Rade na sebi

HNS u avanturi zvanoj treći put

Tihana Tomičić

Vrijeme nam je da se jasno liberalno profiliramo i homogeniziramo liberalnu scenu. Jer, SDP ponekad voli raditi u korist naše štete. Zato moramo imati vlastite temelje, kaže dio narodnjaka iz Vlade 



U trenutku dok se bivši šef stranke Radimir Čačić privikava na novi režim života i prehranu u zatvoru u Valturi kraj Pule, Hrvatska narodna stranka upravo u suradnji s Istrijanima, sa IDS-om kreće u avanturu zvanu »treći put«. Ili preciznije, »srednji put« na opciji jačanja liberalne političke misli, s obzirom da su neki drugi pokušaji trećeputaštva već dosad uglavnom neslavno propadali. 


   Šalu na stranu, HNS-ovci ovih dana vrlo ozbiljno rade na sebi: prošloga tjedna u Tuheljskim Toplicama sastalo ih se dvije tisuće na tradicionalnom druženju gdje su tražili načine kako da ojačaju vlastiti integritet i autonomiju unutar nacionalne koalicije sa SDP-om, ali i kako da, paralelno s time, ojačaju liberalnu struju u Hrvatskoj, u kojoj vide i IDS (zajedno su članovi europske federacije liberala, ALDE) te moguće HSLS ili još neke druge stranke centra. 


   HNS-ovci na taj način ubijaju dvije muhe jednim udarcem: s jedne strane pokazuju da su u stanju naći alternativu bezuvjetnoj dominaciji SDP-a u velikoj koaliciji, a s druge strane i grade poziciju za predstojeće EU izbore koji su ponovno na dnevnom redu za godinu dana. Očito su – ispravno – zaključili da će SDP na te izbore 2014. godine ići samostalno, stoga se okreću liberalnoj opciji, koja ionako u Europskom parlamentu čini treću grupaciju po snazi, uz socijaliste i pučane, a budući da je u interesu šefa IDS-a Ivana Jakovčića da napokon uđe u Europarlament, stvar se odvija logičnim tijekom po obje stranke. 




   »Vrijeme nam je da se jasno liberalno profiliramo i homogeniziramo liberalnu scenu. Jer, SDP ponekad voli raditi u korist naše štete. Zato moramo imati vlastite temelje«, kaže dio narodnjaka iz Vlade. 


  Ideja regionalizacije


   Nakon lokalnih izbora na kojima su HNS-ovci postigli vrlo dobre rezultate, čak i iznad vlastitih očekivanja, dobivši tri župana te, primjerice, četiri grada i općine u PGŽ, sada su se sastali i HNS-ovi župani sa IDS-ovim Valterom Flegom u Varaždinu, i poslali vrlo jasnu političku poruku o tome da se unutar zajedničke Kukuriku koalicije koju čine sa SDP-om rađa potpuno nova, liberalna osovina. 


   Prva ideja varaždinskog župana iz HNS-a Predraga Štromara bila je da se povežu župani najjačih i najnaprednijih županija u Hrvatskoj, pa je kontaktiran i SDP-ov Zlatko Komadina, no čini se da je na kraju sve ostalo na razini HNS-IDS i jedne sasvim druge ideje. To je i logično jer HNS želi, kako kažu u stranci, pokušati ojačati u Istri upravo povezivanjem sa IDS-om (i sada su ondje zajedno u koaliciji, nakon što je SDP otišao svojim putem), a ono što je zajedničko objema strankama, također, jest i ideja decentralizacije i regionalizacije, za koju u HNS-u isto tako misle da je treba ponovno reaktualizirati, ako se do kraja mandata državne financije stabiliziraju. 


   – HNS želi otvoriti dijalog i biti lider javnog dijaloga na teme razvoja koje se odnose na razdoblje sljedećeg mandata, nakon što ova Vlada dovrši posao. HNS želi nametati tempo takvih rasprava u javnosti, a jedna od takvih tema svakako je ideja decentzralizacije i regionalnog preustroja Hrvatske, kao i nove javne uprave na svim razinama – kaže nam jedan od članova Predsjedništva stranke. SDP mora znati da ima strateškog partnera koji se ne boji reformi i promjena, kažu u HNS-u. 


  Rast rejtinga


   A vrh stranke sa Vesnom Pusić na čelu uopće ne krije ambiciju daljnjeg rasta rejtinga stranke, koji je više nego primjetan nakon što se Čačić bio prisiljen udaljiti sa scene. U svim anketama zadnjih mjeseci HNS bilježi rast, sa doista slabašnih dva-tri posto, a sad je cilj stranku vratiti gdje je bila uoči izbora 2011. godine.  

  – Rast rejtinga HNS-a i pozitivan trend u posljednjih nekoliko mjeseci ohrabruje nas i rezultat je napora svih naših članova, kao i činjenice da smo poteškoće koje smo imali unutar stranke prevladali i ostavili iza sebe. Ali, što se nas tiče, to nije dovoljno. Želimo zadržati pozitivan trend i vratiti rejting HNS-a iz prošlosti, koji je bio između 7 i 8 posto te afirmirati politiku HNS-a tako da je prepozna veći broj građana, poručila je predsjednica HNS-a Vesna Pusić iz Tuhelja u sklopu 8. susreta Političke akademije HNS-a. 


   Potvrdila je da HNS gradi utjecaj i poziciju kao stranka centra. 


   »Stranka centra u prvom redu znači stranka u kojoj prevladava zdrav razum, sposobnost da vidite stvari onakvima kakve jesu i da ih nazovete pravim imenom i istovremeno sposobnost da u potpunosti razumijete što je funkcija i zadaća politike, a to je za HNS uslužna djelatnost, služenje ljudima koji su vam privremeno dali svoj glas da u rokovima od četiri godine obavite neke zajedničke poslove za njih. Mi smo toga u potpunosti svjesni«, kaže Vesna Pusić. 


   No, pritom je »legitimno da gradimo svoju vlastitu poziciju unutar koalicije i pred građanima«, kažu u HNS-u.   

Detant sa SDP-om


   No, jedno je u ovom trenutku sigurno neupitno, i upravo je to i glavni zaključak HNS-ovog summita u Tuhelju: HNS će učiniti sve da ova Vlada opstane i završi posao do kraja mandata, što znači da Zoran Milanović ima punu podršku narodnjaka. 


   – Vlada mora pod svaku cijenu izdržati. Jer, uostalom, to je i za nas kao stranku presudno važno – kažu članovi Predsjedništva. Utoliko je – po tko zna koji puta – dogovoreno i da se pokuša bolje, više i efikasnije komunicirati unutar Vlade i užeg kabineta, i sa samim premijerom. 


   Nije ni čudo da je sa SDP-om trenutno na djelu detant ako se zna da je SDP morao popustiti narodnjacima i zasad odustati od poreza na nekretnine, komentira se slavodobitno u redovima ove stranke. No, potencijalno, još su otvorene trenutno barem dvije kritične točke: izmjene Ustava u vezi »lex Perković«, čemu se Pusić deklarativno jako protivi, te eventualne smjene HNS-ovih kadrova u procesu spajanja AUDIO-a, CEI-a i ostalih agencija pod kapu jedne institucije pod vodstvom jakog Milanovićevog čovjeka Mladena Pejnovića. »Ako bude problema, to su dvije potencijalne tempirane bombe tijekom ljeta«, može se čuti kod narodnjaka. Ali, o tome će riječi biti tek nakon ljeta. 


   Naravno, preduvjet za sve ove ambiciozne planove jačanja stranke je mir u vlastitim redovima: HNS će do kraja studenoga održati unutarstranačke izbore za lokalne i županijske čelnike, a, kako se čini, nakon Čačićevog odlaska zavladao je popriličan mir, pa čak je i odlazak njegovih ljudi, poput Zlatka Koračevića iz HEP-a, prošao prilično mirno. 


   – Mislim da Čačićev čovjek, Predrag Štromar, i sam zna da mora biti dio jedinstvenog vrha stranke. Jer, trenutno alternativa Vesni Pusić u stranci i ne postoji. A kad se Čačić bude poželio vratiti, tada mu treba dati u ruke konkretne projekte i konkretan rad, uz eventualno neko konzultativno mjesto u vrhu stranke, pa ni to nužno ne mora biti problem za HNS – kažu u krugu bliskom vrhu stranke.