Tko će voditi radio-televiziju?

HRT ostaje obezglavljen: Siniši Kovačiću istječe mandat, nitko ne zna što dalje

Siniša Pavić

HRT ostaje obezglavljen – Siniša Kovačić  / foto: arhiva nl

HRT ostaje obezglavljen – Siniša Kovačić / foto: arhiva nl

U Vladi i Ministarstvu kulture muk o izboru glavnog ravnatelja javne ustanove Kovačiću istječe mandat, nitko ne zna što dalje.



ZAGREB – Hrvatska radiotelevizija od subote više nama glavnog ravnatelja, pa makar on bio i »samo« v.d.! Siniši Kovačiću mandat istječe danas u ponoć, kako onaj šestomjesečni, tako i onaj njegov za jedan mjesec produljen zahvaljujući Vladinoj odredbi.


Kakvo će pak čudo ta ista Vlada smisliti, kakvu pravnu akrobaciju, pa ili ostaviti Kovačića sve dok se Sabor ne konstituira i pozabavi izborom glavnog ravnatelja, ili će naći neku drugu zakonsku odredbu koja će joj omogućiti da privremeno stavi na čelo HRT-a kog drugog, pitali smo i Vladu i Ministarstvo kulture. Jučer, međutim, o svemu muk.


– Obavješćujemo Vas da je Hrvatska radiotelevizija javna ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska, a osnivačka prava ostvaruje Vlada Republike Hrvatske. U skladu s time molimo da pitanje uputite mjerodavnima u Vladi Republike Hrvatske, odnosno u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske – poručili su nam s HRT-a na naš upit tko će od 1. listopada biti na čelu kuće.




U najkraćem, kako se od pravnih stručnjaka dalo čuti, traži se zakonski zastupnik koji bi mogao HRT zastupati u pravnom prometu s trećima, ili pojednostavljeno, onaj koji će makar svojim potpisom moći omogućiti isplatu plaća. Po nekim tumačenjima, loptica bi se opet tako mogla vratiti put Nadzornog odbora HRT-a zahvaljujući članku 23 Zakona o HRT-u koji kazuje kako je moguće da NO HRT-a nekog ovlasti da zastupa HRT do imenovanja novog ravnatelja.


A kako su na HRT-u gotovo svi u statusu vršitelja dužnosti i kako su samo članovi NO-a odabrani od Sabora pa im još u opisu posla stoji da nadziru poslovanje, ne bi bilo čudno da se onaj koji zastupa, ako ne i njih dvojica, nađu baš u redovima NO-a HRT-a.


Štogod bilo, činjenica jest da je Zakon koji nije predvidio situaciju u kojoj nema Sabora da imenuje prvog čovjeka televizije, istu tu televiziju i njene djelatnike doveo na brisani prostor, barem literarno, ako ne i bukvalno, obezglavljene. Ne samo da je neizvjesno hoće ili biti plaća, već se sve češće govori o katastrofičnim učincima Mostova inzistiranja na smanjenju RTV pristojbe.


Priča kruži da su se Most i HDZ dogovorili: 15 kuna manja pristojba, gubitak do 220 milijuna na godišnjoj razini, ukidanje Trećeg i Četvrtog programa, izmještanje HRT-ovih orkestara negdje izvan HRT-a, otpuštanje i do 500 djelatnika. Jedino se kuloari spore kreće li sve to od 1. ožujka, ili od 5. svibnja sljedeće godine. Iz HDZ-a i Mosta ni glasa o tome.