Nema frakcijašenja u HDZ-u

Hasanbegović: ‘Ne namjeravam se baviti urotničkim djelovanjima, niti ću biti pučki tribun u Saboru’

Zlatko Crnčec

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Kako se može doznati iz razgovora s nekim saborskim zastupnicima HDZ-a u stranci ne smatraju da bi Hasanbegović mogao raditi dodatne probleme ili na bilo koji način iskakati iz stranačke politike



ZAGREB – Nakon što je donedavni ministar Zlatko Hasanbegović otklonio mogućnost da postane šef saborskog Odbora za kulturu u HDZ-u smatraju da se time do daljnjeg u političkom smislu zatvara slučaj njegove smjene.


– Ma to je bilo za očekivati. Hasanbegović naprosto nije mogao prihvatiti mjesto šefa Odbora za kulturu budući da se ne slaže s time da ga na poziciji ministra naslijedi Nina Obuljen Koržinek. Osim toga, to i nije loše za stranku i Vladu budući da bi sjednice Odbora na kojima bi on predsjedavao, a ona govorila uime Vlade samo ponovo otvorile mogućnost da mediji stalno analiziraju njihov odnos. Da je prihvatio, Hasanbegović bi bio u nemogućoj situaciji jer bi se svaki njegov prigovor na neki potez nove ministrice mogo shvatiti kao odraz neke njegove osobne frustracije – smatra jedan član vodstva HDZ-a.


Kako se može doznati iz razgovora s nekim saborskim zastupnicima HDZ-a u stranci ne smatraju da bi Hasanbegović mogao raditi dodatne probleme ili na bilo koji način iskakati iz stranačke politike na način da bi mogao ugroziti jedinstvo HDZ-a, barem ne kada je u pitanju vanjski dojam. Da je tome tako potvrđuje i sam Hasanbegović.




– Vidjet ćemo što će se dalje događati u kojem će se smjeru razvijati politički život. Ja sam član zastupničkog kluba HDZ-a i ne nemjeravam se bavit nikakvim urotničkim djelovanjima. A u Saboru sigurno neću djelovati tako da u sabornici budem nekakav pučki tribun koji lupeta o svemu i svačemu – rekao je Hasanbegović za naš list.


Sve ovo znači da otpada mogućnost za formiranje bilo kakve organizirane desne frakcije koja bi mogla utjecati na situaciju u najjačoj vladajućoj stranci.


U ovom trenutku veće je zanimanje i članstva i vodstva HDZ-a izazvao slučaj Gorana Marića koji ipak neće biti ministar bez portfelja već će dobiti svoje ministarstvo koje će skrbiti za državnu imovinu. Sam je Marić prilično popularan i velikom dijelu članstva koje je sa zadovoljstvom primilo činjenicu da će dobiti svoje ministarstvo čime će se ipak umanjiti uloga potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarastva Martine Dalić.


Naime, Dalić je izašla iz HDZ-a 2014. godine kada je proglasila stranku potpuno nespremnom za obnašanje vlasti čak ako i pobijedi na izborima. Međutim, nakon odlaska s čela HDZ-a Tomislava Karamarka i pobjede na izborima 11. rujna novo vodstvo HDZ-a predvođeno novim predsjednikom Andrejom Plenkovićem vratilo ju je u stranku i ponudilo joj mjesto u novoj Vladi kao potpredsjednici za gospodarstvo i ministrici gospodarstva. Osim nje u stranku su se vratitili i Milan Kujundžić koji je postao ministar zdravlja i Drago Prgomet koji je postao saborski zastupnik.


Sve to nije baš najbolje primljeno među članstvom budući da je svatko od ovo troje prilično loše govorio o HDZ-a u vrijeme nakon odlaska iz stranke. Osim toga, u slučaju Marića članstvo je bliže njegovoj njegovoj koncepciji kontrolirane privatizacije od potpunog liberalizma kojeg promiče Dalić.