, objavio je HČSP na svojoj internet stranici. No Gabelica dodaje kako ustaškom pokretu i NDH »treba znanstveno pristupiti, bez političkih strasti«. Tvrdeći da »o tom periodu nemamo kritičko znanstveno djelo«, bivši Hasanbegovićev stranački predsjednik »odgovorno tvrdi da ustaški pokret nije bio fašistički pokret«.




»Osobno ću preuzeti brigu o spomen-području. Posvetit ću mu posebnu pozornost. Smatram da sva mjesta pijeteta treba rasteretiti od dnevnopolitičkih rasprava, jer se time ponižavaju žrtve«, kazao je ministar za naš list. Tvrdi kako je pogrešno interpretirana njegova izjava iz svibnja prošle godine, kada je u emisiji »Bujica« desnog ekstremista Velimira Bujanca državno pokroviteljstvo nad komemoracijom u Jasenovcu nazvao »problemom«. Tada je Hasanbegović ustvrdio kako se na komemoraciji proboja iz ustaškog logora smrti »ne komemorira žrtva, ne osuđuje počinitelj zločina, već se ona zloupotrebljava za rehabilitaciju jugoslavenskoga komunizma koji sam po sebi, u sebi, u svojem temelju, ima zločin«.


Začarani krug


»Nisam htio reći da je problem sama komemoracija«, ustvrdio je Hasanbegović jučer za naš list. »Htio sam reći da je nedopustivo da se sve komemoracije s državnim pokroviteljstvom koriste za ideološka prepucavanja. Moje je stajalište da na takvim mjestima treba komemorirati žrtvu, a ne ulaziti u povijesno-političke ekskurse, jer to postaje začarani krug«, kaže Hasanbegović.


Ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić jučer je u Slobodnoj Dalmaciji najavila dobru suradnju s Hasanbegovićem te otkrila kako su se sastali u srijedu. Hasanbegović nam je to potvrdio.


»Razgovarali smo pet sati. Vrlo ću brzo posjetiti Jasenovac, a posjetit ću i sve druge ustanove u odgovornosti Ministarstva kulture. Što se spomen-područja tiče, aktualne su teme komemoracija, koja dolazi brzo, te pitanje zatečenog zakonskog rješenja. Vidjet ćemo što ravnateljica misli, što treba napraviti. U svakom slučaju, imat će moju potporu«, kazao nam je Hasanbegović, ne precizirajući što točno podrazumijeva pod »zatečenim zakonskim rješenjem«. »U javnosti je stvoren dojam da spomen-područje postoji samo zbog komemoracije. No ono ima i istraživačko-dokumentacijsku i muzejsku zadaću, a to treba uistinu i postati«, kazao je Hasanbegović.



Članica Židovske općine Zagreb i vanjska suradnjica Yad Vashema Julija Koš ogorčena je najavama dobre suradnje Nataše Jovičić i novog ministra kulture. Dugo je već optužuje za revizionistički postav današnjeg Spomen-područja Jasenovac, a sada, u izjavi za naš list, Julija Koš kaže kako je najava suradnje Jovičić i Hasanbegovića »otvorena potvrda mojih desetgodišnjih tvrdnja: da su danas na vlasti, i sami ustaše načinili bi sadašnji postav muzeja u Jasenovcu«. – Nepokajani grijesi otaca bit će i službeno izbrisani, spomen na žrtve ustaškog zakonskog etničkog čišćenja zatirat će se još uspješnije, ako je to uopće moguće, sada i uz aktivan osobni ministrov nadzor, kazala je u izjavi za naš list Julija Koš.


Ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić za Slobodnu Dalmaciju jučer je izjavila kako je Hasanbegović tijekom njihova razgovora »sve segmente našega rada i truda ocijenio pozitivno« i »obećao da će nas kadrovski ojačati i riješiti tekuće probleme«.


Velika podrška


Razgovarali su, dodala je, o »radu svih segmenata memorijalnog područja, te o muzejskoj, istraživačkoj i edukativnoj djelatnosti i potrebama za budući rad«. »Iz svega navedenog uvjerenja sam da će nam ministar biti velika podrška«, zaključila je. Hasanbegović odbija mogućnost suradnje sa »Spomen-područjem Donja Gradina«, dijelom bivšeg logora Jasenovac na desnoj obali Save, u BiH, koje je u Republici Srpskoj. »To je problem. Načelno sam za razgovor sa svakim, ali dok u Gradini imaju bilo kakav utjecaj negatori genocida u Srebrenici, ne vidim razloga za bilo kakav odnos«, kaže Hasanbegović.