Finalni izbor

HS Produkt za korak “prekratak” na natječaju: Francuzi ipak odustali od hrvatske jurišne puške

Danko Radaljac

Jurišnoj puški VHS-2 ostaje referenca da je bila u najužem izboru jedne od vojno najmoćnijih nacija svijeta / Foto S. MIDŽOR/PIXSELL

Jurišnoj puški VHS-2 ostaje referenca da je bila u najužem izboru jedne od vojno najmoćnijih nacija svijeta / Foto S. MIDŽOR/PIXSELL

Francusko Ministarstvo obrane odabaralo je njemački model HK416, koji se najčešće doživljava kao najbolja jurišna puška na svijetu. Jedina mana odabrane njemačke jurišne puške je visoka cijena



ZAGREB – Francuski specijalizirani i javni mediji posljednjih tjedana donose neslužbene informacije kako je njihovo Ministarstvo obrane odlučilo za novu jurišnu pušku vojske odabrati Heckler&Koch HK416. Što znači da je hrvatska VHS-2 puška, proizvod HS Produkta, ipak ostala kratka za korak na ovom natječaju za izradu više od sto tisuća pušaka.


Podsjetimo, Francuzi su na kraju u razmatranje uzeli pet pušaka, HK416, VHS-2, FN SCAR, SIG SG 550 i Beretta ARX160. Glavnim favoritima od početka su smatrani HK416 i SCAR, ali je i VHS-2 imala jedan jak argument na svojoj strani. Naime, Francuzi ovim natječajem mijenjaju svoju dosadašnju osnovnu jurišnu pušku FAMAS koja je konstruirana kao bullpup. Odnosno, magazin u pušku ide iza okidača čime se u manju pušku može ugraditi veća cijev.


Belgijci razočarani


Puška VHS-2 je od pet pušaka na natječaju jedina bila također takve konstrukcije, dok su ostale bile klasične. No, čini se kako to ovaj put nije igralo pretjeranu ulogu, uostalom, Francuzi su se odlučili već za veliku promjenu samim time što su odlučili odabrati stranu pušku kao osnovno oružje svoje vojske.




U konačnici, prema napisima francuskih medija, u finalni izbor ipak su upali belgijski SCAR i njemački HK416. Zanimljivo je kako su se Belgijci nadali da bi oni trebali imati prednost pred njemačkim konkurentom, jer u Francuskoj imaju nekoliko svojih servisnih radionica, što olakšava natječaj, a i ekonomski je bolje za Francuze. Na kraju su francuski birokrati ipak otišli jednim drugim putem – za osnovnu jurišnu pušku odbarali su HK416, koja se najčešće doživljava kao najbolja jurišna puška na svijetu, sa samo jednom manom.


Visokom cijenom. Francuzima to nije igralo ulogu kod odabira opreme svojih vojnika. Saznaje se kako su se Belgijci na ovu odluku žalili, ali su im izgledi da se išta promijeni gotovo pa ravni nuli.


HK416 nastao je na neobičan način, kad američke specijalne snage nisu bile zadovoljne s M4 Carabine, osnovnom jurišnom puškom američke vojske. Od Hecklera (nekoć Mauser), kojeg krasi pozicija jednog od najrenomiranijeg proizvođača pušaka na svijetu, tražili su da unaprijedi M4 s boljim izbacivačem metaka, te ostalim dodacima koji bi trebali pojačati robusnost na terenu i pouzdanost puške. Rezultat je bila HK416, danas omiljena puška većine specijalnih snaga država NATO-saveza.


Najveća prodaja


Puška HK416 zbog njezine visoke cijene do sad je kao osnovna puška bila odabrana samo u Norveškoj, koja ionako nema nekih velikih financijskih briga. Francuska je druga država koja uvodi ovu pušku u upotrebu u »običnim« postrojbama, što je ujedno i najveća dosadašnja pojedinačna prodaja ovog oružja.


VHS-2 tako ostaje referenca da je bila u najužem izboru za pušku jedne od vojno najmoćnijih nacija svijeta, što uopće nije mala stvar. Dapače, svakako je pozitivno da je službeno izgubila tek od puške koju bije glas da je najbolja na svijetu.


Ne treba zaboraviti kako je puška našeg domaćeg prodavača bila i u Indiji, koja tek priprema natječaj za jurišnu pušku. Kako se radi o vojsci koja u svom sastavu ima kopnenu komponentu s više od 1,2 milijuna vojnika, jasno je da se radi o natječaju zbog kojeg proizvođačima cure sline. A zbog sklonosti Indije da diverzificira nabavu oružja na čim više država, VHS-2 svakako ima neke izglede.