Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
28. veljače 2020.
Zaštićena samo mirovina

HRVATSKI APSURD Ovršni zakon debelo zakida umirovljenike koji će željeti raditi dodatni posao

HRVATSKI APSURD Ovršni zakon debelo zakida umirovljenike koji će željeti raditi dodatni posao
HRVATSKI APSURD Ovršni zakon debelo zakida umirovljenike koji će željeti raditi dodatni posao
Autor:
Objavljeno: 2. veljača 2019. u 7:42 2019-02-02T07:42:50+01:00

Ako ovršenik ostvaruje primanje s naslova mirovine može ostvariti samo pravo na ograničenje ovrhe na mirovini, a ne i pravo na ograničenje ovrhe na drugom dohotku, jer za to nema pravni temelj

ZAGREB Građaninu koji prima plaću od primjerice sedam tisuća kuna, u slučaju ovrhe zbog neplaćenih računa, ostaje za život više od 4.100 kuna, dok će mu preostali dio biti ovršen.

Umirovljeniku koji ima mirovinu od tisuću i pol kuna i dodatno radi te ostvaruje drugi dohodak od, primjerice, dvije tisuće kuna, na računu će ostati samo 1.150 kuna za život, dok će mu preostali dio mirovine od 375 kuna kao i cijeli iznos drugog dohotka od dvije tisuće kuna biti ovršen radi naplate duga.

Taj je apsurd posljedica odredbi aktualnog Ovršnog zakona, koji propisuje da je u slučaju građana koji imaju plaće jednake ili veće od prosječne neto plaće od ovrhe izuzet iznos u visini dvije trećine prosječne neto plaće, a ako je manja od utvrđenog prosjeka, izuzet je iznos u visini tri četvrtine neto plaće, uz uvjet da iznos za isplatu ne prelazi dvije trećine prosječne plaće. No, te se odredbe odnose na plaće i mirovine, ali ne i na cijelo mjesečno primanje građanina.

Tu je problematiku dodatno aktualiziralo pitanje zastupnika SDP-a Peđe Grbina upućeno Vladi.

Grbin je iznio slučaj umirovljenika koji ima mirovinu od 1.500 kuna, a »pored navedene mirovine, kako bi mogao preživjeti, jer mu ona nije dostatna, planirao je ostvarivati dodatan dohodak«. U Fini su ga, navodi Grbin u svom dopisu, obavijestili da zakonski nije moguće zaštititi dodatni dohodak, jer se zaštita odnosi samo na mirovinu, dok je dodatni dohodak u cijelosti bio predmet ovrhe.

* Opširnije čitajte u tiskanom izdanju Novog lista...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.