Izravno biranje

HSS-ova Fimi media? Damir Bajs državnim milijunima pozlatio tvrtku Sanamens

Ladislav Tomičić

Tvrtka u vlasništu Maje Šostar, sestre zagrebačkog pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara, od Bajsovog je ministarstva u četiri godine uprihodovala čak šest milijuna kuna



ZAGREB Ministarstvo turizma sa HSS-ovim Damirom Bajsom na čelu u četiri protekle godine dodijelilo je tvrtki Sanamens šest milijuna kuna za sudjelovanje u organizaciji manifestacija, uglavnom u organizaciji manifestacije Dani hrvatskog turizma.


Bajsovo ministarstvo poslove je spomenutom poduzeću davalo na temelju 2B dodatka javne nabave, koji omogućuje da se posao delegira direktno, bez suvišnih »komplikacija« što ih traže otvorene javne nabave.


Na isti način, podsjetimo, poslove od državnih poduzeća dobivala je notorna FIMI media, zbog čega vlasnica te tvrtke Nevenka Jurak, bivši premijer Ivo Sanader i rizničar HDZ-a Mladen Barišić danas trpe stanovite neugodnosti.  Posljednji posao uz pomoć spomenutog dodatka 2B Bajsovo ministarstvo dodijelilo je tvrtki Sanamens prije pet dana, a u pitanju je nabava »usluge stručne i tehničke pomoći u organizaciji manifestacije Dani hrvatskog turizma 2011.« Za tu uslugu ministar Bajs iz budžeta ministarstva platit će 1,9 milijuna kuna.

Tvrtka Sanamens u vlasništvu je Maje Šostar, sestre zagrebačkog pročelnika Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara. Zanimljivo je da je pri poslovnoj suradnji Bajsovog ministarstva i Sanamensa potonja tvrtka iz godine u godinu dobivala sve više novca.




 S tvrtkom Maje Šostar ministarstvo je započelo suradnju 2008. godine, kad je njezinoj agenciji natječajem dodijeljen posao od 678,7 tisuća kuna (bez PDV-a) za uslugu organizacije kongresne manifestacije. Pri nabavi je također bio primijenjen dodatak 2B, a znakovito je da je Sanamens naveden kao jedini ponuditelj iako se marketinške tvrtke na tržištu otimaju za svaku mrvicu proračunskog kolača.


Poslovi koje ministar Damir Bajs kao odgovorna osoba iz godine u godinu dodjeljuje tvrtki Maje Šostar nisu i jedini poslovni odnosi Ministarstva turizma i Sanamens.


Spomenuta agencija, naime, organizira izbor za miss i mistera Hrvatske, a četiri godine pokrovitelj izbora bilo je upravo Ministarstvo turizma. Resornog ministra, točnije nadležnu službu njegovog ministarstva, pitali smo do koliko je novca na ime pokroviteljstva došla tvrtka Sanamens.


Odgovor na ovo pitanje nismo dobili. Također, ministarstvo nam je ostalo dužno odgovor na pitanje koje tvrtke je, osim Sanamensa, pozvalo na natječaj za posao organizacije dana hrvatskog turizma.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u utorak, 27. rujna, 2011.