Ocjena 2, najpovoljnija u zadnje četiri godine

HUP razočaran i rezigniran neuspješnim sastavljanjem vlasti: Poslodavci od nove Vlade ništa ne očekuju

Branko Podgornik

Čekaju Vladu koja će povući hrabre i odgovorne poteze – Zvonimir Mršić, Bernard Jakelić, Ivica Mudrinić i Gordana Deranja / Foto  D. JELINEK

Čekaju Vladu koja će povući hrabre i odgovorne poteze – Zvonimir Mršić, Bernard Jakelić, Ivica Mudrinić i Gordana Deranja / Foto D. JELINEK

Poslodavci prigovaraju i zbog odgode reformi. Predsjednica HUP-a Gordana Deranja političkoj eliti koja nikako da sastavi vlast poručila je da se vodi »željom za stvaranje bolje hrvatske budućnosti, a ne osobnim i stranačkim interesima« 



ZAGREB Poslodavci su stanju u gospodarstvu tijekom 2015. dali dvojku, najpovoljniju ocjenu u protekle četiri godine, nakon što je Hrvatska izašla iz ekonomske recesije. Međutim, oni smatraju da je taj gospodarski oporavak nedovoljan i uglavnom »uvezen« iz EU-a. Kažu da još čekaju Vladu koja će »pospremiti vlastitu kuću« te »povući hrabre i odgovorne poteze« koji će deblokirati razvojne mogućnosti Hrvatske. 


Preuzeti odgovornost 


– Gospodo, postavite jasan plan, imenujte kompetentne ljude spremne za preuzimanje odgovornosti, te postavite gospodarski oporavak i fiskalnu konsolidaciju kao najvažnije prioritete – poručila je predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja političarima, govoreći jučer na tradicionalnom predblagdanskom domjenku HUP-a, na kojem se okupilo oko 300 poduzetnika. 


– U radu se vodite željom za stvaranjem bolje hrvatske budućnosti, a ne osobnim i stranačkim interesima – poručila je Deranja hrvatskoj političkoj eliti koja tjednima neuspješno sastavlja novu vladu. Nije spominjala konkretne političare ni stranke. Ponovo je zatražila reforme i ponudila vladi stručnu pomoć poslodavaca u njihovu izvođenju, iako su dosadašnji zahtjevi HUP-a uglavnom odlazili u vjetar. No, čini se da su poduzetnici u sastavu HUP-a postali razočarani i rezignirani, pa od nove Vlade više ne očekuju ništa, sudeći prema najnovijem istraživanju među 6.000 članica HUP-a. 



Ulazak u 2016. godinu s umjerenim optimizmom 




Stanje u gospodarstvu u prošlim četirima godinama bilo je najgore tijekom 2013., kad su ga poslodavci ocijenili jedinicom. Iako se ove godine prosječna ocjena povećala na 2,13, čak dvije trećine poslodavaca smatra da je gospodarsko stanje i dalje loše. U iduću godinu ulaze s umjerenim optimizmom, jer oko 80 posto ispitanih smatra da će 2016. biti »približno ista« ili »malo bolja« od ove – pokazalo je istraživanje u tvrtkama s više od pola milijuna zaposlenih, koje čine dvije trećine privatnog sektora u zemlji.



– Poduzetnici od države, poučeni lošim iskustvima, ne očekuju nikakvu pomoć – upozorio je Davor Majetić, glavni ravnatelj HUP-a, tumačeći rezultate istraživanja. Ocijenio je da su poslodavci nakon šest godina krize osjetili blago poboljšanje, ali ponajprije zato što su pronašli »unutarnje rezerve« i oslanjali se na vlastite snage, dok je država oklijevala s reformama.


Ozbiljan zaostatak 


– Hrvatska u reformama i dalje ozbiljno zaostaje za novim članicama EU-a koje se mijenjaju brže i učinkovitije. Odgađanje reformi i nedostatak jasne strategije, vodstva, hrabrosti i znanja političkih elita za snažnije promjene, Hrvatsku drže zarobljenu na začelju EU-a – ocijenio je Majetić. Nakon Grčke, Hrvatska je članica EU-a kojoj najviše prijeti bankrot, rekao je. Pojava slabog gospodarskog rasta u 2015. nije zadovoljajuća ni za poslodavce, niti za građane, smatra HUP.