Predizborna kampanja

HDZ predstavio izborni program: Plenković obećava manje poreze, veće plaće, više posla i otpis dugova

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

HDZ-ovi kandidati ostvarit će gospodarski rast, kreirati 180.000 novih radnih mjesta i do 2020. povećati stopu zaposlenosti na 68 posto, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavljajući stranački izborni program za koji je rekao da će Hrvatsku u iduće četiri godine učiniti prosperitetnom i uređenom državom.



ZAGREB – Smanjenje PDV-a, povećanje plaća, otpis dugova blokiranim građanima i izmjene Ovršnog zakona, neka su od obećanja HDZ-a predstavljena u srijedu u sklopu stranačkog izbornog programa »Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost«.


HDZ-ovi kandidati ostvarit će gospodarski rast, kreirati 180.000 novih radnih mjesta i do 2020. povećati stopu zaposlenosti na 68 posto, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavljajući stranački izborni program za koji je rekao da će Hrvatsku u iduće četiri godine učiniti prosperitetnom i uređenom državom.


Pozivajući se na izborni slogan »Vjerodostojno« poručio je kako »ono što u programu jamče danas, ispunit će sutra«.




Program na stotinjak stranica podijeljen je na tri tematske cjeline– gospodarski rast i nova radna mjesta, demografska obnova i izgradnja institucija te društvo pravednosti.


Zahvaljujući gospodarskom rastu od 5 posto koji je najavio predsjednik stranke, u HDZ-u planiraju porezno rasteretiti građane i povećati im prava uz istovremeno smanjivanje javnoga duga.


U programu za rujanske izbore, koji je stranački vrh predstavio u Muzeju Mimara, kao jedna od prvih mjera obećava se otpis dugova blokiranim građanima.


»Odmah ide otpis dugova blokiranima«, poručila je potpredsjednica stranke Ivana Maletić, pojasnivši da je riječ o dugovima prema državi, lokalnim jedinicama, komunalnim i državnim poduzećima, a blokiranima bi se otpisao do iznosa glavnice duga u visini jedne prosječne plaće.


Ako stranka osvoji vlast, najavila je, uz ostalo, i izmjene Ovršnog zakona u smislu zabrane ovrhe nad jedinom nekretninom, povećanje dijela plaće koji se izuzima iz ovrhe, te manje naknade za provođenje ovrhe.


Među obećanjima stoji i da se neće mijenjati provedena »konverzija kredita iz švicarskog franka u eure«, smanjenje PDV-a na 24 posto u drugoj, te na 23 posto u zadnjoj godini mandata, povećanje neoporezivog dijela dohotka na 3750 kuna i posljedično porast plaća,


»Provest ćemo cjelovitu, sveobuhvatnu reformu poreznog sustava koji je sada nejasan, nekonkurentan i nestabilan«, poručio je Zdravko Marić, najavivši porezno rasterećenje dohotka i dobiti.


Gubitak prihoda lokalnim zajednicama, zbog smanjivanja neoporezivog dijela dohotka, namjeravaju nadomjestiti prihodima od poreza na promet nekretninama. Osim povećanja neoporezivog dijela plaća, u planu je i proširenje poreznih razreda te snižavanje najviše stope poreza na dohodak s 40 na 36 posto.


Ako HDZ osvoji vlast, Marić je najavio smanjivanje javnog duga zahvaljujući gospodarskom rastu, financijskoj konsolidaciji i aktivaciji neupotrebljene državne imovine.


Po prvi put ove godine u Hrvatskoj je smanjen javni dug, koji ćemo i dalje držati na silaznoj putanji, istaknuo je.


Ivana Maletić izdvojila je pak »stvaranje povoljnog poslovnog okruženja« kao jedan od temelja programa, najavivši revitalizaciju industrije i pomoć poduzetnicima u otvaranju novih radnih mjesta.


Među mjerama su dodjele kredita mladima do 350.000 kuna za pokretanje vlastitog posla, te sastavljanje »karte investicija« za poduzetnike s popisom troškova ulaganja, potrebnih dozvola i mogućih poticaja u raznim dijelovima zemlje.


Posebne poticaje HDZ najavljuje za poljoprivrednu proizvodnju – osnivanje agrarne banke te manji PDV na dobra i usluge u poljoprivredi. Agrarna banka bila bi povoljni izvor financiranja malim poljoprivrednicima, omogućila bi reprogram postojećih zaduženja, odgodu otplate i bolje kreditne uvjete.


Bila bi i u funkciji razvoja ribarstva kako bi se udvostručili njegovi sadašnji proizvodni kapaciteti.


Što se obrazovanja tiče, u planu je nastavak kurikularne reforme, s tim da će se inzistirati na povezanosti obrazovanja s tržištem rada.


»Velika energija društva krije se u mladima. Tu pokretačku snagu želimo staviti u funkciju kroz obrazovni i znanstveni sustav«, poručila je Maletić, dok je Plenković istaknuo da »odlučno odbija sve insinuacije da je ta reforma zaustavljena«. »O njoj i dalje traje proces javne rasprave. Cilj nam je pomiriti različita mišljenja te izgraditi mlade ljude koji će biti konkurentni na tržištu rada«, rekao je te najavio povećanje izdvajanja za znanost u skladu na sedam milijardi kuna.


Obećao je i reformu javne uprave, pravnu sigurnost građana i skraćivanje dugotrajnih sudskih postupaka, ubrzanje rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te iskorjenjivanje korupcije.


Poseban fokus programa je i na populacijskim mjerama među kojima se najavljuje delimitiranje rodiljskih i roditeljskih naknada za drugih šest mjeseci rodiljskog dopusta, te pravo na plaću i status roditelja-odgajatelja u obiteljima s četvero i više djece.


Ponovno je aktualna i mjera od 7500 kuna za svako novorođenče, koju je HDZ imao i u svom programu za izbore 2015., ali je vlada HDZ-a i Mosta nije provela u praksu.


U sklopu teme vezane uz društvenu pravednost i solidarnost, Plenković je najavio i reformu socijalne skrbi s ciljem iskorjenjivanja siromaštva u Hrvatskoj te definiranje minimuma sredstava koji će biti zajamčeni svakom građaninu.


Zahvaljujući snažnom gospodarstvu i otvaranju novih radnih mjesta, neće biti potrebno povećavati cijenu police dopunskog zdravstvenog osiguranja, a neće biti no porasta participacije u zdravstvu, najavio je predsjednik stranke.


Vezano uz treću dob, u HDZ-u obećavaju uvesti »nacionalnu mirovinu« u visini 40 posto minimalne plaće za starije od 65 godina koji nisu mogli samostalno privređivati. Mirovine bi se trajno usklađivale s rastom plaća, a do kraja mandata, po procjenama, bile bi veće pet posto.


Branitelji bi pak dobili jedinstven zakon koji bi obuhvatio sva njihova prava, a vratila bi im se i ona koja su ukinuta.


Među obećanjima izbornog programa HDZ-a stoji i potpora zemljama jugoistočne Europe na putu u EU i transatlantske integracije.


Program je, na temelju studije Ifo instituta, izradio HDZ-ov tim gospodarskih stručnjaka i stručnjaka za EU fondove, na čelu s potpredsjednicom HDZ-a Ivanom Maletić.