Šokirali Vladu i sindikate

HEP svim svojim radnicima isplaćuje nagradu od 3.550 kuna, a struja poskupila

Gabrijela Galić

U Vladi ne mogu vjerovati da im se Uprava HEP-a, koja treba provoditi njihovu politiku, na ovaj nači narugala



Svi radnici HEP-a, njih gotovo 13,5 tisuća, u kolovozu će dobiti nagradu od po 3.550 kuna. Nije riječ o tome da će ih uprava nagraditi za izvanredne rezultate, nego im taj iznos pripada bez obzira kakvi su bili na poslu po Kolektivnom ugovoru što su ga krajem travnja potpisali sindikati s bivšim predsjednikom uprave Zlatkom Koračevićem i direktorima svih tvrtki udruženih u HEP.


Prema tom kolektivnom ugovoru nagradu će elektroprivreda svojim radnicima isplatiti u kolovozu »povodom Dana HEP-a«. Ta je informacija izazvala šok i nevjericu među članovima Vlade koji su za nagradu u HEP-u doznali od sindikalista Vilima Ribića na pregovorima o pravima zaposlenih u javnom sektoru.


Vlada je i HEP-u, kao i ostalim tvrtkama u državnom vlasništvu, preporučila da po uzoru na nju smanje materijalna prava svojim zaposlenima, poput božićnica, regresa, jubilarnih nagrada, troškova prijevoza. Međutim, u HEP-u su doista ukinuli božićnicu, regres i uskrsnicu za ovu godinu, ali su te iznose zamijenili nagradom »povodom Dana HEP-a«.




– Možete misliti kako nam je bilo kada smo čuli da je HEP ugovorio tu nagradu u trenutku dok mi pregovaramo sa sindikatima koji zastupaju zaposlene u javnom sektoru koji nisu ostali samo bez božićnice i regresa, nego su im nedavno smanjene i plaće za tri posto. Što to govori o tome kako čvrsto provodimo svoju politiku? – otkrio nam je raspoloženje koje je vladalo među ministrima kada su doznali za nagradu jedan od njih.


Uz to, napominje on, nije nevažno da smo tom istom HEP-u odobrili značajno povećanje cijena struje koje je palo na leđa i tih zaposlenih u javnom sektoru od kojih stalno tražimo odricanje, ali i ostalih građana koji konsolidiraju državni proračun plaćanjem većeg PDV-a. U Vladi ne mogu vjerovati da im se Uprava HEP-a, koja treba provoditi njihovu politiku, na ovaj nači narugala.


*opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u srijedu, 29. svibnja, 2013.