Uzdrmana vladajuća koalicija

HNS šiba po SDP-u! Pusić: Porez na nekretnine štetan je za Hrvatsku

Dražen Ciglenečki

Za bilo kojeg investitora taj bi porez predstavljao dodatno opterećenje i može ga samo odbiti od ulaganja u Hrvatsku, tvrdi Pusić



ZAGREB  Čelni ljudi HNS-a nastavili su napadati porez na nekretnine, međutim u SDP-u svejedno procjenjuju da će maratonska, višemjesečna javna rasprava, kao i skorašnji odlazak u zatvor Radimira Čačića, otupiti protivljenje narodnjaka i da će na kraju taj porez, uz određene modifikacije, ipak biti uveden.


– Bit će ovo za HNS neizdržljivo dugačka rasprava. Sada je  prijedlog otišao u ministarstva i započela je javna rasprava. Kad svi resori dostave mišljenje i u javnosti se iskristaliziraju novi prijedlozi i primjedbe, tek onda ćemo sve to zajedno uputiti na Vladine koordinacije. To će itekako potrajati, vjerujemo da će nakon tih četiri do pet mjeseci, unutar kojih će vjerojatno doći i do promjene na čelu HNS-a, prestati protivljenje te stranke prema porezu kojeg imamo i u predizbornom programu, kaže visoki izvor iz SDP-a. 


No, zasad malo toga što, bilo službeno ili neslužbeno, dolazi iz HNS-a upućuje na takav razvoj događaja.


Brojni prigovori




Narodnjaci imaju brojne prigovore, suštinske i proceduralne naravi. Nova prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić jučer je, u svojem prvom javnom očitovanju o sukobu u koliciji, nedvosmisleno utvrdila da je njezinoj stranci sam porez na nekretnine neprihvatljiv.



Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je u intervjuu za Hrvatski radio da podržava uvođenje poreza na nekretnine i stav da onaj tko ima više i plati više. Za njega je važno da porez obuhvati bogatstvo, odnosno sve imovinske aspekte bogatstva, a porez ne smije biti neumjeren, odnosno »takav da nekoga zakolje«.


Uvođenje poreza na nekretnine povezao je i s decentralizacijom države jer će lokalnim jedinicama pripadati prihod od tog poreza. Decentralizacije nema bez adekvatne distribucije nadležnosti i novca, »bolje je da ima i manje jedinica lokalne samouprave ali da budu prave decentralizirane«, kazao je Josipović. Osvrnuo se i na stanje u vladajućoj koaliciji. Ocijenio je da je »ovo problem za koaliciju« koji će se uz više ili manje buke ipak razriješiti.  



– Moje stajalište kao i stajalište stranke je da je to porez koji je štetan za investicijsku klimu u Hrvatskoj i u uvjetima u kojima nam je važno stvarati pozitivnu investicijsku klimu on ima obrnuti efekt. Za bilo kojeg investitora taj bi porez predstavljao dodatno opterećenje i može ga samo odbiti od ulaganja u Hrvatsku, rekla je novinarima Vesna Pusić dodajući da je porez na nekretnine štetan i za  jedinice lokalne samouprave.


S obzirom na tako tvrde ocjene ministrice vanjskih poslova, postavlja se pitanje čemu uopće javno raspravljati o zakonu koji bi toliko štetio Hrvatskoj. 


Ipak, predsjednik HNS-a Radimir Čačić, koji se u izjavi za Hinu žali više na nepoštivanje procedure koja je po njegovom mišljenju trebala prethoditi javnoj prezentaciji, pokazuje želju za sudjelovanje u javnoj raspravi. 


Na pitanje koji će sada biti potez njegove stranke u koaliciji, Čačić je odgovorio da očekuje da se napravi ono što je nužno – procedure Vlade, dogovori, tajming koji je primjeren, sve ono što treba.


Javno savjetovanje


– Provjeriti, definirati, pripremiti, dogovoriti, s obzirom na to da znače i osjetljivost, a posebno s obzirom na vrijeme recesije u kojem se zakon predlaže. Ništa od toga nije učinjeno. Zakon je, a da ga nikada nitko iz Vlade nije vidio, predstavljen prvi put hrvatskoj javnosti. A tek onda, dan nakon toga, je upućen u procedure Vlade, kritizirao je Čačić način na koji je koncept zakona predstavljen javnosti. 


Čačić priznaje da se na Užem kabinetu razgovaralo o zakonu, da je i on imao određene primjedbe, ali smeta ga što sve izrečeno na tim sastancima nije, prije izlaska u javnost, prošlo stručne koordinacije, mišljenja ministarstava, pa ponovno Uži kabinet i Vladu. 


S druge strane, iz Vlade upozoravaju na  činjenicu da izmjena poslovnika o radu Vlade s kraja listopada, koju su podržali i Čačić i ostali HNS-ovi ministri, uvažava kodeks o javnom savjetovanju i uvodi nešto drukčija pravila u proceduru predlaganja zakona. Kodeks kojeg je donijela Vlada Jadranake Kosor nalaže da onaj tko izrađuje zakon, a u ovom je slučaju to ministarstvo financija, prije upućivanja u proceduru provede javno savjetovanje od najmanje 15 dana. U Vladin poslovnik tako je ugrađeno da se zakon ostalim ministastvima šalje na mišljenje uz izvješće o primjedbama javnosti. 


Iako nije kategoričan u ocjeni zakona kao njegova kolegica Pusić, Čačić, također, ima primjedbi na porez na nekretnine. Zabrinut je da bi sjevorozapad Hrvatske, gdje je HNS jedino još relevantna stranka, mogao ostati bez lokalnih prihoda, ako se zbog uvođenja poreza na nekretnine ukine prirez na plaće. 


I dok HNS-ovci šibaju po porezu na nekretnine ali i po koalicijskom partneru, u SDP-u su se opredijelili za drukčiju taktiku i šire pomirljive tonove, kao glavni tajnik Igor Dragovan koji smatra da se partneri usuglašuju i da nema ništa problematično.


Ali, ispod površine u SDP-u kipti ogorčenje. 


–  Oni već nekoliko dana udaraju po našem ministru jače nego oporba i očito će tako nastaviti sljedećih mjeseci dok je zakon u raspravi, a mi ćemo sjediti skrštenih ruku, da bi rezultat opet bio HNS-ovo protivljenje porezu. Kad su ratovali Čačić i bivša ministrica Holy mi smo i to morali mirno gledati. Uz takvog koalicijskog partnera ne treba nam oporba, žali se jedan SDP-ov član Vlade.    


U HNS-u su se sve frakcije ujedinile kontra poreza na nekretnine, ali dio njihovih dužnosnika ne misli da su jedini krivci na drugoj strani, u SDP-u. 


– Neka Linić kaže da porez još treba doraditi, a Čačić neka prestane trkeljati okolo. Bilo bi dobro da mi prestanemo napadati Linića i SDP, a trebao bi se pronaći i način da se on na častan način izvuće iz cijele ove priče. Izbori u ovom trenutku nisu opcija, a s druge strane nikako ne bi bilo dobro da Linić zbog ovog ode iz Vlade, kaže jedan član predsjedništva HNS-a.