Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1n
Sutra: 12° 12° 1n
17. listopada 2019.
Nova metla

HRT će preuzeti Banac, Sedlar, Manjkas ili Gačić?

HRT će preuzeti Banac, Sedlar, Manjkas ili Gačić?
HRT će preuzeti Banac, Sedlar, Manjkas ili Gačić?
Autor:
Objavljeno: 25. siječanj 2016. u 8:15 2016-01-25T08:15:00+01:00

Navodno je dio Mostovih simpatizera i članova dugo zagovarao i ideju da se glavnog ravnatelja  HRT-a Gorana Radmana pusti da odradi mandat do kraja, no ta ideja nije naišla na simpatije HDZ-a

ZAGREB  Ministar branitelja Mijo Crnoja među prvim je novim ministrima koji je gostovao na Hrvatskoj radioteleviziji. Ove subote, u emisiji »Veterani mira«, iskoristio je priliku pa poručio i kako HRT-u mora biti obaveza i dužnost raditi filmove o braniteljima i ratu te »promicati ciljeve za koje su ginuli branitelji diljem Hrvatske«. Crnoja je tako bio znatno konkretniji od Zlatka Hasanbegovića, ministra kulture pod čiju skrb spada i javni servis, koji je za Novi list prije koji dan kazao kako je stanje na HRT-u izvanredno što pokazuju i loši međuljudski odnosi koji tamo vladaju. Doda li se ovom izrazita kritičnost što su je naspram HRT-a iskazivali zastupnici HDZ-a za prošlog saziva Sabora, baš kao i činjenica da se nijedna vlast u nas nije libila dohvatiti HRT-a, čini se da su kadrovske promjene na HRT-u tek pitanje dana. 

Iznimno povjerenje

I prije nego li je formirana Vlada, u javnosti su su pojavile špekulacije o imenima najizgledanijih kandidata za fotelju glavnog ravnatelja HRT-a. Ivo Banac, Iva Gačić, Josip Jurčević isplivali su  u prvi plan. Nitko od njih se nije oglasio, tek je za vjerovati kako je eventualnu kandidaturu povjesničara Jurčevića makar uzrdmala činjenica da je baš on bio gost Marka Juriča u emisiji zbog koje je Z1 televiziji oduzeta koncesija na tri dana.

Prisavski rat

Krene li aktualna državna vlast u rušenje one prisavske, valjat će na šest mjeseci imenovati v.d. glavnog ravnatelja koji mora biti iz redova zaposlenika. S obzirom na agilnost prisavskih članova udruge Hrvatski novinari i publicisti, kojima je na čelu novinar HRT-a Siniša Kovačić, lako je moguće da v.d. valja tražiti među njima. To pak navješćuje još jedan, novi, a više puta viđen prisavski »građanski« rat uz, dakako, pokoji snimljeni film po ukusu ministra Crnoje.

Vazda se kao jedna od opcija spominjao i Miljenko Manjkas, no pitanje je koliko je kredita dobio ili izgubio Manjkas zbog načina na koji je vođena HDZ-ova izborna kampanja s kojom Tomislav Karamarko i nije uvijek bio najzadovoljniji. Zato bi zadovoljan mogao biti ministar branitelja, ako je istina da se u favorita za čelnog čovjeka HRT-a premetnuo redatelj Jakov Sedlar. U svakom slučaju, traži se čovjek od iznimnog povjerenja najužeg vrha HDZ-a, dok će se Most, navodno, zadovoljiti prisavskom funkcijom koja im omogućava da budu korektiv i da im stvari ne izmiču kontroli.

Nije lako

Navodno je dio utjecajnih Mostovih simpatizera i članova dugo zagovarao i ideju da se aktualnog glavnog ravnatelja HRT-a pusti da odradi mandat do kraja, no ta ideja nije naišla na simpatije HDZ-a. Radmana međutim i nije lako smijeniti. Može se to učiniti ili promjenom Zakona o HRT-u, što je zbog potrebne kvalificirane većine malo vjerojatno, ili glasovanjem o povjerenju temeljem članka 20. stavak 6. aktualnog Zakona o HRT-u u kojem se među razlozima vrijednim smjene navodi i onaj »ako ne postupi po zakonitoj odluci Nadzornog odbora HRT-a«.

Teoretski, Radmanu ne ide u prilog ukoliko nastavi inzistirati na provedbi nekih poslovnih poteza mimo volje NO HRT-a, baš kao ni to ukoliko se aktivira interes za kaznene prijave poput onih što ih je primjerice protiv njega podnio bivši član NO HRT-a Dražen Rajković. No, najveći ga ispit čeka skoro pred samim zastupnicima. Ne usvoje li njegovo Izvješće o poslovanju u 2014., bit će to snažna poruka, ali i mogući razlog za smjenu, onako kako su zbog neusvajanja izvješća o radu NO HRT-a za 2013. smijenjeni članovi tadašnjeg NO HRT-a  pod egidom »rušenja ugleda HRT-a«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.