Transformacijom do uštede 2,5 milijarde kuna

HEP će otpustiti 700 starijih pa zaposliti 350 mlađih radnika

Bojana Mrvoš Pavić

Plan je i broj šefova smanjiti za 45 posto, a ušteda se planira i  izlaženjem na nova, regionalna tržišta.  Navodno su takvi poslovi već dogovoreni



ZAGREB  S prvim danima iduće godine Hrvatska elektroprivreda kreće u proces transformacije koji bi trebao biti dovršen do početka kolovoza, i zahvaljujući kojem bi HEP, nada se njegovo vodstvo i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, kroz idućih pet godina uštedio od dvije, do dvije i pol milijarde kuna. Od ukupno 11.700 radnika, koliko ih tvrtka sada broji, 700 njih  prosječne dobi 55 godina, bit će ponuđen odlazak uz otpremnine, no istovremeno bi trebalo biti zaposleno oko 350 do 400 novih, mladih ljudi koje bi stariji u prijelaznom razdoblju trebali uvesti u posao. U proces transformacije, pored ovih 700 koji odlaze iduće godine, bit će uključeno još oko tri tisuće zaposlenika čije će se službe, odjeli i sektori ukinuti ili spojiti, te će i njihova radna mjesta biti drugačija. Ukidanjem više od sto organizacijskih jedinica u cijeloj HEP grupi, odnosno njih oko 20 posto, značajno bi se, za 45 posto, trebao smanjiti i broj rukovodećih radnih mjesta. Nitko osim 700 starijih radnika koji odlaze uz otpremnine neće ostati bez posla, već će biti preraspoređeni na druge poslove. Kad je smanjenje rukovodećeg kadra – direktora, šefova i rukovoditelja u pitanju, sadašnjih šesnaest sektora bit će smanjeno na 11, a u okviru njih bit će deset službi te 56 odjela manje, dakle toliko manje rukovodećih pozicija.


Uštedu do dvije, odnosno 2,5 milijarde kuna, HEP planira dosegnuti i izlaženjem na nova, regionalna tržišta, no njegova uprava za sada ne želi govoriti o konkretnim, navodno već dogovorenim poslovima. O tome će javnost, poručuju, više doznati početkom iduće godine. Planiraju zbog toga uvesti nove, tržišne funkcije u svoje poslovanje, svoj proizvod prodavati i na drugim tržištima, dok će uštedi pridonijeti, napominje predsjednik uprave HEP-a Perica Jukić, i centralizacija nabave, jačanje prodaje i marketinga, kao i smanjenje troškova »outsourcinga«.



Sindikati unutar HEP-a su, po svemu sudeći, suglasni s novim procesom transformacije, a posebno ih veseli, kako kažu, smanjenje rukovodećeg kadra. Prema riječima Denisa Geta, predsjednka TEHNOS-a, jednog od tri sindikata koji djeluju unutar HEP-a, načelno su zadovoljni s prijedlogom transformacije, iako se sindikate u proces uključilo tek sada, neposredo pred njegovu implementaciju. Kolike će biti točno otpremine za 700 starijih radnika, za sada, kaže Geto, nije moguće točno utvrditi, no zna se da će one biti dovoljno motivirajuće za ljude kojima je do zaslužene mirovine preostalo nekoliko godina.





– Ne postane li regionalni igrač, HEP će se za pet, deset ili 15 godina sigurno naći u velikim problemima. Kao najbolja kompanija svoje »branše« u regiji, HEP i na drugim tržištima ima velike šanse, kazao je jučer ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.  Prema Jukićevim najavama, između ostalog, HEP-ovi bi stručnjaci s vremenom svoje usluge mogli nuditi i drugim elektranama, izvan Hrvatske.


– Skupo je dvije milijarde kuna trošiti na sebe, umjesto na, primjerice, izgradnju jedne hidroelektrane od sto megavata. HEP-u neće biti lako promijeniti HEP, ali te su promjene nužne. Bit, pritom, nije u smanjenju broja zaposlenih, jer da ih se »reže« i više, velike uštede ne bi bilo budući da ukupan trošak radnika u HEP-u iznosi samo deset posto. Transformacija mora ići put novih poslova i novih tržišta, zaključio je Vrdoljak.