Šokatno pismo danskog suca

Harhoff: Gotovina i Markač oslobođeni pod pritiskom Amerike

Denis Romac

Frederik Harhoff otvoreno sugerira kako je Theodor Meron pritiskao suce da donesu oslobađajuću presudu, u ovome ali i u slučaju generala Momčila Perišića, te Jovice Stanišića i Franka Simatovića



Ono o čemu se dosad u Haagu pričalo samo u kuloarima – da su posljednje oslobađajuće haške presude hrvatskim i srpskim generalima donesene pod vanjskim pritiskom – sada je postalo javno. Danski sudac Haškog suda Frederik Harhoff napisao je povjerljivo pismo svojim kolegama i poslao ga na 55 adresa, otkrivajući kako nova praksa Haškoga suda znači da su haški suci prisiljeni »svjesno puštati ratne zločince na slobodu«, što kod njega izaziva »duboku zabrinutost« i »sumnju da su neke kolege podlegle političkim pritiscima«. 



U svom šokantnom pismu sudac Harhoff izrijekom spominje tri predmeta i tri presude koje su izazvale njegovu reakciju: oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, zatim srpskom generalu Momčilu Perišiću te nedavnu oslobađajuću presudu šefovima srpske Državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. 





  Priču o Harhoffovom pismu objavio je danski tabloid BT, koji je na svojim internetskim stranicama objavio i cjelovito pismo razočaranog suca, a vijest su prenijeli brojni drugi danski mediji, kao i mediji u regiji. Frederik Harhoff je u Haagu »ad litem« sudac, što znači da je imenovan privremeno, a ne stalno. Harhoff je trenutačno član sudskog vijeća u predmetu Šešelj. 


  Harhoff u pismu apostrofira »strah« vojnog establišmenta u SAD-u i Izraelu jer se praksa Haškog suda opasno približila najvišim vojnim zapovjednicima. Kada pak govori o kolegama koji su podlegli političkim pritiscima, Harhoff neuobičajeno otvoreno sugerira kako je Amerikanac Theodor Meron, koji je predsjedao sudskim vijećima u predmetima Gotovina i Perišić, »vršio pritisak na suce« da donesu oslobađajuću presudu u tim predmetima. Štoviše, Harhoff tvrdi da je upravo Meron »u zadnji čas« uspio nagovoriti »ostarjelog turskog suca« (očito misli na Mehmeta Guneyja) da promjeni mišljenje i donese oslobađajuću presudu. 


  Danski sudac neuvijeno spominje glasine koje govore kako je i nizozemski sudac Alphons Orie, koji je donio oslobađajuću presudu u predmetu Stanišić, bio izložen pritisku Amerikanca Merona da donese upravo takvu presudu.