Hrvatska udruga radničkih sindikata

HURS: Novi Stečajni zakon neće otkloniti postojeće probleme; potrebno dodatno ekipiranje i edukacija

Portal Novilist.hr

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

"Postojeće stanje infrastrukture za stečajeve hrvatskog pravosuđa dokazano je loše, o čemu svjedoči statistika. Stoga nas čudi što Vlada očekuje da će s postojećom infrastrukturom te uz enormno povećanje broja predmeta, doći do ikakvog napretka u praksi", piše u priopćenju HURS-a



Stupanje na snagu novog Stečjanog zakona izazvalo je kritike Hrvatske udruge radničkih sindikata.


Stupanje na snagu novog Stečajnog zakona neće otkloniti probleme zbog kojih je Hrvatska na dnu Europske statistike po trajanju stečajnih postupaka i postotku naplate vjerovnika, piše Hrvatska udruga radničkih sindikata u svom priopćenju.


“Kasno pokretanje stečaja, njihova dugotrajnost i slaba naplata vjerovnika zbog pomanjkanja imovine temeljni su problemi stečajnog prava u Republici Hrvatskoj. Ti problemi ne mogu se otkloniti bez dodatnog ekipiranja i edukacije, kako stečajnih odjela trgovačkih sudova, tako i stečajnih upravitelja”, poručuje HURS.




“Postojeće stanje infrastrukture za stečajeve hrvatskog pravosuđa dokazano je loše, o čemu svjedoči statistika. Stoga nas čudi što Vlada očekuje da će s postojećom infrastrukturom te uz enormno povećanje broja predmeta, doći do ikakvog napretka u praksi”, piše u priopćenju HURS-a.


“Ovoj Vladi predlagali smo pokretanje edukacije za stečajne upravitelje, svjesni tog problema, te imajući u vidu skori početak pokretanja stečajeva fizičkih osoba, no nismo naišli na razumijevanje i podršku. S takvim stanjem na terenu optimizam Ministra pravosuđa zbog stupanja novog Stečajnog zakona na snagu ostat će bez pokrića, jer će ga praksa ubrzo demantirati”, zaključuje HURS u svom priopćenju kojeg potpisuje predsjednik te udruge Ozren Matijašević.